Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film

Snart dags för Göteborg Film Festival 2019

25 januari-4 februari är det åter dags för Göteborg Film Festival, den fyrtioandra i ordningen och Nordens största filmfestival med 376 filmer från 83 länder. Som vanligt imponerar festivalen med sin geografiska bredd, och med 41 % av filmerna regisserade av kvinnliga filmskapare är Göteborg Film Festival också förmodat världens mest jämställda, jämfört med liknande festivaler av den här storleken.

I år ligger huvudfokuset på apokalyps, och den konstnärliga ledaren Jonas Holmberg har givetvis en cineastisk poäng i programbladets förord att ”det finns inget klimatsmartare sätt att resa till Brasilien, Indonesien eller yttre rymden än via filmkonsten”. Andra hot än miljöförstörelse mot världen finns också bland filmerna i programmet, i uppföljaren till den hysteriskt roliga Iron Sky som visas på festivalen rider exempelvis Hitler på en dinosaurie i underjorden. Bara en sådan sak kan orsaka en systemkollaps vilken dag som helst.

Mads Mikkelsen kommer till festivalen för att motta Nordic Honorary Dragon Award, och i tävlingen Dragon Award Best Nordic Film tävlar tio filmer om festivalvärldens största kontantpris på 1 miljon kronor. Förra årets vinnare Gabriella Pichler (med Amatörer) har förövrigt gjort årets vinjettfilm.

Festivalen har också instiftat ett nytt genusneutralt pris, Dragon Award Best Acting, för bästa nordiska skådespelarinsats.

Britt-Marie var här

Nordisk komedi lyfts också fram på festivalen. Bland annat visas regidebuterande Tuva Novotnys filmatisering av Fredrik Backmans roman Britt-Marie var här.

Som vanligt är det ett digert program och förutom filmer blir det olika happenings runt om på stan. Titta på Aniara i en sarkofag för årets garanterat mest klaustrofobiska upplevelse, delta i seminarier eller häng i en bar och ventilera er senaste filmupplevelse.

Biljetterna släpps 10 januari kl. 12.00 för festivalens medlemmar och 12 januari kl. 12.00 för alla andra.

Onyanserat kommer givetvis bevaka festivalen och komma med filmtips och utlåtanden under festivalens gång. Följ oss på Facebook om ni inte gör det redan.

Här hittar ni alla filmerna på festivalen: https://program.goteborgfilmfestival.se

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Synthare och Arsenal-fan som bygger webbar till vardags. Föredrar intresseväckande dialog före explosioner, och gäspar vanligtvis när det blir för mycket action såvida det inte sker i rymden. Tycker Totoro är det gulligaste djuret som någonsin fångats på film.