Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film

Pedro Almodóvar närmar sig skräckgenren

Som säkert ingen kunnat undgå så inleddes årets Cannesfestival i onsdags, och en av mästerregissörerna som kommer premiärvisa sin nya film är spanska Pedro Almodóvar. Och för första gången sedan 1990 samarbetar han med Antonio Banderas igen! Banderas samarbetade med Almodóvar i fem av hans åttitalsfilmer, där den kanske mest kända är Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott från 1988. Almodóvars filmer är minst sagt utmanande och egensinniga, icke desto mindre där i början av hans karriär på 1980-talet, men sedan dess har väl Antonio Banderas inte direkt gjort sig känd för att spela med i särskilt konstnärliga filmer (för att poängtera detta kan nämnas att Banderas också är i Cannes för att marknadsföra Shrek-spinoffen Puss in Boots, där han gör titelrollens röst).

Men nu spelar alltså Antonio Banderas huvudrollen i Almodóvars nya film The skin I live in, där Almodóvar närmar sig en genre som är ny för honom – nämligen skräck, eller ”terror”, som Almodóvar själv uttryckt det. Filmen är baserad på boken Tarantula av Thierry Jonquet, och så här beskrivs handlingen:

Ända sedan hans fru brännskadades i en bilolycka, har Dr Robert Ledgard, en framstående plastikkirurg, varit intresserad av att skapa en ny hud med vilken han kunde ha räddat henne. Efter tolv år lyckas han odla en hud som är som en sköld mot varje angrepp. Förutom år av studier och experiment, behövde Robert ytterligare tre saker: inga skrupler, en medbrottsling och en mänsklig försökskanin. Skrupler var aldrig ett problem. Marilia, kvinnan som tagit hand om honom sen den dag han föddes, är hans mest trogna medbrottsling. Och när det kommer till den mänskliga försökskaninen…

Och om man efter att ha läst den sammanfattningen också kollar in det här klippet, det finns ännu ingen trailer, så får man onekligen en obehaglig känsla…

Jag är verkligen otroligt nyfiken på att se och höra mer om The Skin i live in, inte minst hur explicit obehaglig den kommer att vara. För är det någon genre jag har svårt för så är det skräck, och då särskilt när det handlar om kroppsliga grejer…  Själv har Almodóvar kommenterat filmens genre så här i spanska tidningen El Pais:

Det är svårt att definiera och även om det är nära terrorgenren – något som tilltalar mig men som jag aldrig har gjort – så kommer jag inte att respektera någon av dess regler. Det är den hårdaste film jag någonsin skrivit och Banderas karaktär är brutal.

Pedro Almodóvar är en av mina favoritregissörer, med en personlig stil och stämning i sina filmer som jag tycker mycket om, så jag vill självklart inte missa hans nya film, hur obehaglig den än må vara..

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.