Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
En runda till
Film

Nu börjar Göteborgs filmfestival – i år mer tillgänglig än någonsin

Bilden längst upp kommer från En runda till. Foto: Henrik Ohsten/ Nordisk Film.

Idag torsdag 28 januari smygstartar Göteborgs filmfestival, och på fredag drar den igång på riktigt. I år mer lättillgänglig än någonsin, eftersom allt är helt digitalt och du kan befinna dig var som helst i hela Sverige och titta på filmerna.

Självklart är det å ena sidan otroligt deppigt att det måste bli så här. Att vi inte kan sitta där i Sveriges finaste biosalong Draken och uppleva premiärer, applådera till filmens eftertexter, ställa frågor till regissörer på plats, skynda fram i snöslask på Göteborgs gator för att hinna till nästa visning, köpa med sig en kaffe in på morgonens första visning, och få lite träsmak av stolarna i filmsalongerna på Chalmers och Handels. Framför allt att få uppleva filmerna tillsammans med andra, få se dem på en stor duk och bara fokusera på just det, just då. Men, nu är ju läget som det är och då är det å andra sidan rätt så fantastiskt att vi kan uppleva Göteborgs filmfestival över huvud taget. Jag väljer glädje, som Kay Pollak skulle sagt. 

Upplägget i år är alltså helt digitalt, och streamas antingen direkt i webbläsaren eller via appen Draken Film (som ju är filmfestivalens streamingtjänst). I vanliga fall brukar ungefär 400 filmer visas på festivalen, men årets digitala upplaga är en lite mindre version, men å andra sidan får man se alltihopa för bara 295 kronor. Ett rätt så himla bra pris för att kunna se så många bra filmer. Särskilt eftersom man inte behöver köpa mer än ett festivalpass om man är fler i samma hushåll som ska titta. 

Men man kan inte se filmerna när som helst, utan de har premiär en specifik dag och tid. Och finns sedan tillgängliga att se i mellan 6 och 24 timmar (några få finns tillgängliga resten av festivalen. I programmet står hur länge varje film är tillgänglig). Filmerna kommer också introduceras på något sätt, och ibland ska regissörer eller andra filmarbetare finnas med och berätta om filmerna. Och på fredag inleds allt med en invigningsceremoni som sänds från biografen Draken.  Förhoppningsvis ger allt detta lite extra festivalkänsla, så man ändå känner av att det är en speciell händelse och inte bara samma gamla streamingtittande som man ägnat sig åt de senaste månaderna. Jag hoppas på det! 

MEN FILMERNA DÅ! Här kan du läsa om alla filmer. Och här finns hela programtidningen som pdf.  Och här är  bara några få exempel på filmer i programmet som lockar mig:

Tove
Tove. Foto: Nonstop Entertainment

Tove

Filmen om ikonen Tove Jansson inviger festivalen, och den har blivit en succé på bio i sitt hemland. Den mest sedda svenskspråkiga filmen någonsin i Finland. I programmet står det att filmen bjuder på förtrollande konst och förbjuden kärlek i ett jazzigt Helsingfors. Ja tack, säger jag. Premiär fre 29 jan, kl 18.00.

En runda till

Thomas Vinterbergs omtalade och hyllade film (som bilden överst i inlägget kommer ifrån) som otippat nog blev en biosuccé i Danmark trots pandemitider. Mads Mikkelsen spelar huvudrollen i historien om några lärare som bestämmer sig för att testa det sociala experimentet att ständigt vara lite berusade, efter en psykiatriprofessors teori att människor föds med 0,5 promille för lite. Det utlovas bland annat en minnesvärd dansscen med Mikkelsen, bara det är väl värt att se filmen för tänker jag. En runda till blev nyligen utsedd till årets bästa europeiska film av Europeiska Filmakademien. Premiär tors 4 feb, klockan 18.00

Gagarine

Förortsbetongen knyts till yttre rymden i den franska filmen Gagarine, som utspelas i och spelats in i Paris-förorten med samma namn. Förorten ska rivas, men 16-­årige självlärde astronauten Youri vägrar att ge upp det enda trygga hem han känner, och börjar smida en högtflygande motståndsplan. Trailern utlovar en blandning av både socialrealism och sagoskimmer. Premiär tors 28 jan kl 18

Limbo

Torr brittisk humor och komisk absurdism utlovas i filmen om de unga asylsökande som är fast i limbo ute i ingenstans – det vill säga på den skotska ögruppen Yttre Hebriderna. Filmfestivalen skriver att regissören Ben Sharrock bjuder på en helt egen ton av humor-vemod. Premiär tisdag 2 feb kl 20.00.

Dating Amber

“Två ungdomar kämpar med sin sexuella identitet i hjärtskärande rolig uppväxtskildring om att växa upp som gay i 1990-talets katolska Irland.” Japp, det låter som en dramakomedi för mig.  Premiär lördag 6 februari kl 20.00

Knackningar

Jag vet egentligen inte om jag kommer palla se “årets nervigaste psykodrama”, men den låter lockande samtidigt som den låter jättejobbig. Frida Kempffs första långa spelfilm (hon har tidigare bland annat gjort dokumentären Vinterboj) är baserad på Johan Theorins novell och handlar om Molly som efter en tid på vårdhem flyttar till en egen lägenhet. Där hon börjar höra knackningar och märkliga ljud från våningen ovanför. Premiär måndag 8 februari kl 18.00.

Göteborg filmfestival
Nästa år hoppas jag vi får mysa i filmsalonger igen. Bild: GIFF
Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.