Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film Recension

Skruvad musikfilmsupplevelse med norska Karpe Diem i ”The Monkey and the Mouth”

Rapduon Karpe Diem är Norges bästa band (jepp, det är helt objektivt), och deras senaste album Heisann Montebello (döpt efter ett välbärgat område i Oslo) var så mycket mer än bara 7 väldigt bra låtar. I sina alltid lika välformulerade texter kommenterar Chirag Patel och Magdi Ytreeide Abdelmaguid sånt som etnicitet, klass, samhällsstrukturer och religion (Chirag är hindu och Magdi är praktiserande muslim, vilket är något de ofta återkommer till), ofta med mycket humor men också med mycket väldigt träffande allvar. Varje låt på Heisan Montebello fick en musikvideo och alla blev som en del av samma universum med återkommande karaktärer och estetiska element i både låttexter och videos.

Det var helt enkelt ett mycket större och mer ambitiöst projekt än bara ett album, och det visade sig ännu mer när Karpe Diem gjorde tre utsålda konserter på Oslo Spektrum arena i april förra året (jag var där!). Tematiken från låtarna och videorna återkom i den ambitiösa scenshowen, och åtta månader senare visade det sig att konserterna var en del i en ännu större plan, nämligen den långfilm som nu visas på Göteborgs filmfestival. The Monkey and the Mouth (norsk titel: Adjø Montebello) är en slags hybrid av konsertfilm, spelfilm och musikvideo, som balanserar mellan fiktion och verklighet.

Filmens internationella titel kommer från Chirag och Magdis alter egon Apen (the monkey) och Kjeften (the mouth), där Chirag är den i bandet som underhåller och lattjar runt medan Magdi är den mer seriösa, som tar till orda om politik och samhällsfrågor. Apen ser ut som en sån där liten apa som positivhalare hade förr, iklädd uniformsjacka och liten hatt, som en hotelpiccolo (det går igen i Chirags scenkläder på konserterna i Spektrum, där den lilla piccolo-hatten studsade i nacken på honom).

Magdis roll som samhällskommentator får en stor betydelse i filmen, som inleds med ett autentiskt ljudklipp på statsminister Erna Solberg apropå Magdis starka kritik mot henne när hon framförde kondoleanser vid Israels förre premiärminister Ariel Sharons död. Magdi menade att Erna Solberg inte kunde förhålla sig neutral till en sådan man, som Magdi beskrev som “en jævel som viet store deler av sitt liv til det israelske krigsmaskineriet”. Det här spinns vidare i filmen, där Chirag och Magdi blir dömda för “brott mot den grundlagsfästa neutralitetsplikten”. I väntan på fastställandet av domen så får de en sista önskan uppfylld: att spela tre konserter på Oslo Spektrum.

Chirag och Magdi

Och utifrån detta har alltså Karpe Diem tillsammans med regissören Thea Hvistendahl (som regisserat flera av deras tidigare musikvideor) skapat denna film som driver både med samhället och med dem själva, som kommenterar något djupare fast på ett väldigt underhållande sätt. Och som såklart innehåller massor av musik, både i konsertform och i en slags musikvideoform.

Visningarna på Göteborgs filmfestival är de första utanför Norge (där filmen visades på fulla biografer över landet fyra dagar i december), och det blir intressant att se hur den kommer tas emot av publiken som inte redan är insatt i Karpe Diems värld. För mig som har följt hela Montebello-projektet och var på en av konserterna var det ju grymt kul, och mäktigt, att se filmen – hur allt knyts ihop, hur jag nu förstår hur vissa inslag i konserten hänger ihop i en större dramaturgi, och såklart massor av referenser till låttexterna. Men, jag tror verkligen att The Monkey and the Mouth kommer ge en upplevese även för folk som inte redan är insatta i Karpe Diems värld. Det är hybris och samhällskritik, det är bönemattor och hiphop-estetik, det är konst och underhållning, och såklart massor av grym musik. Så passa på att gå och se på stor duk nu på Göteborgs filmfestival!

The Monkey and the Mouth (Adjø Montebello) visas på Göteborg Filmfestival fredag 2 februari kl 21.15 och lördag 3 februari kl. 18.45. Här kan du köpa biljetter. 

 

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.