Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film Recension

The Host – Recension

thehost1

På jorden finns inte längre några miljöproblem, ingen hunger, och alla lever i fred och harmoni.  Det lilla problemet är bara att en utomjordisk art har invaderat planeten genom att ta över människornas kroppar och därigenom radera deras minnen. Men det finns fortfarande motståndsgrupper kvar, människor som kämpar emot, och Jared och Melanie är två av dem. Och när Melanie (Saoirse Ronan) blir övertagen av utomjordingen ”Wanderer” visar det sig att en del människor är så starka att de klarar av att kämpa emot inifrån, och Melanie kämpar emot starkare än någon tidigare för att skydda de hon älskar.

The Host är en science fiction-film men det är samtidigt tydligt att den riktar sig till en ung publik. Romanförlagan är skriven av en viss Stephenie Meyer, som ju som bekant fått även sina tidigare böcker filmatiserade (Twilight, om någon till äventyrs har missat det). Precis som i Twilight slits den kvinnliga huvudpersonen i The Host mellan två kärleksintressen – Jared (Max Irons, Jeremys son) och Ian (Jake Abel). Lite av en bizarre love triangle kan man säga, för att citera New Orders åttitalshit. För den utomjordiska arten består i stort sett bara av en själ, så i Melanies kropp trängs två själar samtidigt, och frågan är vilken själ som gillar vilken kille…Och kan man verkligen skilja själen från kroppen? Knepigt, och i alla fall lite tänkvärt.

thehost2
Människor som blir övertagna av utomjordingarna känns igen på den lysande cirkeln kring pupillen

När utomjordingen Wanderer har tagit Melanies kropp i besittning blir hon förhörd av ”Sökaren” för att få fram info från Melanies själ om var de andra människorna har gömt sig nånstans, och när Wanderer/Melanie flyr blir Sökaren som besatt. Tyvärr är Diane Kruger rätt blek som Sökaren (det mest bestående intrycket av henne är hennes i min smak hiskeliga designerskor) , men Saoirse Ronan är desto starkare i huvudrollen som Wanderer/Melanie. Och de två kärleksintressena Max Irons och Jake Abel kommer ju säkerligen bli the next hot things, om man säger.

thehost3
The Seeker i sin oklanderligt välskräddade klädsel

Det är välgjort och rätt snyggt, med skarpa kontraster mellan utomjordingarnas högteknologiska silverhögblanka bilar och helikoptrar och människornas gömställe i en vulkangrotta i öknen i New Mexico, omgivna av fantastiska bergsformationer. Men det som drar ner intrycket är att det är för kalt och tomt i scenerna som utspelas inne i städerna. Kanske har det med ekonomi att göra, men jag kan inte komma ihåg en enda scen med några större folkmassor i, eller några direkta stadsvyer, som ju verkligen skulle göra sitt till för att ge intrycket av att planeten är helt invaderad av den här utomjordiska arten. Visserligen är de här utomjordingarna väldigt svala och väna och perfekta av sig, men det blir ändå lite väl sterilt.

Och, det största problemet – den här inre rösten som är själva Melanies själ, som alltså finns kvar efter att hennes kropp blivit Wanderer, blir ju rätt irriterande i längden att lyssna på. Personlighetskluven dialog, med en röst i huvudet som tjafsar emot, är inte jättefilmiskt om man säger så.

Men trots det är The Host ändå underhållande, rätt spännande, och det är väl inte helt otroligt att tänka sig att det kan komma en uppföljare – även om Stephenie Meyers faktiskt inte ens skrivit någon än.

The Host har biopremiär den 27 mars

betyg3

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.