Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film

Gothams skönaste snubbe – Jokern

Nyligen släpptes de första bilderna på den nya versionen av skurkarnas skurk, the king of smiles – Jokern! Men vi frågar oss: kan Joaquin Phoenix axla rollen efter stora namn som Jack Nicholson, Heath Ledger och Mark Hamill? Embla och Therese har såklart lite att säga till om på den punkten, men vi börjar från början för att få in hela bilden.

CESAR ROMERO – TV-Jokern från 60-talet

EMBLA: Cesar spelade Jokern i tv-serien som gick på 60-talet och var således den förste att spela den skämtande superskurken. Det var en ganska bra bit från Heaths nattsvarta tolkning, men väldigt nära serietidningens version. Jag har ju en enorm soft spot för allt från den här tiden (obs ej jämställdheten) så jag blir lite knäsvag av att se denna ond-glada färgklick mellan tecknade ljudeffekter. BIFF!

THERESE: Ja, det är något riktigt härligt med så här glada och färgsprakande skurkar. Inte så skrämmande egentligen utan mer som nån man kanske skulle vilja hänga med.

JACK NICHOLSON – Komedins Jokern

EMBLA: Nostalgi igen. Här har nämligen Batman kommit tillbaka i filmad version, den här gången på långfilm. Jag tror att det är omöjligt att förklara exakt hur stor den här filmen var när den kom. Jag minns att folk gick i Batman-tishor från Gul & Blå (googla det, nittiotalister) i säkert ett halvår före premiären. Prince gjorde filmmusiken och det var så jävla övermäktigt att Beyonce-hypen vi har i nutid kan jämföras med vad som händer på Svensktoppen.

Jack är ju, såhär i efterhand, en naturlig bro mellan den färgglada serietidningsflirten och mörkret som kommer efter honom, men nog axlar han rollen bra. Även om jag älskar Heath så gillar jag ändå att det fortfarande känns som en serietidning med Jack – utöver ondskan finns dessutom så mycket charm och humor att man inte vet om man ska bli livrädd eller ta en öl ihop. Sen ska vi inte glömma att Tim Burton ligger bakom filmen = halva vinsten ligger bara där.

THERESE: Jack var mitt första möte med Jokern på film, som för så många andra. Jag var bara 5 år när filmen kom ut, och minns att jag då tyckte att han var riktigt läskig, men att det sedan växt till att jag tycker han är både rolig och (ska vi vara ärliga) bär hela filmen. Han får absolut min nostalgiröst, och för mig är det inte helt uteslutet att jag gillar den mer komiska versionen av Jokern mer än Ledgers sorgliga mörker.

HEATH LEDGER – mörkrets Joker

 

EMBLA: Ok. Jokern har haft ett pissigt liv. Och vi pratar inte om att kaffet var slut i morse och han missade bussen. Vi pratar tung skit i ryggan. Heath plockar in all den svärtan och gör Jokern till en verkligt intressant karaktär. En åtminstone halvverklig person som man nästan kan relatera till. En sorglig skepnad. Att Heath själv verkar ha burit på minst samma tyngder ger bara ännu mer klump i magen när man ser den här Jokern. Vi ska också minnas att Heath upp till den här rollen mest haft ganska tramsiga roller i high school-filmer, vilket gjorde effekten av hans roll ännu starkare.

THERESE: Vilken rollprestation. Ledger är verkligen ett geni. Sen tycker jag själv att steget från Nicholson var så stort att jag inte var beredd på det vi fick möta. Jag måste ändå lyfta en liten pet peeve jag har med den här filmen. Jag fattar inte hur skurkar som Ledgers Joker och Bane kan få så blint lojala undersåtar som de har här. Jag hade mycket hellre hängt med Romeros eller Nicholsons Joker än Ledgers om jag var en hejduk. Just saying.

