Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film

Osynliga makter i Chronicle

Marknaden är numera full av filmer inom genren ”found footage”. Någon hittar ett band där man får se ett antal ungdomars sista timmar i livet eller ett gäng nördar som jagar spöken i ett gammalt hus som sägs vara hemsökt. Gemensamma nämnare är att hela filmen är filmad med skakig mörkerkamera, att det ständigt flåsas och skriks rätt in i mikrofonen så diskantelementen skallrar och att varje film någon gång visar en digital upp -eller nedräkning samt ett antal statements som skall göra filmen verklig och därmed få oss att skita i byxorna när vi sätter oss tillrätta i biofåtöljen. ”Fan gubbar, det här har ju verkligen hänt! Det står ju där!”

Archival Footage 1939-1942

Hundreds of witnesses but no documented proof

Actual Footage Recorded 1967

Kollar man upp källorna så är det givetvis nästan alltid ren bullshit men oftast köper vi det rakt av och de här små textraderna kan faktiskt förvandla en rätt sunkig rip-off till en tokläbbig skräckhistoria eftersom det ”har hänt på riktigt”. Många unga filmmakare utan budget kan tacka fenomenet The Blair Witch Project som genom en grym marknadsföringskampanj fick en hel värld att tro på hela storyn om några snorungar som sprang omkring i skogen och var jagade av ett övernaturligt fenomen. Ett par korslagda pinnar och en liten jordhög gjorde oss biobesökare fullständigt panikslagna och när man ser tillbaka på detta faktum med nyktra ögon så skäms man faktiskt nästan.

Chronicle bygger på samma princip men denna gång slipper vi spöken och demoner. Istället får vi följa tre unga killar (Michael B. Jordan, Dane DeHaan, Alex Russell) som utvecklar superkrafter efter att ha stött på någon skum materia. Helt plötsligt kan de krossa saker utan att röra vid dem och få föremål att flyga bara genom att titta på objektet ifråga.

Max Landis, son till John Landis (Blues Brothers) har skrivit manus och Josh Trank har regisserat.

Vad har vi då att se fram emot? En blandning av Fantasiska Fyran och Paranormal Activity ligger väl nära till hands. Jag är något skeptisk till det här men trailern är helt ok och upplägget känns i alla fall hyfsat fräscht.

Chronicle har premiär 3:e februari 2012.

 

3 COMMENTS

  1. Tycker också att den verker grym. Kändes som dom avslöjade lite för mycket i slutet bara, hade räckt att man fick misstänka att ”Andrew” började använda ”va fan det nu är” på fel sätt. Borde finnas en lag mot trailers som visar för mycket. Men trots detta blev jag sugen på att se den. 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."