Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Film Recension

R – Recension

Misslyckad blondering = 3 år i fängelse enligt Dansk lag

”R är en brutal film som realistiskt skildrar den skoningslösa tillvaron på Danmarks hårdaste fängelse. Dömd för en våldsam misshandel anländer den unge Rune till en av de tuffaste avdelningarna. De andra fångarna är större, starkare och hårdare. För att över huvud taget ha en chans att komma ut levande på andra sidan gäller det att snabbt lära sig fängelsevärldens oskrivna regler”.

Vi har sett det förut. Den unge killen som åker in i fängelset, sakta blir en del av sin miljö, rivaliserande gäng, danskar mot albaner och naturligtvis korrupta poliser. Men det gör inget, för när fängelsefilmer är bra så kan jag se hur många som helst.

Skådespelet är fantastiskt. Dom flesta är amatörer och f.d kriminella. Även plitarna har ett förflutet som just plitar. Detta skapar en oerhört realistisk upplevelse och jag finner mig själv många gånger upptryckt så långt bak jag kan i biostolen, rädd för att sugas in och möta ”Muraren” (En otroligt karismatisk fånge men som är ondskan personifierad.) Den hårda och vidriga stämningen skapas effektfullt med dogma-foto, rasslande ljud, närgångna våldsscener och sublim regi.

De första 45 minuterna av filmen är riktigt bra. Men sedan blir jag mer och mer frustrerad. Filmen står nämligen och stampar en bra stund. Den stampar så pass länge att det känns som filmmakarna inser det själva och gör ett slut som är så konstigt att jag blir provocerad.

Det är enkelt att avfärda ”R” som en sämre dansk variant av franska ”En Profet”. Filmen påminner nämligen otroligt mycket om den. Jag försöker tänka tanken om jag skulle sett ”R” före ”En Profet.” Hade jag tyckt bättre om ”R” då? Nej, det hade jag förmodligen inte och anledningen är följande – där man kunde tycka sig se en liten strimma hopp i ”En Profet” är ”R” helt nattsvart. Nej, det är blindsvart. Det gör att jag har svårt att helt ta filmen till mig. Lite som när jag såg ”Höstlegender” och gick ut strax innan slutet för att jag under tre timmar bara suttit, fått ångest och tänkt – ”nu räcker det, det kan inte bli jävligare”. Men det blev det. Precis som i ”R.”

Sammanfattningsvis – ”R” är en bra film minus slutet.

Det är ”Höstlegender” också. Minus Hopkins slaganfall.

”R” har biopremiär 3:e September

Expressen: 4 av 5 : Aftonbladet: 3 av 5 : DN: 3 av 5 : SVD: 4 av 6

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *