Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Film

On the Road – Trailer

Mary Lou & Dean

Redan 1979 hostade Francis Ford Coppola upp 95 000 $ och köpte filmrättigheterna till beat-generationens bibel On the Road. Av olika anledningar blev den aldrig filmatiserad då. Om det berodde på att han var helt knäckt efter mardrömsinspelningen av Apocalypse Now eller för att filmen därpå, One from the heart, bombade totalt och även knäckte hans finanser kan vi bara spekulera om.

Nu står han som exekutiv producent och i registolen sitter Walter Salles som varken är obekant med road movie-formatet eller att skildra mytomspunna figurer på film. Häromåret gjorde han det sentimentala Che Guevara-porträttet The Motorcycle Diaries som trots en del brister var en ganska trevlig film. Till On the Road har han för säkerhets skull anlitat samma manusförfattare.

Filmbranschen har genom alla år dömt ut boken On the Road som en allt för stor utmaning att filmatisera. Visst, den är till stora delar dialogdriven, men den innehåller också en mängd spännande miljöer och en skicklig regissör borde kunna vältra sig i visuella lösningar som fångar den drogrusiga jazz-eran och laizze faire-inställningen som präglade efterkrigstiden i USA.

Jag tror Walter Salles är helt rätt person för jobbet. Han har gjort ett grundligt förarbete och ägnade ett år åt att resa i Jack Kerouacs fotspår och gjorde en dokumentärfilm av bara farten. Stämningen sitter som en smäck redan i trailern och fotot ser fantastiskt ut. Han har dessutom ett smörgårsbord av skådespelartalang till sitt förfogande. Sam Riley (Sal Paradise), Garret Hedlund (Dean Moriarty), och Kristen Stewart (Mary Lou) spelar huvudrollerna.

(Att Kristen Stewart första gången i sin karriär agerar med mer än ett ansikstuttryck kan vara en indikation på att Walter Salles har stordåd på gång.)

Man ser även gedigna namn som Kirsten Dunst, Terrence Howard, Elisabeth Moss och Viggo Mortensen skymta förbi. Steve Buscemi och Amy Adams kommer också dyka upp fastän dom inte syns till i trailern.

Jag tror On the Road kommer att få stående ovationer efter premiärvisningen i Cannes senare i vår.

 

 

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".