Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film

Monsters of film – festivalen för skräckfilmsälskare

Om mindre än en vecka går genrefestivalen Monsters of film av stapeln i Stockholm för sjunde året i rad – i år med tema häxor.

Inititiativet kom från festivalens konstnärliga ledare Johanna M.M. Holmin som reaktion på den brist på festivaler som ägnade sig åt fantastikgenren som då fanns i Stockholm. Ambitionen är – förutom att underhålla – att höja statusen på genrefilmen i det finkulturella rummet. Att sätta filmerna i en kontext och diskutera dem utifrån det kan vara intressant för förståelsen av filmen.

Men självklart går det lika bra att besöka festivalen enbart för den där underbara känslan av att se en riktigt snygg och välgjord skräckfilm. Eller en riktigt usel – själv kan jag bli lika exalterad av en kalkon som ett prisvinnande mästerverk.   

 

Sugar hill (1974) visas i samband med föreläsningen om Black horror.

Efter en genombläddring verkar programmet inspirerande och aptitretande, med allt från ett galet kortfilmspaket, en skrivworkshop, till tunga ( i den postitiva bemärkelsen) föreläsningar och filmpaket. Som exempel kan jag nämna ”Witches, Sluts, Feminists: Exploring the Demon Feminine in Film”, ett seminarie om häxans film i historien, som hålls i samarbete med Miskatonic University of Horror Studies. Seminariet följs av filmpaketet Hexxensabbat, en helkväll som tillägnas häxor i diverse skepnader.

För egen del är jag allra mest peppad på den multimediala föreläsningen ”Black Horror: The Revolutionary Act of Subverting the White Gaze” om svart representation i skräckgenren som följs av Voodooblaxploitationfilmen Sugar Hill.

Nicolas Cage, neon och motorsågar var de säljande argumenten för Mandy, enligt Jason Meredith

Jag hann också ställa några frågor till festivalgeneralen Jason Meredith – filmvetare, filmhistoriker och skräckkonnässör.

Berätta lite om årets tema, och varför ni valde just det?
”Vi har länge önskat göra något med just häxor. Monsters of Film har alltid varit en minoritetsfestival. Vi lyfter fram filmer med tematik som feminism, queer, postkolonialism, tentakler, häxor… I år kändes det helt rätt att hylla kvinnorna som egentligen var pionjärer inom feminism istället för de onda trollpackor de en gång ansågs vara. Som en motrörelse inom skräckfilmen.”

Hinner du själv se några filmer och i så fall vilken film ser du själv mest fram emot?
”I år ser jag faktiskt fram emot Mandy, den enda film jag inte sett ännu. När Anna och Johanna i programgruppen sa Nic Cage (Nicolas Cage red.anm), Neon, motorsågar… var det inget att snacka om. Hexxensabbat så klart, och så vet ju jag vad den hemliga filmen är… där kommer jag sitta bänkad. Samt att vi har ju en världspremiär för Svart Cirkel, Adrian García Boglianos nya film. Vi har kört flera av hans filmer tidigare år, så att få hålla världspremiären på hans nya är stort för oss.”

Antologifilmen The field guide to evil samlar några av de hetaste namnen inom genren. Ingår i filmpaketet Hexxensabbat.

Vad blir du själv rädd för?
”Som nästan femtioårig kuf med flera decenniers skräcktittande bakom mig är det inte så mycket av det jag ser på bioduken som gör mig rädd längre. Jag kan däremot bli rädd för det hat och våld mot kvinnor och barn som finns i vårt samhälle, för det går ju inte att ducka för när man ser på skräckfilm, det är ju den stora elefanten i rummet nästan varje gång. Men igen, vi försöker ha sånt här i åtanke när vi programmerar och vi lägger inte rent misogyna filmer. Vi fokuserar på alternativ, även om det ibland kan vara rätt våldsamt. Smart skräck liksom. I år har vi bl.a. Cam som utspelas i en websex-värld, fast den är skriven av en kvinna (Isa Mazzei) så det blir aldrig det snubbiga perspektivet på det hela, What Keeps You Alive och Braid är några andra som vi visar med det tankesättet.”

Cam, kan beskrivas som en övernaturlig, erotisk Alice i Underlandet-thriller/nutidssatir i sann Black Mirror-anda

forts. ”…Men för att svara på din fråga, så kan jag nog bli rädd som del av den kollektiva skräcken. När man sitter där i mörkret och alla går i gång på samma saker. Oron sprider sig bland alla besökarna, spänningen stiger, folk buffar ihop sig och så smäller det… Då kan jag bli rädd. För hoppar en, hoppar alla, och då ler vi i programgruppen betydligt hårdare än monstren på bioduken, för då uppnådde vi vårt mål att underhålla publiken med både skrik och skratt.”

Så varför inte ta en titt i programmet, strunta i mörkret och regnet och krypa upp i biofåtöljen för att bli riktigt härligt skrämd.

Information, program och biljetter finns på Monsters of films hemsida

Festivalen Monsters of film sker 1-7 oktober 2018 i Stockholm. Filmerna visas på Zita och Bio Capitol

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sykunnig exskådis och filmvetare som gillar roliga replikskiften, snygga dramaturgiska linjer och medveten välgjord kostym. Letar efter det överraskande familjära.