Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film Recension

Patema upp och ner – Recension

Patema upp och ner

˙ɹǝu ɥɔo ddn ɐʌǝl ʇʇɐ ʞuɐ̤⊥

Fast det är klart, har man gjort det hela livet, under jorden, och det är den gravitation man är van vid så kanske det ändå känns ganska normalt.

Patema är en flicka som gör just det, lever under jorden i ett samhälle som inte vet något annat. Fast det är inte helt sant. Det finns en äldre generation som känner till vad som hände den där gången då ett vetenskapligt experiment gick helt galet. Hela byggnader flög ut i rymden, eller föll snarare, när gravitationen inverterades, och ur detta skapades två grupper, de människor som fortfarande hade normal gravitation och de som tyvärr inte hade det. De sistnämnda fann det säkrare och smidigare att bo under jord för att undvika att snabbt bli en ofrivillig astronaut om man nu inte var fastspänd i något.

Patema-Inverted-3

Den andra världen lockar ett nyfiket barn som Patema, och snart skall hennes önskan om ett besök uppfyllas. Det blir dock betydligt mer dramatiskt än vad hon kanske hade räknat med, men pojken Age, som har normal gravitation och alltså är en av de andra, lyckas hålla fast henne innan hon försvinner upp i himlen för gott.

Samhället ovan jord är disciplinärt uppstyrt i en orwellsk anda av en despot och hans armé. Barn går likt robotar till läroanstalter, och fritt tänkande är ej uppskattat. Diktatorn vill inget annat än att förinta ”syndarna” i underjorden, och med Patemas ankomst uppstår plötsligt en möjlighet att komma närmare detta mål.

Regissör Yasuhiro Yoshiura har med sina animationskollegor på Purple Cow Studio skapat ett hissnande äventyr som utan att överdriva också är något av ett tekniskt mästerverk. Inte minst är det spektakulärt och en festlig höjdpunkt när perspektivet ändras, från att visa världen ur Patemas synvinkel och gravitation till att sedan skifta till Ages uppfattning om samma skeenden.

Patema-Inverted

Detaljrikedomen är enastående, med undantag av ansikten som av någon anledning har en mer yxig framtoning. Den steampunk-inspirerade världen med luftfarkoster, schakt och gasmasker har magnifikt vackert utformade miljöer och det är definitivt animationer i världsklass.

Att jämföra med Studio Ghiblis alster är måhända oundvikligt, jag gör det i alla fall, och då tycker jag mig sakna i Patema upp och ner den mystiska magi som mäster Miyazaki brukar åstadkomma. Men låt gå säger jag, det här är en bra film ändå.

betyg4

1 COMMENTS

  1. Jag såg denna på Göteborgs Filmfestival och gillar den verkligen. så himla fin film med fin historia. Tumme upp!

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Synthare och Arsenal-fan som bygger webbar till vardags. Föredrar intresseväckande dialog före explosioner, och gäspar vanligtvis när det blir för mycket action såvida det inte sker i rymden. Tycker Totoro är det gulligaste djuret som någonsin fångats på film.