Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film

Jennifer Lawrence tvingas kämpa för sitt liv i The Hunger Games

Det är sedan en tid tillbaka klart att den bästsäljande boken The Hunger Games skall filmatiseras och vi har skrivit om det både en och två gånger här på Onyanserat. Nu finns det både officiell trailer och premiärdatum att tillgå.

I rollen som Katniss Everdeen ser vi Jennifer Lawrence som tog hela världen med storm i sitt genombrott med Winters Bone förra året. Man har dessutom kryddat anrättningen med en riktigt stark birollslista. Eller vad sägs om Woody Harrelson, Donald Sutherland och Stanley Tucci? Inte så illa pinkat alls. För regin svarar Gary Ross som bl.a. ligger bakom den gamla fina Pleasantville.

The Hunger Games bygger alltså på Suzanne Collins succéroman med samma namn. Filmen utspelar sig i en inte alltför avlägsen framtid där vi får möta 24 slumpvalt utvalda ungdomar som i en direktsänd överlevnadssåpa måste kämpa i par i en kamp där vinsten är just överlevnad och där resterande deltagare får dela på andrapriset, ond bråd död. Hela spektaklet direktsänds som sagt  och största sponsorn är regeringen. Spelen är nämligen ett synnerligen effektivt sätt för makthavarna att hålla befolkningen i schack, tänk gladiatorspel minus TV eller som en mer tidsenlig referens; Expedition Robinson i ett Big Brotherformat plus dödliga vapen.

I centrum står i alla fall Katniss Everdeen, en sextonårig flicka som lever i distrikt 12. Hennes far är död sedan fem år så hon ägnar sin fritid åt tjuvjakt i skogen för att kunna försörja sin mor och sin tolvåriga lillasyster Primrose. Jag vet vad ni tänker nu och ja, jag tänkte precis samma sak. Karaktären är faktiskt nästan identisk med Jennifers rollfigur Lee i Winters Bone. Hur som helst, när Primrose blir uttagen till Hungerspelen erbjuder sig Katniss att frivilligt ta hennes plats. Bland pojkarna blir bagarsonen Peeta Mellark (Josh Hutcherson) ihopparad med Katniss till stort förtret för Gale Hawthorne (Liam Hemsworth). Gale är Katniss jaktkompis som nu får agera dagmamma åt lillasystern när Katniss är ute på människojakt. Behöver jag tillägga att han är hemligt kär i huvudpersonen?

Kan Jennifer Lawrence karriär skjuta ytterligare i höjden med The Hunger Games?

Jag har läst boken och tyckte att den var riktigt bra men inte nådde en fullpoängare och detsamma gäller väl trailern. Den är både snygg och lagom intensiv men jag kan inte helt skaka av mig den där lite småäckliga fadda eftersmaken av Twilight även om jag ändå tror att filmen i slutändan kommer att överträffa mina förväntningar som från början varit väldigt höga. Bara det faktum att Jennifer Lawrence är med gör i alla fall The Hunger Games till ett givet biobesök. Chanserna är trots allt goda att hon helt på egen hand lyfter filmen till skyarna, exakt så bra är hon.

The Hunger Games har premiär den 23:e mars nästa år.

5 COMMENTS

  1. Men, jag förstår inte vad Twilight-vibbarna ska vara med det här? Är det att det handlar om så kallade ”unga vuxna”, eller vad?

    För övrigt tycker jag trailern ser riktigt lovande ut, mer än vad jag kunde hoppats på faktiskt!

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."