Senaste Kommentarer

Top Commenters

The Girl With The Dragon Tattoo – Recension

Inlägg av cpanov den 21 december 2011 i

Film Recension

För er som bott under en sten, aldrig läser en bok eller bara hänger på Cinemateket börjar jag med att ge er lite information om filmen The Girl With The Dragon Tattoo:

Lisbeth Salander är en ung egensinnig tjej med ett mörkt förflutet. Hon är en enastående researcher och en av landets främsta hackers. Den grävande journalisten Mikael Blomkvist har precis blivit dömd till fängelse för förtal när Henrik Vanger, tidigare en av landets främsta industriledare, vill ge honom ett annorlunda uppdrag. Lisbeth och Mikaels vägar möts och tillsammans gräver de djupt i familjen Vangers förflutna där de möter en mörkare och blodigare historia än någon av dem kunnat ana.

Så var remaken äntligen här. Filmen som fyllt kvällstidningar med bilder på David Fincher när han vandrar i Stockholm som en ”vanlig man”. Äntligen skulle vi få svar på frågorna som hållt oss sömnlösa:

  • Är Rooney Mara bara en blek kopia av Lisbeth Salander, förlåt, Noomi Rapace?
  • Hur låter Daniel Craigs svengelska?

Första frågan kan jag besvara direkt. Rooney Mara är minst, jag upprepar, minst, lika ”bra” som Rapace. Så, då har vi svarat på det.

När det kommer till Craigs svengelska är den obefintlig. Craig kör sin engelska utan minsta brytning och anstränger sig knappt att uttala någon plats eller person med svenskt uttal. Han försöker några gånger att uttala sitt eget namn ”Mikael” på ett svenskt sätt, men ger snabbt upp.

Det är svårt att skriva en recension tillika känna spänning för en film man redan sett i original, som man läst och kan innantill. Men The Girl With The Dragon Tattoo är spännande från första till sista rutan. Filmen är bättre än originalet. Den har en nerv som den svenska saknade. Jag minns att Mikael Nykvist deppigt uttalade sig om att den svenska versionen inte gav tillräckligt mycket utrymme för hans karaktär Mikael Blomkvist. Det var ”hela tiden” Lisbeths film. The Girl With The Dragon Tattoo är tvärtom. Det är Blomkvist film kryddad med Salander.

"Kolla själv. Det står MIN film".

Filmen kickar igång med dom mest stämningsfulla förtexter jag sett sedan jag var sex år och såg Octopussy. Trent Reznor har gjort musiken och jag får migrän av vällust till det sinnesjukt tunga gunget.

David Fincher har gjort det igen. Filmen är mycket bra. Gamle David kan tydligen inte misslyckas. Va? Panic Room? Nej, det var Fosters fel.

Filmen är en blandning av The Game och Zodiac. Den blir aldrig lika bra och stämningsfull som Seven, men det beror naturligtvis på att Seven hade en bättre förlaga än vad The Girl With The Dragon Tattoo har. Det är också svårt att som stockholmare inte tappa fokus på filmen för man har fullt upp med att känna igen olika platser filmen utspelar sig på.

Jag rekommenderar er varmt att gå och se filmen.

Avslutningsvis vill jag lyfta på hatten för Robin Wright som spelar Mikael Blomkvists älskarinna. När hennes första repliker kommer, fattar jag först inte varför hon pratar så konstig engelska. Hon bryter på någon dialekt som låter… Svenskt. Mina vänner, jag har aldrig hört bättre svengelska. Det är helt enastående. Ni måste nästan se filmen bara för det. Jag lovar er.

Synd att alla andra blandade ihop svengelska med tyskengelska på språklektionen.

Ja, utom Daniel Craig då.

Han var ”sjuk” den dagen.

The Girl With The Dragon Tattoo har biopremiär 21 december

Skrivet av cpanov

Fler inlägg av Maila cpanov
Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg