Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film Listor & Tips

Måndagslistan: Risiga hajrullar

Att uselt är tidlöst vet vi sedan gammalt. Det är oerhört enkelt för diverse producenter av lågbudgetfilmer att ösa ur en till synes outtömlig källa av usla titlar, något som i synnerhet gäller hajrullar. Ja ja, jag vet vad ni tänker, att jag redan har tjatat om detta till förbannelse så varför dra upp det nu igen? För att den mest efterlängtade hajfilmen i modern historia snart har premiär såklart! The Meg med Jason Statham som det stora affischnamnet kommer med största sannolikhet att sälla sig till den enorma mängden bottennapp inom genren men vi med hopplöst melankolisk kärlek till haj på filmduk ger aldrig upp hoppet om en ny jawsome hajrulle, något som förmodligen aldrig kommer att ske. Vår hjärna säger nej men vårt hjärta skriker ja och därför kommer vi givetvis återigen att bänka oss för en vit tandrad och blodrött vatten. Så hur många ostiga manuskript involverande havens ståtligaste rovdjur kan filmbranschen trycka ut? I egenskap av sharkoholic har jag avverkat tresiffriga mängder rullar där en enda rulle sällar sig till kategorin klassiker och kanske en handfull är acceptabla. Men vilka är egentligen de allra sämsta? Well, här kommer min topp 51 över rejäla bottennapp, utan inbördes ordning. Det skulle egentligen vara en topp 50 men så såg jag Dark Waters i går och kunde omöjligen plocka bort någon men heller inte utesluta den horribla upplevelsen från listan, så varsågoda, risiga hajrullar, topp 51!

Sky Sharks – Forskare upptäcker ett gammalt labb där nazisterna skapade modifierade hajar som kunde flyga. Det slutar dock inte där. Nämnda ”hajflygplan” rattades nämligen av zombies.

Piranha Sharks – Vithajar krymps till en pirayas storlek för att smugglas ner i rika människors akvarium där de sedemera skall råka hamna i avloppssystemet och sprida skräck i hela New Yorks befolkning.

Snow Sharks – En bikinitävling som av någon outgrundlig anledning äger rum i iskyla drabbas plötsligt av blodtörstiga hajar som lever i snödrivor. Japp, snöhajar – it’s a thing.

Trailer Park Shark – Förmodligen den bästa rullen i den här samlingen av fiskrens och det säger en del. En tropisk storm ser till att en trailer park fylld med rednecks och en blödtörstig haj möts. Det är en film som innehåller det mesta. Sydstatsaccent, överspel, specialeffekter från fyndhörnan, en story som förmodligen knåpats ihop under kraftigt drogintag och ett killer soundtrack.

Shark Exorcist – Demonisk nunna får krupp och tillkallar Djävulen för att slänga in hans ondskefulla arsle i en vithaj som sedan skall ta över världen. Frågor på det?

Mega Shark vs. Kolossus – Ryssarna råkar stöta på en gammal kvarleva från kalla kriget, en gigantisk robot. Samtidigt drabbas världen av en ny slags megahaj och osämja uppstår.

Mega Shark vs. Giant Octopus – Redan ett par år innan Sharknado attackerade hajar passagerarflygplan. Ja, och enorma bläckfiskar såklart.

Mega Shark vs. Mecha Shark (2014)

Mega Shark vs. Mecha Shark – Ännu en megahaj dyker upp och för att stoppa dess framfart beslutar regeringen att tillverka en exakt kopia av nämnda megahaj. Haj mot robothaj, vem vinner?

Mega Shark vs. Crocosaurus – Megalodon är i farten igen och den här gången ställs den mot en crocosaurus, som är ännu ett påhittat fanskap. I filmen påstås det dessutom att krokodilen och dinosaurer är nära släkt, vilket givetvis är ett rent falsarium. Kräldjuren utvecklades innan dinosaurierna. Krokodiler, som tillhör kräldjuren, är egentligen mindre släkt med dinosaurie än vad en blåmes är. Fåglar är nämligen den nu levande art som är närmast dinosarierna. Och så var det med det.

Sharktopus vs. Whalewolf – Titeln säger väl det mesta. Det är ännu en cross-overrulle där forskare korsar olika arter från djurriket som nu måste kämpa till döden. Hajbläckfisk ställs denna gång mot valvarg. Ja, du läste rätt, VALVARG!

2-Headed Shark Attack – Carmen Electra kämpar med att hålla både bikinidelar och en tvåhövdad megahaj på plats. Det går sådär.

3-Headed Shark Attack – En muterad vithaj, med tre huvuden denna gång, attackerar diverse båtar och ställs öga mot öga med Danny Trejo.

