Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film Recension

Soul Surfer – Recension

Soul Surfer, enligt undertecknad en av förra årets sämsta filmer kommer nu till Sverige. Det är en sann historia om tonårstjejen Bethany Hamilton (AnnaSophia Robb) Fröken redig bor på Hawaii och hela hennes liv kretsar kring en enda sak, surfing. Faktum är att hela den äckelpräktiga familjen Hamilton inte gör någonting annat än att surfa. En typisk dag i familjen Hamiltons liv ser ut så här: Väckarklockan ringer, gemensam frukost, morgonsurfing, skola med Jesus som huvudämne för barnen och ett soft jobb på stranden för de vuxna, eftermiddagssurfing, gemensam middag, kvällssurfing. Så här håller det på i vad som känns som en evighet innan den dag kommer då drömtillvaron slås i spillror. En haj väljer plötsligt att äta Bethany’s ena arm till middag och detta just när hon skulle få ett jättesponsorkontrakt och spöa skiten ur sina superdryga konkurrenter. Här snackar vi förresten tjejmobbing av pinsammaste slag. Det är så fjantigt och omoget att det blir skrattretande. Man sitter nästan och väntar på att de skall börja dra varandra i hästsvansen och kasta tuggummi.

En arm mer eller mindre vad spelar det för roll? Jesus gav mig fri surf året ut!

Hon faller i depression men tar sig upp igen, givetvis tack vare Jesus. Bethany spottar i den näve hon har kvar och börjar i bästa Rockystil att träna dag och natt för att komma upp i sin normala standard igen. Detta görs i olika montagescener ackompanjerade av pumpande fjortisdisco eller något plinkande new age-dravel. Hon skall bara upp på den där brädan igen och ut på den perfekta vågen. Hon skall dessutom vinna mästerskapen som går av stapeln, typ i morgon men hej, så länge du har tro på Jesus Kristus, din skapare och Gud så finns det inga problem. Det är till och med positivt att bli av med en arm då du lär dig att uppskatta livet på ett helt annat sätt. Den kristna ungdomsledaren spelas av Carrie Underwood från Amerikanska Idol. Ännu ett präktigt exemplar som dessutom har noll skådespelartalang.
I rollen som världens bästa föräldrar ser vi rutinerade Dennis Quaid och Helen Hunt. Man hatar dem direkt. Kommer ni ihåg hur mycket man avskydde Brandon och Brendas helylleföräldrar i Beverly Hills 90210? Samma känsla dyker upp här. Man vill bara slå en surfingbräda i huvudet på dem, vilket förmodligen inte hade gett någon större effekt. De hade väl bara rest sig, lett ett Colgate-leende och läst en psalm.

Sommarparty på stranden, kom och var pretto i sanden.

I sin kamp tillbaka hinner dessutom Bethany med att åka en sväng till Thailand på ett välgörenhetsuppdrag. Små fattiga barn som bor på soptippar eller på gatan och inte har mat för dagen vad behöver de? Lära sig att surfa så klart! Sagt och gjort, de lär sig att surfa på improviserade surfbrädor och genast är de lyckliga igen. Praise the Lord, Hallelujah!

Soul Surfer är fel på så många plan att man inte riktigt vet vart man skall börja men att allt skall vara sockersött, rosa och fluffigt går inte att missa. Att den tandställningsprydda tjejen med ett högst vardagligt utseende sedan spelas av en solbränd Hollywoodstylad drömflicka är ytterligare ett tecken på att det är yta som gäller i Soul Surfer. Regissören Sean McNamara lyckas här med konststycket att förvandla ett hjärtvärmande och heroiskt äventyr, en storslagen berättelse om den svåra vägen tillbaka, en berättelse om mod, viljestyrka och tron på sig själv till en genomsliskig plattityd som stinker så mycket produktplacering, Jesusdyrkan och MTV att man storknar. Jag ville verkligen bry mig men jag orkade inte och det enda som räddar Soul Surfer från nollbetyg är ett par natursköna surfscener.

Soul Surfer har premiär den 20:e januari 2012

 

 

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."