Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film Listor & Tips

Slå dig fram i streaming-djungeln – En guide till att hyra film på nätet!

Några av filmerna som finns att se på Cineasterna.se

Väldigt många av oss har Netflix, HBO eller någon liknande tjänst för att kolla på serier och film. Men otaliga är de gånger då jag ändå, trots minst två abonnemang på streamingtjänster, inte hittar just den filmen jag vill se. Inte sällan när jag vill se en film som varken är amerikansk eller tillhör genren action, scifi eller superhjälte. Vad gör man då? Jo, man trotsar frustrationen över att man redan betalar över 200 spänn i månaden och hänger sig åt oldschool-aktiviteten att hyra film, fast på nätet!

(Eller, om man har tur med sin bibliotekstillhörighet – streamar filmen helt gratis via sitt bibliotekskort. Men mer om det senare.)

Så var ska man hyra någonstans? Jag har själv inte haft någon särskilt bra överblick över de olika tjänster som finns förrän nyligen. Och utbudet har ju verkligen växt rätt snabbt bara de senaste två, tre, åren. Så låt oss ta en titt på alternativen.

De stora jättarna med bredast och mest kommersiellt utbud

SF Anytime, iTunes Store, Blockbuster och Plejmo är de största tjänsterna, med bredast och mest kommersiellt utbud. Vi har också liknande, men lite mindre, tjänster som Google Play, Microsoft Store, och Viaplay store. Nackdelen med de här är att det kan vara svårt att hitta vad man vill se, om man inte redan vet en exakt film. Det finns topplistor, ett antal olika genrer som man kan botanisera i, olika ”filmsamlingar” eller ”teman” (som ”julfilmer” och ”uppiggande komedier för trötta dagar”), men det går till exempel inte att söka på ett visst land eller språk. Och en del teman är rätt krystade – vad sägs till exempel om SF Anytimes ”It feels good to be bad”, vilka filmer tror du ingår i det temat?

Något förvirrande teman hos SF Anytime

 

Egna vod-tjänster från distributionsbolagen för smalare film

Om vi kollar på lite smalare film så har distributionsbolagen Triart, Folkets Bio och Nonstop Entertainment alla sina egna vod-tjänster där du kan hyra film, och det har också blivit vanligare att filmer lanseras på vod (video on demand) och bio samtidigt. Eftersom de är distributörer så kan deras filmer också finnas på andra ställen, men det är en fördel att kolla direkt hos dem för att få tips och idéer. Särskilt om du redan har en känsla för vilken typ av filmer de olika distributörerna har.

Kurerad arthouse-film från Mubi

Mubi är en amerikansk/brittisk tjänst som också går att använda från Sverige.  Här gäller kvalitet, eller bokstavligt talat ett noga utvalt utbud, framför kvantitet. Med ett abonnemang (95 kr/ månad) så har du tillgång till 30 filmer åt gången, där de varje dag presenterar en ny film, samtidigt som en annan försvinner. Det är lite som en biorepertoar alltså!

Men det går också att hyra film, och då finns det mångfalt fler än 30 att välja på. Här hittar man kultfilmer, klassiker, indiefilmer, filmer som visats på filmfestivaler runt om i världen. Filmerna är textade på engelska, och du hittar flera titlar som inte finns på andra ställen i Sverige. Mubi är också en slags filmtidskrift och ett community (även om jag inte riktigt fattat upplägget än), och jag tror att det finns grymma möjligheter att upptäcka filmer här, om man bara tar sig lite tid att botanisera på sidan.

Ett urval av filmerna som går att hyra på Mubi just nu.

 

Vodeville hjälper dig att hitta rätt i streaming-djungeln

Utbudet kan kännas lite splittrat, och som sagt kan det vara svårt att botanisera för att hitta det man vill se. Här träder dock sajten Vodeville in som riddaren på en vit häst, och hjälper dig att hitta i streaming-djungeln!

