Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film Recension

Mitt Liv med Jayne Mansfield – Recension

Vera Jane Palmer har en dröm, en enda önskan i livet. Hon vill bli störst, bäst och vackrast i Hollywood. Hon bestämmer sig för att inte ta skit av någon och att aldrig ge upp trots att det mesta talar emot henne. Till kändisfabriken anländer därmed en ensamstående mamma från Texas med ett misslyckat äktenskap från tonåren i bagaget. utan pengar, utan image, med fel hårfärg och några trivselkilon för mycket men hon har någonting de flesta andra saknar. Förutom sin målmedvetenhet kan den här unga kvinnan nämligen ståta med ett IQ på 163. Problemet är bara att i den här branschen är ingen det minsta intresserad av hennes hjärna och efter att mer eller mindre tjatat sig till en audition som slutat i ren katastrof får hon så ett värdefullt råd av sin manager Bob Garrett (Ray Buktenica).

– Fimpa din pretentiösa look och ditt präktiga sätt, ta fram våpet i dig. Spela extremt korkad, se ständigt dyngkåt ut och pip som en liten flicka när du pratar så skall du se att det händer grejer.

Sagt och gjort. Efter en bantningskur, ansenliga mängder väteperoxid, en välfylld barm och massor av rosa attiraljer så var Hollywood nu äntligen redo för Jayne Mansfield!

Det här är den halvsanna berättelsen om Jayne Mansfield. Den enda kvinna som lyckades ge Marilyn Monroe en fight om titeln ”Hollywoods största sexsymbol.”

"Finns det några gubbsjuka män här?"

Hon får göra som alla andra lycksökare, börja smått. Att iklädd tomtebikini dela ut julklappar till styrelsemedlemmarna på ett stort filmbolag kan exempelvis göra susen för karriären och mycket riktigt. Pengarna börjar rulla in och populariteten skjuter snart i höjden. Alla är nyfikna på det nya blonda bombnedslaget i den rosa Cadillacen. Hon älskar pressen och pressen älskar henne. Hon fnittrar åt sina egna småsnuskiga ordvitsar och visar lagom mycket hud. Det här var nämligen på den tiden då man inte fick gå omkring och blotta sina behag hur som helst, man var tvungen att lura systemet. En tappad handduk här och en bikiniöverdel som bara råkar falla av i poolen där. Allt går att lösa med lite fantasi. Strax efter ett par vågade utvik i Playboy blir hon så anlitad av 20th Century Fox. Nu är karriären på toppen och allt går som smort. Det finns egentligen bara ett problem, Marilyn Monroe. Skall det castas för en stor produktion så kan man vara säker på att rollen går till henne och det finns inget som retar Mansfield mer. Jayne är nämligen en rätt egoistisk person i grund och botten. Faktum är att hon inte bara vill att det skall gå bra för henne själv, helst vill hon också att konkurrenterna torskar rejält. Detta faktum gör henne ganska svår att tycka om. Någon som däremot tycker om henne väldigt mycket är Mr. Universe himself. Arnold Schwarzenegger gör här rollen som Mickey Hargitay, en bodybuilder som brukade visa upp sin inoljade lekamen, endast iklädd speedos i Mae Wests berömda Las Vegasshow.

De unga tu gifter sig och världens biffigaste man blir direkt en toffel, ett verktyg och en leksak. Han springer omkring i sina ljusa gabardinbyxor uppdragna till armhålan och passar upp på sin minst sagt krävande fru. Vid sidan om driver Mickey ett framgångsrikt företag som tillverkar gymprylar men det är naturligtvis inte i närheten så viktigt som hennes betydelsefulla arbete. Men under tiden hans affärer blomstrar så går också Jaynes skådespelarkarriär i stå. De stora rollerna stjäls av någon annan och det nya modet spelar inte henne i händerna. Nu när det är kort kort som gäller på varenda kvinna så är helt enkelt inte hennes sönderexploaterade kropp särskilt vågad längre.

Snällt ber det väldiga muskelberget sin hysteriska och vid det här laget även lätt alkoholiserade fru att dra sig tillbaka och satsa på familjen men det var ju det här med den där förbannade Monroe. Besatt av att bli störst sätter hon allt åt sidan och offrar kärlek, trygghet, relationer och andra vitala delar i livets 1000-bitarspussel. Men hennes sexiga image är hopplöst förlegad och hon är dömd att för alltid stå i skuggan av den störste för där Monroe visserligen också anspelade på sexualitet och passion så gjordes detta oftast på ett smakfullt och spännande sätt. Mansfields kassaskåpssäkra plan att istället köra på med imagen som en blond sexig bimbo tills hon lyckades bli så stor att hon snabbt och lätt kunde sadla om till städad superkändis gick inte riktigt i lås. Istället fastnade hon i en identitet som hon senare skulle ha svårt att skilja från sin egen. Detta illustreras väldigt tydligt när hon pratar om Jayne Mansfield i tredje person och inte riktigt vet vem som sagt och gjort vad. Ett schizofrent beteende som till slut kom att kosta henne karriären.

"Will the real Jayne Mansfield please stand up, please stand up, please stand up"

Jayne Mansfield spelas av en porträttlik Loni Anderson som också är väldigt övertygande i rollen som skandalomsusad sexsymbol. Arnie är väl inte riktigt lika klockren i sin rolltolkning men vi bjuds på stor humor när hans karakteristiska brytning ständigt ställer till det och att få höra honom springa omkring och försöka skrika ”Jayne” på ett förälskat sätt är nästan värt hela filmens spellängd bara det.

Mitt Liv med Jayne Mansfield är med bland de ”100 mest underhållande, dåliga filmer som någonsin gjorts”, presenterade i boken ”The official Razzie Movie Guide.” Så dålig tycker jag dock inte att den är. Som livsskildring är filmen faktiskt ganska intressant och trots att det givetvis inte är meningen att göra narr av karln så kan jag inte låta bli att nämna Arnold Schwarzenegger igen. Man tycker så synd om honom och han ger verkligen uttrycket ”smidig som ett kylskåp” en helt ny betydelse i den här rollen men det är förbannat kul.

Det största problemet jag har med Mitt Liv med Jayne Mansfield är trots allt att kunna känna sympati och respekt för en människa som är så besatt av en enda sak att hon fullständigt struntar i allt annat. Här pratar vi om en kvinna som är så egocentrisk och desperat att hon utan att blinka tar livsavgörande beslut för hela sin familj. Beslut som alltid bottnar i att hon skall synas och leva upp till en viss status. Mannen som älskar henne villkorslöst får ständigt finna sig i att vara slagpåse och beredd på en rejäl hårtorksutskällning om han t.ex. skulle begå en dödssynd som att hämta den svarta bilen istället för den rosa. En kvinna vars fasad utåt ständigt måste vara så välputsad och imponerande att inte ens betydelsen av ett bröllop i slutändan blir något annat än ett påkostat PR-jippo.

Vera Jane Palmer hade en dröm. Hon gav allt och hon lyckades förverkliga sitt livsprojekt. Ett kort tag var hon faktiskt störst i Hollywood, större än själva Monroe men hon fick betala ett högt pris för sitt kändisskap. Likt sin rival gick även Jayne en tragisk och alltför tidig död tillmötes och kommer för alltid att vara ihågkommen som den eviga tvåan.

betyg2

Mitt Liv med Jayne Mansfield släpps på DVD 8 augusti i år.

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."