Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film

I love you. And you. And you. And you, and…

Dokumentärfilmaren Nahid träffar tennisspelaren Anders på Tinder. Han är kärleksfull och uppmärksam och hon faller. Anders verkar ha många kvinnliga vänner, många kvinnliga facebookvänner som hjärtgillar hans bilder och inlägg.  När en av dem kallar honom ”hjärtat” i en kommentar, letar Nahid upp hennes telefonnummer och ringer upp. ”Du är inte den första som ringer”, säger kvinnan. Det visar sig att Anders har haft många kvinnor  samtidigt, ovetandes om varandra. 23, närmare exakt. Nahid blir förstås väldigt ledsen, upprörd och arg. Hur har hon kunnat bli så lurad, så sviken? Därefter bestämmer hon sig för att göra en film om Anders, och frågar honom om han vill medverka i filmen. Han blir glad och tackar ja.

Det är upplägget för Anders och jag och hans 23 andra kvinnor av dokumentärfilmaren Nahid Persson. För Nahid är nog huvudfrågan varför han gör som han gör. Svaret ganska enkelt, som jag ser det. För att han kan. Som man kan han. I och med Tinder har det också blivit väldigt mycket lättare. Men filmen väcker så många fler tankar. Bland annat om ansvar, vad det innebär att ha ett vuxet förhållande och könsroller i relationer.

Jag tror att alla heterosexuella kvinnor någon gång har träffat på en Anders. Alla Anderstyper har nog inte så många som 23 på gång samtidigt och inte heller en svart bok med tabeller och listor på vilka kvinnor han har gjort vad med samt omdömen. Anders är extrem. Men om man ser Anders som en arketyp får man fram en intressant samling egenskaper. Anders är bekräftande, närvarande i nuet och kärleksfull. De egenskaperna tror jag inte är falska. Han är också prestigelös och verkar inte ha några problem med att framstå som okunnig eller nybörjare. En uppfriskande egenskap som efter mina erfarenheter av singelmän väldigt ovanlig.

Han är också den typen av man som saker bara händer med. Han bara råkar samla på sig 23 kvinnor därför att de är starka och vet vad de vill och att de vill ha honom. Och Anders vågar inte säga nej. I början benämner han det som en ”samhällstjänst”. Och det är säkert inte osanning från hans sida. Han ser på det som att han är det de vill att han ska vara, han fyller ett behov hos dem. Han inser inte att just det är sårande.

Det stora felet Anders gör är att han inte kommunicerar och att han inte är ärlig med hur han vill ha det. Jag tror att det delvis beror på att Anders har hållit på så länge att uppfylla andras behov så han vet inte riktigt vem han är eller vad han vill trots att han är 49. Han har kunnat bete sig som en identitetskrisande tonåring. Jag tror också att det har skapat en rädsla för att göra folk besvikna och det är såklart orimligt. Och därför avslutar han ingenting utan hoppas på att den andra ska avsluta eller att det ska rinna ut i sanden.

Sedan har vi också tvåsamhetsnormen som spelar stor roll i Anders liv, som den gör i allas våra liv. En härskande romantisk tvåsamhetsnorm, som inte är så väldigt gammal egentligen. Tvåsamhetsnormen säger att vi 1. Ska vara kära i en person. 2. Att vi aldrig får känslor för någon annan. 3. Att vi ska bo ihop med den personen mm. Allt som avviker från det är onormalt och konstigt.

Anders borde kunna älska många. Nu är Anders inte ett toppenexempel på en normbrytande person, han verkar mest använda alla de andra kvinnorna som ett sätt att fly och undvika konflikter. Polyamori till exempel, bygger på jämlikhet och framför allt ärlighet. Alla Anders kvinnor trodde att de hade ett monogamt förhållande med honom och så ska det inte fungera. Men som princip borde alla känna sig fria att ha den relation som passar just dem. Oavsett om det är polyamoröst, relationsanarkistiskt eller för den delen monogamt förhållande. Vi måste sluta med att förutsätta att alla förhållanden måste se exakt likadana ut för att få räknas som viktiga och riktiga.

Anders och jag och hans 23 andra kvinnor visas fortfarande på bio. Skynda in i svalkan och mörket. 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sykunnig exskådis och filmvetare som gillar roliga replikskiften, snygga dramaturgiska linjer och medveten välgjord kostym. Letar efter det överraskande familjära.