Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film Recension

Limitless – Recension

Det här är en sån där typisk Hollywood-film där hela upplägget från början till slut är konstruerat och helt osannolikt. Men – om man köper det så kan man få sig en stunds helt okej underhållning i Limitless.

Filmen inleds med snygga, lätt hisnande, åkningar längs med gatorna i New York. Och bildarbetet är rätt kreativt överlag. Det blir ju lätt så när det är droger inblandade i storyn… För Limitless handlar om Eddie (Bradley Cooper), en författare som inte lyckats skriva ett ord på den bok som han fått kontrakt för, blir dumpad av sin flickvän, bor i en sunkig lägenhet och är allmänt miserabel. Men så träffar han på en gammal bekant som ger honom en drog som gör att han får tillgång till hundra procent av sin hjärnas kapacitet, till skillnad från den lilla del som det normalt är, och blir helt fast. När han kommer tillbaka för att skaffa mer, hittar han sin bekant mördad, och det hela tar såklart en ny vändning…

Eddie innan drogen slår till och får honom att klippa sig och skaffa ett jobb.

Det är inte helt klart vad den här drogen egentligen gör. Att man får tillgång till hundra procent av sin hjärnkapacitet – leder det verkligen till ökad benägenhet att diska, städa, klippa sig och skaffa ett jobb? Nåväl, det var det där med att köpa det osannolika upplägget på filmen ja…

Det finns några grundläggande grejer som jag har svårt för med den här filmen. En kille som är författare – och då rimligtvis en kreativ och konstnärlig person – varför är det inte främst denna sida av honom som utvecklas när han får tillgång till hundra procent av sin hjärnas förmåga? Istället blir han någon slags überfinansexpert, och det finns inte minsta lilla spår av att han någonsin varit en konstnärssjäl (vilket så klart också visas genom att han numera har backslick och skräddarsydda kostymer istället för slackertofs och sunkig t-shirt). Dessutom tycker jag att den här finansbiten är jäkligt tråkig, och det drar ner filmen.

Bradley Cooper är kanske mest känd för Baksmällan och The Wedding Crashers, och det här är hans första stora huvudroll. Och han är verkligen den som bär upp filmen, han är med i varenda scen. Och hur klarar han det? Jovars, inget större fel på det, även om det inte är en jätteminnesvärd skådespelarinsats. Men det beror nog främst på att själva karaktären han spelar är lite menlös.

Limitless är en lagom spännande film, lite konspiratorisk och med lite lagom oväntade vändningar. En del logiska luckor i historien, men på det stora hela är det ändå en underhållande, rätt snygg film med en lite annorlunda twist.

Trailer till Limitless från rstvideos trailerarkiv.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.