Senaste Kommentarer

Top Commenters

Salt – Recension

Inlägg av Måns Lindén den 3 september 2010 i

Film Recension

Ge mig ditt barn!

Kommer ni ihåg att FBI nyligen avslöjade en rysk liga med så kallade ”sleeper agents”? Alltså ryskfödda medborgare som bott i USA i större delen av sina liv som helt acklimatiseras i samhället och på given signal kan aktiveras för diverse agent-hyss.

”Det är som på film” lät det i pressen när de häpna grannarna till spionerna intervjuades.

Kanske refererade de till ”Salt”?

För i så fall är det den enda verklighetsförankring det här action-spektaklet har.

Angelina Jolie spelar CIA-agenten Evelyn Salt som i början av filmen förhör en rysk agent som vill hoppa av till väst. Enligt honom har CIA en dubbelagent, en ”sleeper agent” inom organisationen. Den agenten har nu aktiverats för att utföra ett fruktansvärt dåd. Uppdraget är att mörda den ryska presidenten som gör ett statsbesök i samband med begravningen av den amerikanska vice-presidenten. I förhöret avslöjar han dubbelagentens namn. Det är Evelyn Salt själv! Inför häpna kollegor smiter Evelyn från CIA-kontoret och jakten kan börja. Men har verkligen den ryske avhopparen talat sanning? Det har nu gått ungefär tio minuter av filmen. I raskt tempo följer sen både attentatsförsök med spindelgift, massmord ombord på en båt, motorcykeljakt på bakhjulet och och ett avstyrt kärnvapenkrig.

Den här rivstarten är bra.

Men också dålig.

Det hysteriska tempot lyckas nästan med konststycket att få oss att ha överseende med den helt barockt osannolika intrigen som rullas upp allt efter som filmer går. Men bara nästan. Det är som när en magiker upprepar ett trick för många gånger; till slut vet vi vilken hand som gömmer kaninen och då är det inte lika roligt längre. Den snåriga intrigen gör också att vanligtvis starka skådisar reduceras till endimensionella pappfigurer vars enda uppgift är att leverera faktarutor så att alla i publiken kan hänga med.

Men det största problemet med den här flygande starten är att vi inte hinner lära känna karaktären Salt. Vi hinner aldrig bilda oss en uppfattning om henne och kan därför inte avgöra om vi ska bry oss eller inte. Det andra problemet är Angelina Jolie själv som är både humorlös, ocharmig och frånstötande i sin gestaltning av den livsfarliga superagenten. Helt klart är att producenterna önskar sig en kvinnlig Bourne/Mission Impossible-franchise men då krävs det också skådespelare med en helt annan magnetism än den som Angelina Jolie besitter här.

Det som är bra och känns lite ”nytt” är att kalla kriget används som inramning. Det har varit lite väl många ondsinta araber i amerikansk film på senare tid så att sparka liv i den gamla ryska björnen känns paradoxalt nog som en fräsch idé.

”Salt” är både spektakulär och bitvis spännande i all sin galenskap men det emotionella underskottet och den sinnesrubbade intrigen gör att man ändå känner sig otillfredsställd efteråt.

Salt har biopremiär den 3:e september och DVD-premiär den 5:e november

SVD: 3 av 6 : DN: 2 av 5 : Aftonbladet: 3 av 5 : Expressen: 3 av 5

Skrivet av Måns Lindén

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg