Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film Serier & TV

Hur är det att jobba som röstskådespelare?

Röstskådespelare, röstakrobat, programledare, podcastproducent, föreläsare och kreativ entrepreNörd – det är några av titlarna som står på Christian Hedlunds visitkort. Här fokuserar vi på rollen som röstskådespelare. Hur går en audition till, hur blir man röstskådespelare, vilken är drömrollen och hur tar han hand om sin röst?

En röstskådespelare är den som gör rösten till en rollfigur i exempelvis en film, TV-serie, reklam, radioteater eller ett datorspel. En som jobbar med detta är Christian Hedlund. Han är även föreläsare, och det var så jag lärde känna honom. Supertrevlig är ett ord jag genast tänker på när jag hör hans namn. Rösttrollkarl är ett annat.

Efter gymnasiet läste Christian på Akademi Båstads ­tvååriga utbildning i radiomedia. Därefter fick han jobb som programledare, först på Mix Megapol och senare på Lugna favoriter och Rix FM. Parallellt med radion började han även att frilansa som speaker, röst­skådespelare och röstakrobat.

Christian.Hedlund

Hej Christian! Vad kul att jag får göra en intervju med dig om röstskådespeleri. Hur går en audition till?  

När det kommer till reklam så skickar man ofta in ett röstprov till studion/produktionsbolaget långt innan man blir castad, så att man hamnar i deras röstbank. Det brukar normalt vara en inläsning där man läser en informationstext, en reklam samt ger prov på eventuella dialekter, imitation och karaktärsröster man kan göra.

Därefter blir du rollsatt från projekt till projekt om studion och kunden (den som beställt reklamen eller informationsfilmen) tycker att du passar. I vissa fall får du göra en audition för en specifik reklam, då det kanske handlar om att att kunden vill ha samma röst under en lång tid framöver och vill testa rösten ordentligt med sitt egna manus innan man bestämmer sig.

När det kommer till dubbning eller annat röstskådespeleri så får du söka jobbet och bli kallad till casting och audition där du får läsa några testrepliker som ska fungera som grund för beslutsfattarna om du är rätt skådespelare för jobbet.

Har du en agent eller sker allt via kontakter eller auditions?

Jag har vid majoriteten av mina jobb ingen agent utan har direktkontakt med studion/rollsättaren. Dock ligger jag med i flera röstagenturers röstbanker. Dessa är inga personliga agenter utan fungerar som rollsättare när kunder ber om en viss typ av röst. De jobbar alltså inte specifikt för min röst, utan försöker från projekt till projekt hitta den röst som passar bäst enligt vad kunden är på jakt efter.

Nämn någon röstskådespelare vars karriär och talang har inspirerat dig!

Maurice LaMarche är en kanadensisk röstskådespelare som inspirerat mig mycket genom sitt arbete i bland annat serien Futurama. Jag kontaktade Maurice via Facebook för många år sedan och tackade för inspirationen, något som resulterade i att han gick in och lyssnade på mig när jag sände på Lugna Favoriter! Han gav mig beröm och pepp och detta betydde enormt mycket för mig i jakten på min dröm. Cirkeln slöts för ett par år sedan då jag fick dubba Maurice i en tecknad serie!

Annica Smedius är en svensk röstskådespelare som var den första som, genom serien RugRats, visade mig att du kan få spela mot dig själv om du har tillräckligt med talang. Annicas röst är en stor del av min barndom och hon fortsätter att inspirera mig även idag, så pass att jag alltid försöker knäböja inför henne så fort vi springer på varandra i jobbet! Blir fortfarande glad in i själen när jag får chans att spela mot henne.

Vilken karaktär har varit roligast att spela?

Jag har svårt att välja mellan Robin i The Lego Batman Movie och Andy i Andys dinosaurieäventyr (förhistoriska äventyr och andra serier finns också). Robin var fantastisk då det var sidekicken till min favoritsuperhjälte, men också en pojke som var adopterad, precis som jag själv, vilket gav mig chansen att få skjuta in lite av den känslomässiga aspekten i rollen. Andy älskar jag eftersom de serier han medverkar i är så otroligt roliga för barn, det är många som känner igen min röst därifrån. Men även för att efter alla år med honom så har han blivit en del av mig.

Och vilken karaktär har varit svårast?

Peter Perfect ifrån rebooten av Wacky Races. Serien var otroligt välskriven, men figurernas karaktärsdrag ändrades så ofta från avsnitt till avsnitt så det var enormt svårt att få grepp om vilka de var. Och när inspelningen drog ut över flera månader, med bara enstaka repliker i vissa avsnitt så gjorde det att jag tyckte Peter var enormt utmanande, tyvärr inte alltid på det roliga sättet.

Har du någonsin tagit skådespelarlektioner?

Nä. Jag pluggade lite drama i min radioutbildning, men i övrigt är jag autodidakt.

Har du någon drömroll?

Jag tror alla röstskådespelare drömmer om att få göra en karaktär i en Disney-film. Jag har förvisso äran att vara den svenska rösten till spöket Demi i Vampyrina på Disney Jr. men en filmkaraktär, om än en liten, skulle vara fantastiskt att få ta sig an.

Du har en dotter, gör du ofta roliga röster när du leker med henne?

Jag gör lite olika röster när jag läser sagor för henne, annars använder jag mest min egen röst när jag är med henne.

Hur tar du hand om din röst?

Jag skulle absolut kunna vårda den ännu mer än jag gör, men i regel så jobbar jag hårt och är sedan tyst, haha. Jag dricker knappt någon alkohol och varken röker eller snusar, samt borstar tänderna varje dag. Men det är egentligen allt. Och jag skriker aldrig på till exempel en hockeymatch, hur mycket jag än vill.

Christian.Hedlund

När du ser en tecknad film/serie, tänker du då alltid på karaktärernas röster eller kan även du koppla bort detta och bara njuta av filmen?

Det är en arbetsskada. Jag tittade enormt mycket på animerade och tecknade serier förr, men det intresset har svalnat då det känns som jobb när jag gör det. Samma sak gäller tv- och datorspel, men den interaktion det mediet innehåller väger upp för detta.

Vad är One Voice Conference?

One Voice Conference är en årlig röstskådespelarmässa i London. Jag tänker åka på den i maj för att, efter att ha röstskådespelat professionellt i 15 år, få lite inspiration och för att se om jag kan öppna lite fler dörrar till att få skådespela ännu mer på engelska.

Snart är det äntligen julafton, vilken röst är din favorit i ”Kalle Anka och hans vänner önskar god jul”?

På denna fråga svarar jag berättarrösten Bengt Feldreich 😊 Sådan klassiker, fylld med nostalgi och värme. Hoppas innerligt att han orkar vara med i år också, vid 93 års ålder.

 

Vill du också bli röstskådespelare?

Här hittar du några tips!

Foto: Anette Hamel

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Filmvetare som jobbar på världens bästa kommunikationsskola. Älskar Hollywoodgalor och musikvideos. Väldigt intresserad av casting. Har en förkärlek till skådespelare som brister ut i sång. Ser helst filmer och serier som utspelar sig i kontorsmiljö, på en skola eller i rymden. Var redaktionsmedlem juni 2018 – juni 2021.