Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film

Snart filmfest i Göteborg

26 januari-5 februari är det åter dags för Göteborg Film Festival, den fyrtioförsta i ordningen och Nordens största filmfestival med 399 filmer från 78 länder. Imponerande.

I år det huvudfokus på nationalism och den besvärande tendensen att samhällen vänder sig inåt och stänger gränser, men också #metoo-rörelsen har präglat arbetet med att ta fram årets festival. Jonas Holmberg, festivalens konstnärliga ledare, berättar i programbladets förord hur Göteborg Film Festival kan fungera som en motvikt till den ojämlikhet som råder, bland annat genom att arbeta målmedvetet med att lyfta fram kvinnliga filmskapare. Ser man till årets nominerade i de olika priskategorierna är det övervägande andel kvinnor, 11 mot 9.

Bland hedersgästerna på festivalen finner vi också två starka, kvinnliga profiler. Hemvändande (om än tillfälligt, Hollywood lär behålla henne ett bra tag till) Oscarbelönade Alicia Vikander är här för att motta Nordic Honorary Dragon Award, och den franska ikonen Juliette Binoche med en lika fantastisk karriär som ljus framtid kan i år hämta festivalens Honorary Dragon Award. Båda kommer dessutom delta i master classes där de möter publiken.

Juliette Binoche

Festivalen lyfter även fram Ingmar Bergman med anledning av 100-årsjubileumet av hans födelse samt kinesisk film. En tämligen unik möjlighet att uppleva en vertikal filmduk i Masthuggskyrkan ges också.

Öppningsfilm blir Gabriella Pichlers Amatörerna som också deltar i tävlingen Dragon Award Best Nordic Film, världens största filmpris med hela 1 miljon kr till vinnaren. Nio filmer gör upp om det priset.

Som vanligt är det alltså ett digert program och förutom filmer blir det olika happenings runt om på stan. Spela schack mot Döden, delta i seminarier eller häng i en bar och ventilera er senaste filmupplevelse.

Biljetterna släpps 11 januari för festivalens medlemmar och 13 januari för alla andra.

Onyanserat kommer givetvis bevaka festivalen och komma med filmtips och utlåtanden under festivalens gång. Följ oss på Facebook om ni inte gör det redan.

Här kan ni bläddra i programmet (PDF) och besöka programwebben.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Synthare och Arsenal-fan som bygger webbar till vardags. Föredrar intresseväckande dialog före explosioner, och gäspar vanligtvis när det blir för mycket action såvida det inte sker i rymden. Tycker Totoro är det gulligaste djuret som någonsin fångats på film.