Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Film Recension

Iron Man 3 – Recension.

ironman

Jag har, så länge jag kan minnas, haft en förkärlek för Marvel i allmänhet och Tony Stark aka Iron Man i synnerhet. Jag kan alltså redan nu utfärda en varning för alla er som inte håller med mig i sak, för – jag kommer vara partisk. 

Jag minns när första Iron Man-filmen kom. Man hade NÄSTAN börjat tänka att den här superhjältehysterin nog skulle lägga sig snart och mitt hopp om att filmen om min, på en Topp-3, favorithjälte (för Iron Man har ju egentligen inga superförmågor) skulle vara något att ha var vacklande. Dumma jag! För med ex-drogberoende Robert Downey JR i rollen som den halvalkoholiserade superhjälten kunde det ju inte bli annat än succé och att de båda varit nära döden för att i princip återuppstå kan inte heller annat än lyckas. Robert Downey JR ÄR ju i princip Tony Stark – superhjälten som inte bryr sig ett skit om att dölja sin identitet utan använder sina dubbla namn och sina gadgets som ett kul partytrick!

21-1
Iron Man – en inte helt okomplicerad hjälte!

När andra filmen kom var jag oroad. Lite som när man åker tillbaka till det perfekta semesterresmålet – inte kunde det väl bli lika bra en andra gång? Å andra sidan: är det något Marvel kan så är det ju att leverera action på löpande band. Jag konstaterade lättat att tvåan precis som ettan gjorde rättvisa av min tecknade hjälte!

Nu är det alltså dags för den tredje Iron Man-filmen att fylla biograferna. Kommer allas vår affärsman i järndräkt kunna hålla i en tredje film? Jag ska inte hålla er på halster, för svaret är ett rungande: JA!

Alltså, ni kan nästan gissa upplägget – någon hotar the world as we know it och den enda som kan rädda världen är Iron Man. Det låter kanske banalt, men det är helt okej – underhållningen ligger, precis som i djupa smalfilmer, inte alltid i plotten i sig utan i detaljerna. I det här fallet i frågor som: vem slåss han mot den här gången och hur står sig Iron Mans styrka/egenskaper mot hen? I tredje filmen möter vår hjälte superskurken The Mandarin (Ben Kingsley). Han är en (galen?) vetenskapsman som är grym på kampsport och har 10 ringar med olika krafter. Han är en elak jävel som sätter Iron Man på prov för i den här filmen får han till och med klona sig för att kunna ge sin motståndare en värdig match.

mandarin
Mandarin och hans tio ringar.

Det jag älskar återigen är det komplexa, som ofta återfinns i Marvels superhjältar. Det är inte bara ont och gott, och även om hjälten är god så betyder det inte att det inte finns dåliga sidor. Men även om man får det mänskliga och realistiska får man ju också en stor dos serietidning där allt är bombastiskt och överdrivet – och det är givetvis kombinationen som är det underbara!

Det här är ren och skär underhållning, man vet vad man får och blir inte besviken. Så spänn fast dig och kliv in i Marvels Universum – du kommer inte ha en lugn stund.

betyg5

 

3 COMMENTS

  1. Recensionen i sin helhet var bra, men du kunde faktiskt gett fan(!) i att spoila det där med kloningen, för jag är ganska säker på att det är en twist i filmen. Finns ingen som helst anledning att avslöja den biten. Det är för övrigt en oskriven regel när man skriver recensioner: man spoilar inte viktiga twistar för läsaren. Tack för mig.

  2. Vet du vad Marvelfan. En annan regel, man kan använda sig
    av om man inte vill veta nåt om filmen innan man ser den, alternativ ”spoilas” är att aldrig läsa recensionen. Så gör jag.

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!