Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film

Tema Shark Week: Dokumentärfilm – Sharkwater

Sharkwater1

Hajar har gjort mycket för filmen. Det är helt enkelt tacksamt att slänga med havets största rovdjur när det skall göras en skräckfilm med begränsad budget och det hela började som bekant med en viss Steven Spielberg och hans Jaws. En film som kom att sätta skräck i en hel generation. Många vägrade helt att bada under många år efter premiären och det finns fortfarande de som inte vågar sticka ner ens en tå i havet. Jaws var givetvis en braksuccé och på många sätt en fantastisk film som sedermera också startade en trend. Tyvärr var succén inte riktigt lika gynnsam för huvudrollsinnehavaren. Vithajen är en majestätisk varelse som med sina nio meter och enorma gap lätt blir syndabock när någon oförsiktig surfare har misstagits för en säl men det är inte bara vithajen vi räds. Det bedrivs just nu en hänsynslös jakt varje dag och på alla typer av hajar där dödssiffran i dagsläget är ofattbara 11 400 hajar i timmen, ja i timmen. Det är ungefär 100 miljoner djur som slaktas varje år. Varför dödar vi hajar då? Dels är vi som sagt var rädda för hajar, eller egentligen rovdjur överlag och det vi människor är rädda för, det dödar vi och det är väl ett vidrigt beteende i sig men när vi varje år slaktar 7 % av jordens hajbestånd enbart på grund av deras fenor då skäms i alla fall jag över att vara människa.

En riktigt välgjord och gripande film som behandlar ämnet är Sharkwater från 2006.

Layout 1

Marinbiologen Rob Stewart gillade inte det dåliga ryktet hajar hade fått och bestämde sig för att upplysa oss om att hajar inte alls är mördarmaskiner som bara glider omkring och väntar på att få sätta tänderna i första bästa sommarbadare. Genom att hoppa ner i djupet strax utanför Galapagosöarna och helt enkelt umgås med vithajar, hammarhajar och tigerhajar ville han tvätta bort mördarstämpeln för att istället visa oss att hajar är blyga men nyfikna djur som faktiskt föredrar småfisk framför lårben. Det är dock inte bara därför han gjort filmen Sharkwater. Han vill göra oss uppmärksamma på en stundande katastrof, en kommersiell slakt som utan tvekan kommer att äventyra hela artens framtida överlevnad om ingenting görs. Det rör sig om finning. Finning innebär att man fångar hajen, skär av fenan och slänger tillbaka djuret i havet. Levande men givetvis ändå dödsdömd kämpar hajen så länge den kan men till slut är det givetvis ofrånkomligt, hajen dör en smärtsam död. Fenorna används sedan i soppor och som potensmedel för rika människor. Fenan från vissa hajarter kan vara värda upp till 20 000 dollar.

Lika vackert som undervattensfotot är när de strömlinjeformade djuren glider fram genom ett klarblått vatten, lika fasansfullt är det när brutala bilder av döda hajkroppar dras i land i drivor. Kroppar som sedan får ligga där och ruttna i värmen.

Ungefär fem människor dör årligen av hajar och då rör det sig nästan alltid uteslutande om självförsvar eller oförsiktighet från offrets sida. Jämför det med exempelvis hundar där ca. 500 dödsfall rapporteras varje år runt hela världen. Eller 300 hästrelaterade dödsfall. Mörkertalen här är dessutom förmodligen ganska stora men hajattacker det har vi full koll på.

Om hajarna skulle utrotas under vår livstid, vilket givetvis är fullt möjligt med den här takten så får det stora konsekvenser för ekosystemet. Se den fruktansvärda trailern först och sedan vad resultatet av en fortsatt jakt blir.

Vill man vara med och stoppa den här galenskapen så finns det gott om organisationer att stötta. Personligen donerar jag pengar till Shark Savers som till skillnad från de flesta andra hjälporganisationer enbart fokuserar på att rädda hajar och rockor. Tycker du liksom jag att hajen är värd att rädda så finns det information här:

https://www.sharksavers.org/en/home/

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."