Zombie Sharks – Att bli attackerad av en vithaj är illa nog men tänk om den vithajen dessutom var levande död. Jesus fucking Christ vilket kaos. Ungdomar drar till tropikerna och badar i vatten innehållande zombiehajar. Hur de blev zombies? Forskare naturligtvis. Ständigt dessa forskare som fuckar upp för oss vanliga hederliga människor.

Roboshark – Haj äter UFO och blir robot. Rimligt ändå.

Ghost Shark – Fulla rednecks dödar en vithaj under en fisketur. Hajens själ får dock ingen ro innan den kan hämnas sin död och blir därmed en spökhaj, yeah.

Ghost Shark 2 – Spökhajen återvänder och denna gång kopplas ett gäng spökhajsspecialister in för att lösa problemet. Yes, ni läste rätt, spökhajsspecialister. Vad går man för utbildning? Jag sökte på LinkedIn på både ghost shark specialist och expert ghost shark hunter och fick noll träffar.

Jaws 3-D (1983)

Jaws 3D – Uppföljaren ingen bad om. Chief Brody måste denna gång skydda Seaworld från en ursinnig haj i usel 3D.

Jaws: The Revenge – Om ovanstående uppföljare var risig så var det ändå inget mot The Revenge, en av de sämsta filmerna någonsin gjorda på temat haj. Hajen vrålar och den stalkar hela familjen Brody från Massachusets till Bahamas i sin jakt på hämd, för det är precis så hajar gör.

Shark Kill – Första filmen (1976) att kopiera originalet. En hejdlöst dålig film med usel produktionskvalitet. Knappt möjlig att se klart på grund av den gryniga och suddiga kameran. Hur som helst. Två män jagar vithaj, end of story.

Shark Hunter – Forskare ser sina föräldrar bli dödade av utdöd hajart, bidar sin tid för att sedan hämnas.

Shark Zone – Nästan en skamlös rip-off av Hajen. Litet samhälle terroriseras av vithaj. Modiga män ställer upp efter krismöte. Haj dör.

Sharks in Venice – Stephen Baldwin jagar haj i vackra Vendig. En fruktansvärt rörig och osammanhängande historia som involverar allt från kidnappning till skattjakt. Lite maffia på det och givetvis dåligt animerade hajar.

Spring Break Shark Attack – Inte mycket att säga egentligen. En standardrulle på temat. Det är spring break och hajar fyller Floridas kust. Bikinis + hajar = blod.

Devil Fish – En marinbiolog, en delfintränare och en lokal sheriff försöker lokalisera och eliminera ett monster som sprider skräck i amerikanska södern. Monstret? En blandning mellan haj och bläckfisk, förstås.

Dark Tide – Halle Berry spelar en hajexpert som återvänder till sin profession efter att ha blivit förföljd av en skräckinjagande haj. En haj som nu är större och hungrigare än någonsin.

Deep Blue Sea 2 – Ännu en uppföljare som aldrig borde sett dagens ljus. Forskare experimenterar på tjurhajar för att få fram den ultimata smarta drogen.

Blue Demon (2004)

Blue Demon – Hajar tränas upp för att skydda amerikanska kusten från terroristattacker. En plan som givetvis skiter sig rejält.

Raging Sharks – En utomjordisk farkost störtar i havet, en händelse som inte är optimal i kombination med hajar. Någon form av utomjordisk signal gör hajarna skogstokiga och de ger sig ut på en mördarturné.

Dark Waters – En oljerigg utanför Mexiko attackeras plötsligt av hajar. I huvudrollen som hajjagande pank gigolo, Lorenzo Lamas. Enough said.

Shark Swarm – Gifigt avfall dumpas i havet och gör hajarna rasande. Vanligtvis är risiga hajrullar runt 80 – 90 minuter långa, Shark Swarm är tre timmar! Hur tänkte man här?

Shark Night 3D – Flåsande saltvattenshajar i insjö jagar tjejer i bikini. Rasistisk mackägare med bihang hejar på.

Red Water – Korkade snubbar letar skatter i en flod men blir attackerade av hajar. Ja, så mycket mer än så bjuds det inte på här, tack och lov.

SharkMan – Ännu en forskare som ställer till det. Den här gången är det en son som skall räddas från cancer men istället förvandlas till en hajman. Innhåller några av filmhistoriens mest bisarra scener. Tänk Frankenstein möter Jason och släng in lite haj-DNA.

