Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film Listor & Tips

May the fourth be with you! Vi firar med Star Wars-klippkavalkad

Det är den 4 maj. Eller, som vi föredrar att kalla den: Star Wars-dagen. För att fira denna högtid bjuder jag på en buffe av härliga Star Wars-relaterade videoklipp. May the fourth be with you, helt enkelt!

Lando’s Millenium Falcon
Snart (23 maj) är det ju dags att bekanta sig med en ung Han Solo, i Solo: A Star Wars story, och därmed även en ung Lando Calrissian! Han spelas av multikonstnären Donald Glover, som här ger oss en tour av The Millenium Falcon à la MTV Cribs – komplett med soundsystem, wookie cookie jar, och ett cape-rum (och massor av andra roliga detaljer som man måste pausa videon för att hinna med att upptäcka).

 

Jon Favreaus Live Action Star Wars-serie
I början av mars kom nyheten att Jon Favreau ska skriva och producera en Star Wars-serie för Disneys streaming service, som ännu inte är lanserad. Så mycket mer info om detta verkar inte finnas ännu, men det har i alla fall gett upphov till Funny or Dies helt fenomenala mashup mellan Star Wars och Favreaus debut som manusförfattare, Swingers (också känd för en av de sämsta svenska titelöversättningarna någonsin: Du, var är brudarna?) från 1996.

Jon Favreau spelade själv huvudrollen i den väldigt pratiga filmen, som blivit lite av en kultklassiker. Jag såg faktiskt om den bara för någon månad sen, och den håller fortfarande! Så visst hade det varit grymt om det faktiskt var så här Jon Favreaus Star Wars-serie blev. Jon Favreau’s new Star Wars TV Series is so money and it doesn’t even know it.

 

Star Wars, the Arrested Development edition
Vi fortsätter på mashup-temat, med den här klockrena Arrested Development-versionen av Star Wars: A new hope. Med Ron Howards karaktäristiska voice over, och den käcka tradjazzen i bakgrunden, så får man verkligen den där rätta känslan. Och så får såklart Ron Howard in lite reklam för Solo: A Star Wars story också, som han ju regisserat.

 

Bad Lip-Reading blir supercatchy hit med Ben och Luke
Bad Lip-Reading har gjort flera Star Wars-videor, men den här är min absoluta favorit. Ben Kenobi lär Luke Skywalker om kärlekens faror och mödor, och det blir en riktigt jäkla svängig musikvideo av det hela. Den där refrängen, den går inte av för hackor, eller hur?

 

En för underhållande bakom-kulisserna-video om skapandet av Thala-Sirenerna
När filmer som Star Wars lanseras på dvd kommer det ju nästan alltid ett antal bakom kulisserna-klipp, som visar hur olika delar av filmproduktionen har gått till. Jag började kolla på det här klippet om hur de skapade varelserna Thala-Sirens, som Luke Skywalker mjölkar på grön mjölk i The Last Jedi, och fascinerades över den väldigt höga underhållningsnivån och vilken quirky karaktär den där ”senior creature fx artisten” var…

Tills jag insåg att det ju inte var på riktigt. Haha, när snubben börjar gå in väldigt detaljerat på vilken typ av bröstvårta Thala-Sirenen skulle ha, och vilken konsistens mjölken skulle ha, då började det bli lite väl quirky… Det är alltså en parodi gjord av Nerdist, men med massor av riktigt bakom kulisserna-material som grund. Och väl värd att kolla in, på grund av hilarious.

 

The Force of Sound
Sist, men inte minst, en mer seriös video om ett av mina favoritämnen:  ljud och ljudeffekter. Varenda gång jag ser något om detta inser jag att det nog är mitt drömjobb. Ljud är så otroligt viktigt för en film, och det verkar så himla kul att jobba med. Att spela in riktiga ljud, och sen använda dem för att ljudsätta helt andra saker. Att komma fram till hur de olika varelserna ska låta, och hur man ska skapa de ljuden.

För att inte tala om foley-artister, alltså de som återskapar eller förstärker ljud från inspelningen med hjälp av diverse olika föremål, väldigt hands-on. Till exempel att med handskar mjukt slå på olika metallverktyg för att skapa ljudet av Porgs som sparkar på Luke Skywalkers gamla ljussabel. Det är ABC News som har gjort den här minidokumentären, som är mycket sevärd!

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.