Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film

Karriärbyte – Från säljare till skådespelare

Häromåret hade jag en sprallig och rolig kille vid namn Niklas Agild som kollega på Berghs, där jag jobbar till vardags. Vi två jobbade tyvärr aldrig tillsammans, men minns att han titt som tätt förgyllde stämningen i vårt lunchrum med sin charm och entusiasm. Sen fick han tyvärr ett nytt jobb och lämnade oss. I somras läste jag på Niklas Instagram att han hade kommit in på en tvåårig skådespelarutbildning på Kulturama och valt att satsa helhjärtat på detta! Utbildningen startade i mitten av augusti, så nu har han hunnit plugga ett par månader och jag är väldigt nyfiken på att veta mer om karriärbytet och denna heltidsutbildning.

Hej Niklas! Hur kommer det sig att du sökte till Kulturama? Har intresset för teater funnits länge hos dig?

– Hej! Ja det är faktiskt en bra fråga. Jag har egentligen ingen estetisk utbildning alls utan är uppväxt i en hockeyrink, vilket jag älskade att göra men intresset och nyfikenheten över skådespeleri har alltid funnits där i bakhuvudet.

Nu har jag fyllt 30 och man får kalla det ålderskris eller ett uppvaknande – jag själv väljer det senare. Jag kom hursomhelst tillslut till en punkt där jag starkt kände att jag ville bryta mig ut och se vad mer livet har att erbjuda. Jag var då på ett jobb där jag trivdes i en bransch som jag jobbat i över ett decennium. Livet rullade på, men jag vägrar att vara den som ligger på dödsbädden och ångrar att jag inte vågade utan istället stannade kvar i säkerheten. Jag gick alltså från säljare och att gå iklädd kostym till att springa barfota i skolan igen. Det är en kontrast som heter duga, men ack så spännande!

Hur mycket lektioner respektive egen studietid är det per vecka?

– Vi är i skolan måndag till fredag och brukar ha lektioner mellan kl. 9-15. Vissa dagar är fullproppade, på andra är det lite färre lektioner. Vi får mycket uppgifter (både i grupp och individuella) vilket gör att man alltid har något att jobba på.

Hur många är ni i klassen, hur är fördelningen mellan killar och tjejer och vilka åldrar är dina klasskamrater i?

– Vi är 13 elever och faktiskt är det första gången på väldigt många år som vi är fler killar än tjejer på en skådespelarutbildning på Kulturama. Fem tjejer, resten är killar! Vi har en blandning där halva klassen är mellan 21-24 år och andra halvan 27-31 år på ett ungefär.

Hur är lärarna?

– Super! Vi har olika lärare för olika ämnen. Tex olika för fysisk teater, improvisation, text osv. Alla är superhärliga och otroligt passionerade. Det finns ingen jag inte trivs med, de är sådana proffs.

Vad är det roligaste du har gjort på utbildningen så här långt?

– Oj, vi har gjort massor av kul och flummigt. Monologredovisningen vi gjorde nu i december var absolut roligast då det var ett projekt vi jobbade på under en längre tid som vi sedan visade upp på scen inför publik. Vi jobbade hårt med karaktärsarbete, vi hade t.ex. intervjuer där vi fick komma in i en situation vi inte var förberedda på och sedan improvisera i sin karaktär. Sen att äntligen stå på scenen var magiskt, sån jäkla kick.

Och vad har varit svårast?

– Oj, det måste bli en annan grej vi har gjort nyligen. Eller det beror på vad man menar med svårast, största utmaningen rent mentalt i alla fall. Vi har även röstteknik i skolan och alla har övat in varsin svensk sång och att sjunga inför människor är något av det värsta jag kan tänka mig. Jag har dessutom aldrig gjort det tidigare, tills nu, då ryckte jag plåstret och tog ton. Sen när jag var klar ville jag bara upp igen och göra om det, göra det bättre. haha.

Vad kul och modigt! Vilken låt blev det?

– ”Jag blev jag” med Jens Hult. Den är fin! Vi fick välja valfri svensk låt.

