Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film

Smakprov från årets Cannes-festival

För några dagar sedan släpptes programmet för årets Cannes-festival. Denna mytomspunna festival… Jag har varit i Cannes flera gånger, men aldrig vid rätt tid på året för festivalen tyvärr. Jag har stått framför Palais de Festival och försökt föreställa mig filmstjärnorna, jag har jämfört min hand med David Lynchs handavatryck på marken utanför palatset, drömt mig bort… Måhända är det inte så fantastiskt i verkligheten som man kan tro, men man kan ju alltid drömma.

Hur som helst har alltså programmet för årets festival släppts, och som vanligt är det många storheter som premierar sina senaste filmer. Woody Allen öppnar festivalen (men är inte med och tävlar), och sen hittar vi bland andra Pedro Almodóvar, Gus van Sant, Jean-Pierre och Luc Dardenne, Lars von Trier och Aki Kaurismäki i programmet.

Precis som vanligt är också de kvinnliga regissörerna sjukt underrepresenterade. Inget nytt under solen där inte. Förra året var det inte en enda kvinnlig regissör i tävlingssektionen, vilket ledde till hård kritik mot festivalledningen.

I år har de lyckats få in hela fyra kvinnor (!) bland de regissörer som tävlar om Guldpalmen. En av dem är Julia Leigh som tävlar med sin debutfilm Sleeping Beauty, vars trailer min kollega Måns skrev om i söndags. För övrigt är det inte många filmer som jag lyckats hitta trailers eller klipp ur, men här är i alla fall några smakprov på filmer som kommer få sin premiär i Cannes:

This must be the place av italienska Paolo Sorrentino, som här gör sin engelskspråkiga debut. Sean Penn spelar en åldrande musiker som försöker spåra upp nazisten som torterade hans far i koncentrationslägret.

Saken är den att Sean Penns karaktär ser väldigt mycket ut som…Robert Smith i The Cure. Komplett med kajalen och det smetiga läppstiftet. Det är oväntat och lite obekvämt på nåt sätt, man vet liksom inte alls vad man ska förvänta sig av detta. Men klippen här nedan (som inte är en regelrätt trailer) ger i alla fall mig mersmak.

Sean Penn spelar en huvudroll i ytterligare en film i tävlingssektionen – Tree of life. Terrence Malick, som tidigare gjort Badlands och Den tunna röda linjen, är här tillbaka med sin femte film (på 38 år..), och det ser dramatiskt och seriöst ut.

De belgiska bröderna Dardenne har rönt flera framgångar i Cannes tidigare, med sina socialrealistiska filmer, som Rosetta och Lornas tystnad. Deras nya film heter Le gamin au velo (pojken på cykeln), och handlar om tolvårige Cyril som letar efter sin far som lämnat honom på ett barnhem.

Gus van Sant är tillbaka med Restless – en film om två tonåringar som delar ett stort intresse för dödlighet. Mia Wasikowska (Alice i underlandet & The kids are allright) spelar tjejen, och Henry Hopper killen, som i trailern beskrivs som ”a funeral crasher with a ghost friend”.

Woody Allens Midnight in Paris ser trivsam och puttrig ut, och det ska bli väldigt kul att se hur min favorit Owen Wilson gör sig i kombination med Allen (eller som Allens alter ego kanske man ska säga, för det är väl det huvudkaraktärerna brukar vara).

Presidentfrun Carla Bruni skymtade förbi i Woody Allen-trailern. Utom tävlan visas en film om hennes make – Xavier Durringers La conquête (ungefär ”erövringen”) – och det är nog inte en vild gissning att det inte är en helt igenom sympatisk skildring… Filmen handlar om president Nicholas Sarkozys väg till makten, och trailern är på franska utan text…

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.