Mark Hamill – tecknade Jokern

THERESE: Tecknade Jokern tycker jag verkligen är en och samma version av Nicholsons Joker, och Hamills röst är som klippt och skuren för att axla rollen. Komik, ondska och galna upptåg. Precis så jag vill ha det. Kanske är det här den versionen (Jack/Hamill) jag tycker mest om, men jag är lite kluven.

EMBLA: Jag håller med dig! De är väldigt lika! Självklart måste man gilla Mark Hamill, men det ska sägas att jag egentligen inte är ett fan av varken DC eller Batman (tills min dotter råkade bli kär i Batman Lego-filmen och jag blev tvungen att kolla dygnet runt OBS Både Batman och Jokerns svenska röster är vansinnigt bra!). Det här är lite för fult tecknat för min smak så jag fastnar inte helt.

Jared Leto – Flärdigaste Jokern

THERESE: I Suicide squad ser vi ännu en version av Jokern som skiljer sig från min egen bild av superskurken. Leto är en fantastisk skådespelare, och att ta Jokern till den nivån han gör här är inte bara spännande, det är modigt också. Vissa tycker att Leto gör den bästa versionen av Jokern, håller du med dem Embla?

EMBLA: Nej! Jag är inget fan av Jared för all del, men jag tycker absolut att han gör rollen bra. Men jag saknar lite charm (varför jag heller sällan gillar honom som skådespelare i andra saker heller). Det är lite som med Bond, det är först när Roggan kommer som han blir lite kul att kolla på.

JOAQUIN PHOENIX

THERESE: Det första som slår mig är ju såklart avsaknaden av smink. Jag såg också att de lanserat honom som Arthur Fleck och inte Jokern, vad tror du om det? Kommer vi att få se mannen bakom leendet?

EMBLA: Jag var faktiskt lite för dåligt påläst, men det verkar ju vid lite snabba googlingar som om han faktiskt inte ska vara sminkad? Det är ju definitivt en ny take. Jag vet inte vad jag tycker. Det är ju kul med någon nytt ibland men samtidigt – måste allt ändras? ja, det återstår ju att se. En repris av Heath är nog svår att axla samtidigt kanske det glättiga 60/80-talstemat är svårt att gå tillbaka till. Det blir spännande att se!

THERESE: Det ska det verkligen bli. Jag tror nog att de kommer skapa en Jokern så nattsvart att han kunde vara tagen ur mina mardrömmars allra mörkaste hörn. Om jag vill ha min Joker serverad på det sättet är en annan fråga. Nyfiken är jag i alla fall minst sagt.

 

VEM VANN???

THERESE: Men vilken av Jokrarna är egentligen den bästa? Vi fick ju väldigt spridda skurar när vi bad alla läsarna rösta, även om Ledgers Jokern rankades absolut högst.

EMBLA: För mig står valet precis som för många andra mellan Heath och Jack. Måste jag välja blir det nog ändå Jack. Det är mer så Jokern känns för mig. Samtidigt tycker jag att Batman som superhjältefilm blir mer underhållande med mer svärta – han är ju trots allt ganska trist i sina trikåer och strama sätt. Heaths prestation är egentligen bättre och mer intressant, han är ju en tvättäkta psykopat, men som sagt, hela Batman är något annat i den filmen. Och jag kan nog ändå gilla att hamna mer nära seriens värld när det kommer till superskurkar av hans dignitet. Det är ju han som bär hela Gotham City! Call me old fashioned.

THERESE: Jag är med dig här. Jag föredrar Batman-filmerna med mer komik och charm, än svarta och actionfyllda. Jack Nicholson gjorde en fantastisk (!) Jokern, och det var snudd på perfekt sett från serietidningens version. Han får min röst alla gånger, men jag är helt klart öppen för att se vad Phoenix kan leverera.

 

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En biolog som vill känna sig invigd och därför alltid letar efter detaljer och dolda budskap. Älskar riktigt bra karaktärsbeskrivningar men hatar övertydlighet. Har även en förkärlek till Will Ferrell och tecknat.