Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film

Ingrids 8 filmtips inför Göteborg Filmfestival!

Sveriges bästa filmfestival är på ingående, och peppen är stor inför att slaska runt mellan biograferna i Sveriges framsida i några dagar och se massor av bra film. Det finns 399 filmer att välja på, indelade i sektioner som Nordic Competition, Masters, Electric Shadows of China och årets fokus som är nationalism. Det är som vanligt svårt att välja vad man ska se, och man kan ta sig an festivalen med en mängd olika taktiker. Förhandskolla heta omtalade filmer, välja utifrån land eller språk, bara kolla tävlingsfilmer, bara dokumentärer, eller kanske helt enkelt bara planera utifrån vilken dag och tid man kan gå.

Det brukar bli nån blandning av allt det där för egen del, och här är en del av det jag siktat in mig på. I skrivande stund finns det biljetter kvar till alla filmer som jag tipsar om!
(Här kan du se 10 festivaltips från Jonas)

Lida

Lida

Min vän Anna Eborn vann en Dragon Award för bästa nordiska dokumentärfilm med Pine Ridge 2014 (Måns Lindman har recenserat),om de unga invånarna i Pine Ridge-reservatet i South Dakota. I år visas hennes nya film Lida som en del av festivalens fokus-sektion Nationalism. Ett porträtt på 81-åriga Lida som är en av de sista som fortfarande pratar en äldre form av svenska, i den gamla svenskbygden i Ukraina.

The Charmer

Svenske Milad Alami har gjort sin långfilmsdebut i Danmark, med The Charmer, en av filmerna som tävlar om festivalens största pris Dragon Award Best Nordic Film. Den beskrivs både som en slags romantisk komedi och ett psykologiskt drama, om den unge Esmail som hänger på en bar och förför kvinnor, men som har en hemlighet. Trailern förstärker känslan av att man inte vet vad man kan vänta sig i filmen, vilket lockar!

Jimmie

Jesper Ganslandt har gjort ett slags omvänt flyktingdrama, som skildrar hur det skulle vara om något hände här i Sverige som fick människor att fly. Det handlar om 4-årige Jimmie som måste lämna allt och ge sig av mot ett okänt mål tillsammans med sin pappa. Jesper Ganslandt spelar själv mot sin egen son, och att vända på perspektiven så här känns onekligen relevant i dessa dagar.

The Monkey and the Mouth

The Monkey and the Mouth

Rapduon Karpe Diem är några av Norges största artister, och deras senaste skiva Heisann Montebello var så mycket mer än bara 7 (väldigt bra) låtar. De alltid lika välformulerade texterna kommentar sånt som etnicitet, klass och samhällsstrukturer, ofta med humor men också med mycket väldigt träffande allvar. Varje låt har en musikvideo, och alla blev en del av samma universum med återkommande karaktärer och estetiska element i både låttexter och videos. Vilket sedan gick igen när Karpe Diem gjorde tre utsålda konserter på Oslos största arena Spektrum i april (jag var där!). Och nu har de krönt hela projektet med långfilmen The Monkey and the Mouth (norsk titel: Adjø Montebello), som är en slags hybrid av konsertfilm och fiktion. Det här är första gången den visas utanför Norge, jag själv som är ett stort fan är förstås oerhört peppad, men det blir intressant att se hur den kommer tas emot av en publik som inte redan är insatt i Karpe Diems värld.

Saknaden (Loveless)

Andrej Zvyagintsevs film Leviatan Oscars-nominerades 2015, och i år är hans Saknaden (Loveless) en av filmerna som Ruben Östlund har att fajtas med om statyetten för bästa utländska film. Den beskrivs som en nagelbitare där ett försvunnet barn och en bitter skilsmässa blir metaforer för ett samhälle där kärlek och empati inte längre har någon plats. Om det inte låter så lockande, kolla in trailen, den fick i alla fall mig att bli väldigt sugen på att se filmen!

Disobedience

Disobedience

Ronit återvänder till sitt judisk-ortodoxa hem efter sin far rabbinens död, och rör upp kontroverser när hon träffar sin gamla bästis Esti och en gammal flamma mellan dem tänds igen. Rachel Weisz och Rachel McAdams är två riktigt starka skådisar  och hyllas för sina rollinsatser som Ronit och Esti.

Mrs Hyde

Isabelle Hupert som en version av Dr Jekyll och Mr Hyde, det låter ju lockande bara det! Hon spelar en fysiklärare i en Paris-förort, som varken blir respekterad av sina elever eller kollegor. Men efter en stormig oväderskväll där blixten slår ner i hennes labb blir inget sig likt.

The Little Hours

Det här kan verkligen vara lite hur som helst, outhärdligt eller kanske helt underbart! Ett kloster där nunnorna svär som borstbindare och bryter mot sitt kyskhetslöfte när en ung hunk kommer dit. The Little Hours ser ut som en medeltidsversion av Saturday Night Live ungefär, med skådisar som Allison Brie, Fred Armisen, Dave Franco och Aubrey Plaza. En som det verkar väldigt lös tolkning av den italienska författaren Bocaccios bok Decamerone från 1300-talet.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.