Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film

Ruben Östlunds nya visas i Cannes

I programmet för Cannesfestivalen återfanns ju inga svenska filmer alls, det närmsta man kommer där är att Lars von Triers Melancholia till viss del är inspelad i Trollhättan, och har Stellan och Alexander Skarsgård i rollistan. Men – tre svenska filmer kommer visas i Cannes. Det stod klart när Quinzaine des realisateurs (Director’s fortnight), som arrangeras samtidigt som Cannesfestivalen, idag presenterade sitt program.

Det är Ruben Östlunds långfilm Play, som beskrivs som en allvarlig och humoristisk beteendestudie som är inspirerad av autentiska fall där unga pojkar i Göteborg rånade andra barn genom att använda sig av en våldsbefriad retorisk fälla, kallad ”brorsantricket”. Play blir den första svenska långfilmen som visas på Quinzainen på 15 år, och festivalchefen Frédéric Boyer framhåller den specifikt i en intervju om årets program:

”It looks like Roy Andersson’s work, but more realistic and social. The director has managed to make a surprising and hypnotic film. I am very proud to introduce it during the Directors’ Fortnight. ”

Två svenska kortfilmer kommer också visas på Quinzaine des realisateurs, nämligen Jens Assurs Killing the Chickens to Scare the Monkeys, och ingen mindre än Johannes Nyholms Las Palmas – filmen som vann pris på årets Göteborg Filmfestival och vars trailer gjort succé på You Tube.

Quinzaine des realisateurs arrangeras samtidigt som Cannesfestivalen men är en separat festival, som arrangerats sedan 1969. Det är den enda sektionen i Cannes som vanligt folk kan köpa biljetter till, vilket jag tycker låter mycket sympatiskt! (och lockande…)

Här kan du läsa en intervju med Johannes Nyholm, som regisserat kortfilmen Las Palmas.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.