Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Film

Jack Ryan är tillbaka – minns ni honom?

Om du ler så dör du

Tom Clancy är för den våldsförhärligande militärlitteraturen vad Jens Lapidus är för den lågoktaniga gangsterlitteraturen. En sorts nestor inom sin genre. Anhängarna är många och oerhört dedikerade, att kritisera verkar vara förenat med..ja..påtaglig fara.

Jack Ryan är en karaktär sprungen ur Tom Clancys hjärna och har gestaltats på film vid ett flertal tillfällen. Han har varit både elitsoldat, CIA-chef och USA:s president och har uteslutande spelats av endimensionella skådisar. Detta verkar nästan vara en förutsättning eftersom Jack Ryans personlighet och karisma är ungefär lika intressant som en nyutexaminerad managementkonsult.

Först ut var Alec Baldwin (innan han blev fet och kall) som försökte mäta sig mot Sean Connery i ”Jakten på Röd Oktober” och det gick ju onekligen sådär. Sen plockade ingen mindre än Harrison Ford upp stafettpinnen och sprang (nåja) med den i hela två filmer; ”Patriot Games” och ”Påtaglig Fara”. Munnen var som ett streck och replikerna levererades med samma entusiasm och trovärdighet som ett Al-Qaida-offers videobekännelse.

När man inte trodde att det kunde bli sämre axlade så axlade Ben Affleck manteln. Han var inne i sin allra mest kalkonintensiva fas med filmer som ”Daredevil”, ”Pearl Harbor” och ”Gigli” så hans Ryan-film ”The Sum of all Fears” passerade nästan obemärkt förbi eftersom den i alla fall gick att titta på utan att få migrän och panikångest.

Den senaste filmen kom 2002 och nu har alltså Hollywood bestämt att världen är redo för en till. Jack Bauer är ju pensionerad, Jason Bourne verkar ha tagit tjänstledigt och James Bond gick ju rejält vilse i förra filmen så tomrummet är tydligen oemotståndligt stort.

Regi står Jack Bender (Lost) för. Det känns ju helt ok, även om jag var en av dom som gav upp ”Lost” redan vid första anblick av isbjörnarna.

Men huvudrollen då?

Stenansiktet Chris Pine från senaste ”Star Trek”, även känd som ”den nya Ben Affleck”

Lycka till.

1 COMMENTS

  1. Roligt att dom har hela 3,5 tumme upp på The Sum of all fears-omslaget. Det var det dom lyckades skrapa ihop av världens recensioner.
    Och beröm som vanligt till träffande skrivet och obrutet samtycke med nästan varje artikel här.

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".