Skådespelare verkar överlag ha många talanger, exempelvis upplever jag att förvånansvärt många faktiskt sjunger bra. Känner du igen dig i den beskrivningen?

– Haha, nej det vill jag inte påstå. Jag sjöng som sagt framför folk för första gången i mitt liv här i skolan. Fick ändå ganska bra respons, men det kan absolut ha varit bara för att de ville vara snälla. haha. Men jag älskar musik och sjunger massor när jag är själv bakom stängda dörrar.

Har du något knep för att memorera repliker?

– Det finns massor av tekniker, men till en början nöter jag bara texten om och om igen. Stående, gående, liggandes – överallt. Jag tror det är viktigt att ge texten tid innan man börjar köra utantill. När man djupläser en text väldigt många gånger kan man uppfatta saker man innan inte såg.

Vem eller vilka är dina favoritskådespelare?

– Oj, det finns massor! Lite som med musik så går det i vågor. Men jag gillar Ethan Hawke väldigt mycket, trilogin Before Sunrise, Before Sunset, Before Midnight kan vara hans allra bästa!

Håller med! Den är helt fantastisk. Vad är det du gillar med Hawke? Något särskilt i hans sätt att spela?

– Jag tycker han känns så jäkla äkta, han kan förmedla så mycket med små medel. Bra rakt igenom!

För att förstå och spela en roll bra så måste en skådespelare förstå mänskligt beteende. Har du börjat uppmärksamma mer hur vänner och familj agerar i olika situationer sedan du började på utbildningen?

– Det är absolut något som jag börjat att tänka smått på, även hos mig själv. Försöker till och med ta åt mig och känna efter när jag blir glad, ledsen, arg och hur det ter sig. Är arbetskadad redan.

Händer det att du har nytta av dina tidigare arbetslivserfarenheter? Skådespeleri handlar ju också om sälj tänker jag.

– Det är såklart en svår fråga då jag bara kan utgå från mig själv och mina erfarenheter men det tror jag absolut. Livserfarenhet tror jag helt klart hjälper dig som skådespelare, att ha varit i många olika situationer och träffat många olika människor ger såklart erfarenheter som man kan använda i skådespelandet.

Har du någon drömroll?

– Nej det skulle jag inte vilja påstå att jag har ännu. Jag är väldigt öppen och utforskar fortfarande vad som passar mig bäst.

Hur vill du att en riktigt bra motspelare ska vara?

– Vi jobbar jättemycket med samarbetet då det är a-o. Det går inte att bara fokusera på sig själv, det blir inte genuint. Skådespeleri handlar väldigt mycket om att lyssna och ta in, glömmer man det och bara fokuserar på sig själv tror jag man får det väldigt svårt. En riktigt bra motspelare bör därför vara lyhörd och inlyssnande, passionerad och genuin. Det tycker jag låter som ett vinnande koncept!

Vad gör du för att stressa ner när du har som mest i skolan?

– Jag har inte haft det problemet ännu, även fast det är stressigt ibland. Det har varit för kul för att det ska kännas jobbigt, men jag måste nog börja träna igen för att hålla kroppen pigg och fräsch.

Har du något tips till de läsare som känner sig nyfikna på att prova skådespeleri?

– Kör! Våga! Det har för mig legat i bakhuvudet länge, men jag har inte fått arslet ur vagnen. Nu 30 år gammal så vågade jag mig äntligen ut och jag ångrar det inte en sekund. Våga följ ditt hjärta, det är ditt liv – gör det finaste och bästa du kan av det. För det är du värd.

 

Ett annat sätt att kolla om skådespelaryrket är något för dig är att vara statist i en film- eller tv-produktion. Det finns flera castingsajter. Statist.se, Stagepool och Filmcafe.se är några av dem.

 

Foto: Anton Enerlöv

Filmvetare som jobbar på världens bästa kommunikationsskola. Älskar Hollywoodgalor och musikvideos. Väldigt intresserad av casting. Har en förkärlek till skådespelare som brister ut i sång. Ser helst filmer och serier som utspelar sig i kontorsmiljö, på en skola eller i rymden. Var redaktionsmedlem juni 2018 – juni 2021.