Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Film

Klaustrofobi i 3D: Sanctum – Trailer

Jag har alltid haft en smärre fobi för trånga utrymmen och djuphavsdykning, kombinationen av dom två ska vi inte tala om. Så det är med andan i halsen som jag tar mig en titt på trailern till dramathrillern ”Sanctum”. Filmen har  marknadsförts som ”James Cameron’s Sanctum” vilket är en aning missvisande eftersom Cameron endast har titeln ”exekutiv producent” vilket i USA kan innebära att han typ gjort allt från att ha medfinansierat filmen till att ha sagt ”Bra manus det här” på fyllan. Huruvida mastodontregissörens namn är en kvalitétsstämpel återstår att se.

Usch och fy säger jag bara! Jag har alltså haft mardrömmar om liknande scenarion och kan därför inte låta bli att påverkas av den här trailern… på ett negativt men samtidigt lite positivt sätt. Det är ju meningen att man ska känna just den känslan som jag upplever,  men om människor som inte lider av samma fobi  påverkas lika starkt får ni lyckligt fobifria avgöra själva.

Trailern ger mig till en början intrycket av att vara till en helt annan film än vad den senare visar sig vara. Stämningen får mig att dra tankarna till något övernaturligt och mystiskt, som om havet och grottorna dolde en hemlighet och jag får känslan av att det kommer hittas en bortglömd civilisation eller levande dinosaurier i djupet. Sedan presenteras äventyrarna som väldigt klischéeartade adrenalinjunkies som i vanlig ordning tar alla chanser dom kan att spotta döden i ögat och vi får en antydan om lite personliga konflikter som känns ganska överflödiga. Kom till skott!

"Ok, då putar vi med läpparna och kokar kaffe i en minut sen är Baddaren er!"

Det är egentligen inte förrän efter halva trailern som filmens handling blir uppenbar och det är på tok för sent, det är ju den som är intressant så varför dra ut på det med mer eller mindre ointressanta och opassande expositioner? In i kärnan och visa vad det är för typ av film det handlar om så snabbt som möjligt. När det väl sätter igång så tar det inte lång stund innan jag blir intresserad, det blir fartfyllt och spännande även om  det är först framåt slutet av trailern när dom hamnar under vatten som jag verkligen känner trycket över bröstet.

"-Wilhelm Screeeeeaaaaaaam!"

Filmen är ”baserad på en sann historia” där en av manusförfattarna Andrew Wight, som även är känd för att ha gjort en jäkla massa tv-dokumentärer, blev fast tillsammans med sitt team i en grotta i två dagar efter det att ingången rasat. Med det i åtanke så tycker jag att dom kunde fått till en lite mer instängd känsla, det kunde ha blivit mycket mer realistiskt och skräckinjagande, även om jag med min fobi får andnöd så är det ganska glättigt och poppigt gjort. Kanske blir det mer klaustrofobiskt när man sitter i en mörk biosalong med fåniga 3D-brillor på sig men det kommer jag nog aldrig få veta för jag kommer troligtvis inte se ”Sanctum” på bio.

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

En cineastisk allätare som framförallt slukar genrefilm och Tv-serier. Tycker att Leonardo Di caprio är på tok för överskattad och har en förkärlek för udda karaktärer. Skriver manus och drömmer om att sätta genrefilm på den svenska filmkartan. Vattuman och en smula laktosintolerant.