Här kan du söka på en film och få information om vilka tjänster som visar den. Sidan söker på 9 abonnemangstjänster (där även SVT Play räknas in) och 11 hyr- och köptjänster. Förutom titel, skådespelare och regissör så kan du även söka på genre, land, längd, år och betyg. Helt lysande! Det enda negativa jag kan hitta är att man även får träffar på ett antal filmer som inte finns tillgängliga att se, men där man kan skicka ett mail för att få info om filmen blir tillgänglig. Jag hajar helt enkelt inte varför de filmerna kommer upp över huvud taget (det framgår inte om det skulle vara specifikt sannolikt att just de filmerna blir tillgängliga senare heller).

Sök fram exakt den film du vill se, och var du kan se den, hos Vodeville

 

Se kvalitetsfilm hemifrån, helt gratis och lagligt!

Alla exempel jag har skrivit om hittills kostar pengar, men det finns ett sätt att lagligt se kvalitetsfilm helt gratis! En ny tjänst har nämligen börjat smygas ut på landets bibliotek – Cineasterna, som är ett digitalt filmbibliotek för dig som har ett lånekort. Hittills finns tjänsten för bibliotekskunder i bland annat Borås, Lund, Karlstad, Katrineholm, Karlsborg, Linköping, Söderköping och på Filminstitutets bibliotek i Stockholm, men det utökas till fler bibliotek allt eftersom.

Man loggar in med sitt lånekortsnummer och pinkod, och sen är det bara att kolla! Utbudet är brett och spännande, med allt från supersmalt (regissörer som Tarkovsky och Derek Jarman) till storfilmer (som American Hustle och Atomic Blonde), med tonvikten på kvalitetsfilm. Och de har riktigt nya filmer! Just nu finns till exempel The Death of Stalin, som just slutade att gå på bio.

Olika bibliotek kan sätta olika begränsningar för hur många filmer en låntagare kan kolla varje månad, eftersom de har en budget som ska räcka till många. Det här är lite otydligt tycker jag. En gång när jag loggade in för att se en film (via Filminstitutets bibliotek) stod det till exempel att filmkvoten var slut för den månaden (alltså inte min personliga kvot, utan för alla låntagare på det bilbioteket). Och det är ju helt lugnt, det är ju gratis, men hade varit bra att få veta det redan innan jag browsat filmer och bestämt mig för att logga in och kolla. Men förutom det så har det funkat utmärkt att titta, och hela idén är ju rent lysande!

Tyvärr finns inte Cineasternas utbud med i sökfunktionen hos Vodeville (alla andra tjänster jag skriver om finns med), så här får man gå in separat för att se om de har en specifik film som man letar efter. Jag gissar att det här kan bero på att Cineasterna är en tjänst som inte alla kan få tillgång till ännu, så det kanske kommer att förändras framöver.

 

Filmbibliotek, underbart!

 

Det här är en uppdaterad version av en text som först publicerades i december 2017.

 

5 COMMENTS

  1. Gällande Vodeville så _gissar_ jag att sökförslagen kommer från (troligtvis) IMDB, för att det ska gå fort att få fram träffarna, och att sökningen mot de olika streamtjänsterna tar längre tid och görs därför först när du valt en film. Därav att man kan få förslag på filmer som inte visas nånstans.

  2. Fast jag syftar inte på sökförslagen, utan på de faktiska träffarna! Om jag till exempel söker på filmer från Guatemala, så får jag fram 8 filmer, men ingen av dem går att se. Varför får jag just de 8 träffarna? Detta är ju dock inget jätteproblem förstås 🙂

  3. Då är det ju konstigare, för där verkar de ju faktiskt ha information om huruvida filmen finns på någon tjänst… men kanske för att söktjänsten skulle kännas sämre om den inte hittade alla filmer som finns, oavsett om de har streaming eller ej?

  4. Kanske! När man söker på en viss regissör kan det ju kännas relevant att se vilka andra filmer hen har gjort t.ex, även om inte alla går att streama just nu.

  5. Precis. Då har man ju fått ett tydligt svar på att filmen *inte* finns att streama. I annat fall kan man nog bli osäker på om Vodeville missat den.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.