Swamp Shark (2011)

Swamp Shark – Hajar kan uppenbarligen leva var som helst. Denna gången är skådeplatsen ett träsk i Louisiana där ett gäng plastikopererade B-skådisar får påhälsning av en haj. En fruktansvärt snabb sådan dessutom.

Malibu Shark Attack – En tsunami utanför Kaliforniens kust väcker liv i en svärm av den sällsynta djuphavsarten trollhaj, en gullig liten rackare på cirka två meter som aldrig har attackerat en människa och förmodligen aldrig ens sett röken av någon då de lever på 300-900 meters djup. Men igen, vem bryr sig om fakta?

Shark Attack of the Mediterranean – Eller Hai-Alarm auf Mallorca som den heter i original, är storyn om helikopterpiloten Sven som mister sin fru i en, japp ni gissade det, en hajattack. Hela hans liv faller i spillror men så en dag bestämmer han sig för att ta sig i kragen och dra till Mallis. Där stöter han på, japp ni gissade det, hajen som tog hans frus liv.

Toxic Shark – Letar du efter en rulle där hajen är giftig, skjuter projektiler och grymtar har du hittat rätt. ScyFy levererar ännu ett bottennapp.

Megalodon – Forskare (igen) råkar släppa lös förhistorisk haj som trots sin nyvunna frihet blir rålack och går bärsärkagång.

Shark Attack – Generisk titel, generisk story. Forskare (igen) försöker bota cancer (igen) och råkar släppa lös ilskna hajar bland folk (igen)

Shark Attack 2 – Plocka ovanstående plot och placera hajarna på Seaworld så har du premissen. Oh yes, det är en rip-off på Jaws 3D från denna lista, snacka om bottensänke.

Shark Attack 3: Megalodon – Forskare hittar en tand utanför Mexikos kust och inser att mänskligheten är i fara. Ett gigantiskt rovdjur väntar på oss i djupet och det äter allt från skosnören till vattenskotrar. En rulle som bjuder på specialeffekter som lirar i en egen liga – not the good kind.

Jaws in Japan – En Megalodon har nu hittat till Japan. Två unga kvinnor anländer till ö där en creepy snubbe leder dem till en hydda där något fasansfullt väntar. Av alla helrötna hajrullar jag genomlidit genom åren kvalar denna in på topp 5 i alla fall.

Deep Blood – Italienarna vill inte vara sämre utan kopierar också Hajen utan någon skam i kroppen. Deep Blood är en hajfilm som lyckas med konststycket att både vara fullständigt usel men också fruktansvärt seg.

Sand Sharks (2012)

Sand Sharks – ”Ummm, så var har vi inte placerat hajar ännu? Sand! Där har vi det, vi gör Sand Sharks, ingen jävel kommer att ifrågasätta det.” Haj terroriserar tropiskt paradis. Fantastiskt skådespeleri av samtliga inblandade, eller inte.

Ice Sharks – Ännu ett gäng trötta forskare som gräver fram ett utdött as. Ett as som man givetvis inte kan låta bli att experimentera på. Resultatet vet ni vid det här laget. Krig, kaos och kval.

Sharktopus – Haj korsbefruktad med bläckfisk. Samma kreatur som kunde beskådas i kampen med valvargen, VALVARGEN!

Sharknado – Ingen bottenlista är komplett utan Sharknado. Det må varit underhållande på sitt sätt men herreminskapare vilken skitrulle den första var. Ni känner till förutsättningarna vid det här laget. Tornado drar fram över havet och suger upp hajar som sedan går loss på både folk och inredning. Och så Ian Ziering och Tara Reid på det.

Attack of the Jurassic Shark – Fosterställningsdålig hajfilm som utan tvekan landar på topp 5. Jag har nästan inga ord faktiskt så låt oss vara nöjda med Hajen möter Jurassic Park, typ.

Snow Shark: Ancient Snow Beast – Bara titeln får det ju att vattnas i munnen. Icke att förväxla med Snow Sharks dock då dessa inte har någonting med varandra att göra. Den gången var det kvinnor i bikini som låg i riskzonen, denna gången är det jultomten. När tre forskare gräver fram ännu ett förhistoriskt monster från ismassorna går inte ens tomten säker. True story.

Jersey Shore Shark Attack – Karikatyrer från reality-serien Jersey Shore blir hajföda i denna odödliga kalkonklassiker. Maximal cringe-varning.

Super Shark – Tro det eller ej men forskare gräver fram utdöd hajart som omgående attackerar en pågående bikinitävling. Så där har ni grundreceptet om någon skulle bli sugen på att göra en risig hajrulle i framtiden. Forskare, megalodon och bikinis.

Till sist; en valvarg, VALVARG!

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."