Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Film Recension

Hur Många Lingon Finns Det I Världen – Recension

Innan filmen möter jag en bekant i biofoajén. Vi pratar kort och sedan ger hon mig en bunt servetter. ”Du kommer behöva dom” säger hon. Jag skrattar artigt, tar en servett och säger tack. Jag tänker att hon är lite överdriven.

Hur många lingon finns det i världen är en svår film att recensera objektivt för mig. Jag är nämligen otroligt fascinerad av Pär Johanssons historia, hans brinnande entusiasm och värme, min bror har en roll i filmen och jag skriver manus för Sonet Film.

Men nu befinner ni er på Onyanserat, så varför skulle jag försöka vara objektiv?

Bra, då vet ni – No retreat, No objektivitet.

Alex, 27 är en stor egoist och har misslyckats med det mesta i livet. Han har en usel relation till sin flickvän och är dessutom arbetslös.
När han så äntligen får ett jobb på Hudiksvalls Kommun vet han inte riktigt vad han ger sig in i. Plötsligt befinner sig Alex som ledare för ett gäng utvecklingsstörda och dom får honom steg för steg att se livet med nya ögon. Alex inser att alla människor är lika värda och har samma möjlighet att växa bara man visar förtroende och respekt. Alex inser också att ensam inte är stark utan tillsammans med andra blir man stark.

Nej, manuset är inte på något sätt originellt. Man har sett det mesta förut. Det finns luckor och saker i historien man aldrig får svar på. Det kan kännas lite slarvigt, eller inte bara kännas, det är slarvigt och det är synd, men i detta nu spelar det ingen roll för mig. Den här filmen har någonting annat.

En känsla.

Det är fullständigt omöjligt att värja sig mot ”Hur många lingon…” Den greppar tag i mitt hjärta och släpper inte förrän jag söndergråten och med ett lyckligt leende lämnar biografen.

Filmen är regisserad av Lena Koppel och jag kan utan det minsta lilla tvivel säga att hon måste vara en av Sveriges bästa personregissörer. Hennes senaste film ”Rallybrudar” var inte något som skakade om filmsverige. Men att få så många skådespelare med tendenser att balansera över på ”stora gester-sidan” spela nedtonat räddade den filmen.

Samma sak gäller denna. Karaktärerna är oftast överdrivna och knackar ordentligt på kliché-dörren. Men med Koppels regi, lyckas jag ändå tro på dom.

Sista delen av filmen kan vara det starkaste jag sett i en svensk film på länge. Bara en sådan sak.

Efter filmen tycker jag inte min väninna var överdriven. Jag hade behövt mer servetter.

Hur många lingon finns det i världen har biopremiär 18 mars


Trailer till Hur många lingon finns det i världen från rstvideos trailerarkiv.

Aftonbladet: 3 av 5 : Expressen: 3 av 5 : SVD: 3 av 6 : DN: 3 av 5

2 COMMENTS

  1. Det här har inte med filmen att göra men jag tycker att du är en fantastisk skribent. Enkelt kärnfullt och emotionellt. Varje artikel eller recension görs med riktig finess. Bra jobbat.

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *