Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Film Recension

Manborg – Recension

MANBORGEXCCLIPFEAT
Manborg

Helvetets portar har öppnats och Jorden är engagerad i ett världsomspännande slag mot Draculon och hans armé. En ung soldat dör i slaget, men blir återupplivad med hjälp av cybernetiska delar och vapen. Han vaknar till liv som Manborg i en framtid där Draculon och hans kumpaner The Baron och Shadow Mega regerar. Manborg slår sig ihop med en grupp frihetskämpar och tillsammans kämpar de för sina liv och vår världs öde.

Jag älskar att leva i ett tidevarv där det finns plats för filmer som Manborg. Regissören Steven Kostanski jobbar till vardags med specialeffekter på filmer som Resident Evil  och Pacific Rim men på fritiden göra han filmer för sitt eget höga nöjes skull. Manborg gjordes för ca 1 000 dollar vilket ungefär motsvarar Colin Nutleys taxiresor till Filmhuset för erhållande av förhandsstöd. Pengar är och förblir en springande punkt när man ska göra film, men det går ju uppenbarligen att skapa underhållning även utan feta pengar. Manborg är ett lysande bevis på det.

Filmen är en hyllning till en VHS-kultur som inte längre existerar. En era då dylika filmer förpackades med spektakulärt tecknade omslag som lovade stort. Manborg är till bredden fylld med medvetet överspel, dubbade röster och ostig dialog. Visuellt påminner det mer om Sega Mega Drive-spel typ Mortal Kombat än om traditionell film. Allt är inspelat mot green screen och effekterna och miljöerna är grovkornigt lo-fi på ett alldeles bedårande vis. Alla monster är animerade med hackig stop motion-teknik som andas Ray Harryhausen och stridsscenerna är over the top på ett sätt som påminner om Peter Jacksons filmer innan han åkte till Midgård.

7aaa4a3af29dbe0a7fa0038b1c5b339a
The Champion möter Manborg

Alla som gillade Scott Pilgrim har en högtidsstund framför sig. Manborg är minst lika späckad med yvig humor och populärkulturella referenser, i det här fallet främst Robocop och en gnutta Mad Max. Det är verkligen inte en film för alla, men har du en dryg timme till övers och ett öppet sinne är det nästan omöjligt att inte falla till föga.

Huruvida det är en parodi på 80-talets scifi-actionfilmer, en kärleksfull homage till skräpkultur eller ett skämt som bäst lämpat sig som kortfilm är upp till var och en att bedöma. Jag vet var jag står. Och framför allt –  jag hade roligt hela tiden. Det är mer än jag kan säga om filmer med ungefär 40 000 miljarder mer i budget.

(Stäng inte av när filmen är klar, när eftertexterna slutat rulla visas en fejkad trailer för en annan film: Bio-Cop. Den är minst lika underhållande som Manborg. Och glöm inte att kolla in Steven Kostanskis YouTube-sida för mer härligheter!)

Manborg finns på DVD

betyg4

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".