Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film Listor & Tips

Härligt, härligt men farligt, farligt – kvinnliga psykopater på vita duken

På vita duken brukar de flesta psykopater och sociopater vara män och kvinnor deras hjälplösa offer. Inte sällan kan det upplevas vara så i verkliga livet men skenet kan bedra, kvinnor kan också! I filmens värld benämns dessa kvinnor ofta som  ”Femme fatales” och framställs som mystiska, förföriska och får männen att falla i trans genom sin oemotståndliga charm. Men under den perfekta ytan finns det en blixtrande ondska som skulle kunna förse en storstad med elektricitet i ett helt år.

Glen Close med den där blicken…

1. Alex Forrest (Glen Close) i Farlig förbindelse (1987)

Utan tvekan den mest fascinerande och kända av kvinnliga psykopater på film. Glen Close är magisk som psykopaten Alex Forrest som gav oss uttrycket ”kaninkokerska”. Den scenen fick mig att må dåligt i en vecka då jag hade två kaniner i trädgården och pappa var sjöman, ja ni fattar ju vad som snurrade i mitt 10-åriga hjärnkontor. Don Gallagher (Michael Douglas) är en framgångsrik advokat som har allt och lite till men hade det ändå inte varit kul att hoppa över staketet en gång? Blir ju tråkigt om livet är för ”perfekt” så han inleder en affär med förlagsredaktören och bombnedslaget Alex Forrest (Glen Close). När Don ätit sig mätt vid de otrognas bord vill han avsluta och åka hem till Svenssonland igen men karman slår till i form av Alex som vägrar gå med på detta. En riktig kultrulle som alla borde se, inte minst för Glen Close prestation (ledde till en Oscarsnominering) som förmodligen kan få vilken normalbegåvad man som helst att stanna i hagen.

Sharon Stone i den berömda ”ändra-position-på-stolen” scenen.

2. Catherine Tramell (Sharon Stone) i Basic Instinct (1992)

Michael Douglas verkar ha en fetisch för att leka gömma korven med olämpliga kvinnor men vem kan anklaga honom. Denna gång spelar han kriminalaren Nick Curran som undersöker ett brutalt mord innehållande en ishacka som mordvapen. Snabbt blir den ursnygga och manipulativa författaren Catherine Tramell (Sharon Stone) av intresse i utredningen. Curran dras till Tramell med ljusets hastighet och hej vad det tumlas runt i sänghalmen. Att den ens fick gå upp på bio i snusk-är-värre-än-våld landet USA är en gåta för mig. Den blev självklart en succé, Douglas och speciellt Stone blev förmodligen inspiration till diverse rollspel som utövades bakom lykta dörrar. Basic Instinct är en film det har gjorts otaliga sketcher på för vem har inte i något sammanhang sett scenen i förhörsrummet när Stone byter position på stolen. Även denna är en kultrulle om man uppskattar mord och mjukporr med två av 80- och 90- talets mest kända skådespelare, Douglas och Stone.

Den där blicken igen…

3. Nurse Ratched (Louise Fletcher) i Gökboet (1975)

Ingen Femme fatale men en ack så elak karaktär. Jack Nicholson spelar R.P McMurphy som hävdar att han är galen för att slippa ett fängelsestraff. Väl inne på mentalsjukhuset upptäcker han att det är sjuksköterskan Ratched (Louise Fletcher fick en Oscar för sin prestation) som håller i trådarna men gör ändå sitt bästa för att starta uppror tillsammans med de andra patienterna. Nurse Ratcheds karaktär har blivit en amerikansk arketyp, en själdödare som mästerligt missbrukar sin professionella och institutionella makt över sina patienter. Om du slår upp ordet maktmissbruk i en ordbok har du förmodligen ett foto på Nurse Ratched där. Vad jag anser är gemensamt för dessa tre karaktärer är deras blick, man kan riktigt se hur ondska av olika slag speglas på deras näthinna. Detta mina vänner kallas förträffligt skådespeleri. Om du däremot ser det hos en person i din närhet är det dags att börja springa och aldrig se dig om igen.

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rastlös beteendevetare och hundälskande dykinstruktör som fascineras av det magiska samhället under ytan i tropikerna, tunga dramer och George Clooney. Svart humor är meningen med livet och Denis Leary är ett missförstått geni som är en bestående stjärna på min himmel.