Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film Recension

Green Lantern 3D – Recension

– DC Comics, how may I help you?

– Hej, det är Martin Campbell här.

– Martin who?

– Golden Eye, Casino Royale?

– Jaha, ok, vad vill du?

– Du förstår, jag har en stor säck pengar och vill också hoppa på superhjältetåget. Vilka har du kvar?

– Vi skall se… Jag har en snubbe som hoppar runt i galaxer och kan skapa precis vad han vill, när han vill, med hjälp av en grön ring av viljestyrka.

– OK, har han något coolt namn? Du vet som Captain America, Batman, Spiderman. Något som publiken diggar. Gotta think merchandise here man.

– Krsshhsshssss, jag har väldigt dålig mottagning här nu. Do you want him or not?

– What the heck, vi kör! Vad kan gå fel?

One ring to rule them all

Ryan Reynolds är Hal Jordan, en amerikansk testpilot som gått i sin döda faders fotspår. Han är dålig på precis allt, relationer, familjeband, att passa tider och han har dessutom en usel humor men det finns en sak han kan bättre än alla andra, han kan manövrera ett stridsflygplan i sömnen om det skulle krävas. Killen har ett gravt faderskomplex och går och suktar efter den där superheta tjejen som han hade en chans med en gång i tiden men fuckade upp. Kvinnan heter i detta fallet Carol Ferris och spelas av Blake Lively. Problemet är bara att hon inte tycker att Hal är tillräckligt ansvarstagande och seriös så vad göra?

Lösningen på Hals alla problem stavas döende rymdsoldat. En dag blir han nämligen utvald av den gröna lanternan Abin Sur som har kraschlandat på Jorden, att bära vidare hans arv och skydda universum från den mäktiga fienden Parallax. Till sin hjälp får han en grön lanterna och en ring, som för övrigt ser ut att komma direkt ur en tuggummiautomat och han skickas till planeten Oa för träning. Efter att ha fått duktigt med stryk av sina instruktörer gör han som han alltid har gjort, ger upp och beger sig hem till Tellus igen för att försöka ta tag i sitt normala liv. Problemet är bara att med ringen kom också ett ansvar och en ed att upprätthålla ordning och när den ständigt mobbade och ifrågasatte forskaren Hector Hammond, spelad av Peter Sarsgaard sedan lägger vantarna på onda rymdkrafter har det blivit dags för Hal Jordan att hoppa ur blöjorna och börja bete sig som en man och den superhjälte han blivit. Ni förstår, Hector är också hopplöst förälskad i den vackra Carol Ferris men hon är något out of his league om man utrycker sig snällt och han har planer för henne, onda planer. Stackars Hector har heller ingen tur i superpower-lotteriet. När Hal får en kroppsnära dräkt och tonade muskler så får Hector nöja sig med en vattenskalle och crystal meth-looken.

Trots att filmen är i 3D så är karaktärerna i Green Lantern verkligen endimensionella. Det finns ingen gnista, inget samspel att tala om. Ryan Reynolds är dock i grunden en relativt duktig skådespelare och gör vad han kan med sin karaktär men han känns tyvärr alltför karismatisk och självsäker för att spela den osäkre Hal Jordan som blev utsedd till intergalatisk beskyddare just för att han besitter en egenskap som invånarna på Oa inte gör, rädsla.

Manuset är alltför ojämnt och man får inte alltid sitt behov av en underliggande historia tillfredsställt men för dig som är ute efter en mer komisk och lättsmält superhjältefilm så passar Green Lantern som handsken för trots all CGI så känns filmen faktiskt mer old school och referenser som Flash Gordon och gamla Superman ligger närmare till hands än moderna produktioner som Batman eller X-Men med sin mörka, dystra ton och mer våldsamma natur. Din trettonåriga son kommer att älska specialeffekterna och den sköna 3D-känslan i Green Lantern men säg för guds skull till honom att inte blinka under den slutliga boss-fighten för då riskerar han att missa den…

Green Lantern 3D har premiär 29:e juli.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."