Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film Listor & Tips

Onyanserats favoritjulfilmer

Idag är det äntligen första advent och inget sätter igång julstämningen lika bra som en riktigt trivsam julfilm. Har du någon favorit? Säkert har du sett flera julfilmer som du gillar, men om du bara får välja en – vilken blir det då? Den frågan diskuterade vi här på redaktionen. Här är resultatet!

Ingrids val:

Elf

Den mysigaste, och knäppaste, julfilmen måste ju vara Jon Favreaus Elf! Will Ferell, i gula tajts, är tomtenissen som egentligen inte är en tomtenisse utan en människa som uppfostrats som tomtenisse, på Nordpolen. När han växer upp gör hans storlek att det är lite väl tydligt att han inte är en riktig nisse… så han åker till New York för att hitta sig själv, och sin människopappa (spelad av James Caan!). Vilket såklart innebär massor av roliga förvecklingar och kulturkrockar, när det extremt positiva och gränslösa vuxenbarnet Buddy the elf kommer till storstaden och träffar alla vanliga människor. Will Ferell är suverän, det är roligt och mysigt. Bjuder bland annat på klassiska citat från Buddy, som ”Good news! I saw a dog today!” och en väldigt mysig scen där Will Ferrell och Zooey Deschanel sjunger julduetten Baby it’s cold outside tillsammans.

Anettes val:

Ensam hemma
Ensam hemma

Otroligt svårt att bara välja en, men ingen jul utan Kevin! Tröttnar aldrig på Ensam hemma, denna fantastiska filmklassiker om 8-årige Kevin McCallister som blir kvarglömd hemma när hans stora familj åker på semester till Paris över jul. Jag älskar även uppföljaren Ensam hemma 2 – vilse i New York. Macaulay Culkin är makalöst bra i dessa två filmpärlor – det är framförallt han som gör filmerna så bra, vilket tydligt märktes i trean när han inte längre var med!

Thereses val:

Grinchen

För mig är det inte jul utan Grinchen, och ingen kunde nog gjort rollen bättre än Jim Carrey. Ryktet talar också om att hunden spelas av en gatuhund, vilket gör det hela bara så mycket bättre. Grinchen har mysfaktorn, en gnutta spänning, och massor av härliga karaktärer. Här är livet i en snöflinga all about Christmas, och hela världen vänds upp och ner när Grinchen kommer för att stjäla julen för alla. Extra gullig är lilla Cindy Lou Who (Taylor Momsen) som räddar både julen och får fart på Grinchens hjärta i sann julanda.

Emblas val:

Nightmare Before Christmas

Nightmare Before Christmas. Det är svårt att välja bland julfilmer, jag har en bunt som alltid går sin runda i juletid, allt ifrån Elf och Grinchen till Apkungen och tecknade Narnia (som alltid visades på tv när jag var liten kring jul – Apkungens handling har ju inte ens med julen att göra!). Men en är nog lite viktigare än de andra och det är den om monstren i Halloweenstaden som vill göra något nytt av sin högtid och hämtar inspiration av julen och tomten istället. Det här är en underbar berättelse om allas vår jakt efter lyckan och om att pröva och misslyckas. Och det där självklara att ”monstren” är precis som vi alla andra är en fantastisk lärdom, speciellt inför julen.

Lindmans val:

Die Hard

Är Die Hard en julfilm eller är det bara en actionrulle som utspelar sig i juletid? En av filmindustrins största frågor har trots år av ältande fortfarande inget solklart svar. Bruce Willis säger att det inte är en julfilm men regissören hävdar motsatsen och påstår att det visst är en julfilm och nog har han väl rätt? Den har julsånger och låt gå för att Run DMC kanske inte toppar några låtlistor över mest spelade julsånger men Christmas in Hollis är trots allt en julsång. Så. Och skall vi bara ignorera att John McClane sänker ner sin kroppshydda i det där ventilationssystemet som vore det en skorsten? Vem vill förstöra julen? Just det, Grinchen. Vem vill mer förstöra julen? Now I have a machine gun. Ho-Ho-Ho. Just det, Hans Gruber, så det är check där också. Men vad är ändå viktigast av allt när det kommer till amerikansk julrulle? Familjen såklart! Chris Rea kör hem över julen, Clark Griswold bjuder in hela släkten på julhaveri och Macaulay Culkin har det rätt risigt när han är ensam hemma. John McClanes och hans fru Hollys äktenskapliga fogar knakar rätt betänkligt, men juletider är ju magiska tider och när han räddar henne från en galen tysk är familjemyset snart ett faktum. Så ja, Die Hard är givetvis en julfilm, låt ingen annan försöka lura i dig något annat.

Cissis val:

Det jag uppskattar mest med konsumtionshetsens högtid numero uno är Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton från 1975. Har ärvt min oerhörda förtjusning för denna lilla pärla av min pappa medan mamma alltid utbrister: ”Huuur kan ni skratta så mycket åt en film ni har sett så många gånger”? Tja, anledningen är ju inte den 14-årige Karl-Bertil utan hans fantastiska far Tyko Jonsson. Hans berömda replik ”Jag har närt en kommunist vid min barm” har väl inte undkommit någon? Det är en fin saga utformad i en animering som definitivt sett bättre dagar men det är en del av charmen i mitt tycke. Karl-Bertil jobbar på posten under jullovet och hans största idol är Robin Hood så det känns naturligt att han skall smuggla undan lite paket adresserat till de rika för att ge till de fattiga på Stockholms gator. Ett underbart manus skrivet av en av våra största, Tage Danielsson, där Tyko är den komiska behållningen med sin ilska över sonens ”stöldturné” blandat med Karl-Bertils mod att försöka ge de minst belevade i samhället en glädjefull jul. Scenen när Tyko kommer på vad Karl-Bertil har gjort, när Tyko utbrister: ”Vad sa du att du gjorde sa du” och högröd i ansiktet ropar: ”Fattar du vad du har GJORT” får mig och pappa att skratta lika mycket VARENDA jul.  Speakerröst av Tage himself ackompanjerat av ett behagligt saxofonsound gör detta till en julpärla ni borde se.

 

Foto på julmys: Unsplash

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Den här artikeln är producerad av Onyanserats redaktion.