Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film Listor & Tips

Tips på två filmer som förmodligen får dig att vilja fira Folknykterhetensdag

Sedan år 1925 har vi en Folknykterhetensdag i vårt avlånga land som firas på Kristi himmelfärdsdag. Några av mina favoritfilmer handlar inte om nykterhet utan om motsatsen och dagen till ära tänker jag skriva om dessa. Requiem for a dream är dock INTE en film du ska se om du har lite bakfylleångest efter en hård natt som lett till ett snack med porslinsbeklädda Ulrik.

Requiem for a dream (2000)
Vi får följa fyra personer vars missbruk tar dem så nära helvetet man kan komma utan att trilla av pinnen. Här skildrar regissören Aronofsky deras resa mot en förnedring som får det att krypa i skinnet hos åskådaren. Aronofsky presenterar ett bildspråk som med sina olika hastigheter på bild och ljud försöker skildra effekterna av hur det är att ha en trip. Det visuella berättandet är starkt och väldigt effektivt för att skapa känslor av obehag. Oerhört effektivt gjort och skådespelarna är utmärkta, framförallt Ellen Burstyn som var nominerad till en Oscar för sitt porträtt av den bantningspillerberoende Sara med tv-drömmar. Jared Leto som spelar hennes heroinberoende son glömmer man inte heller i första taget då hans missbruk leder till en allvarlig amputation. Requiem for a dream är ett mästerverk och en ångestkatalysator av högsta rang. En perfekt film att se om du vill framkalla ångest hos dig själv eller någon annan. Borde vara obligatorisk antidrog propaganda i varenda skola världen över.

 

En av scenerna från Mexico med det gula ljuset.

Traffic (2000)
I mitt tycke Steven Soderberghs bästa film som tog hem fyra av fem Oscars den var nominerad för såsom bästa regi, manus, klippning och manliga biroll (Benicio del Toro). Här skildras USAs krig mot droghandeln som bedrivs över gränsen mot Mexico och hur den påverkar människor på olika sätt. Fantastiska Benicio del Toro spelar en polis som ännu inte blivit köpt av drogkartellerna i Tijuana, Don Cheadle är en FBI-agent som förföljer knarklangare i San Diego, Catherine Zeta-Jones spelar lyxhustrun som en dag upptäcker att hennes man betalar deras överdådiga liv med knarkpengar, Michael Douglas spelar en högt uppsatt domare som för krig mot droghandeln både professionellt och i hemmet med en drogberoende tonårsdotter. Bildspråket är dokumentärt och filmat med handkamera som gör att tittaren lätt kan leva sig in i eländet som droghandeln för med sig där den drar fram. Scenerna i Mexiko är framställda med ett mer gult ljus för att visa på hur varmt det är medan scenerna i USA har ett blått ljus. Snyggt filmat, starka skådespelarinsatser, fantastiskt manus gör Traffic till en av mina favoritfilmer i alla kategorier.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rastlös beteendevetare och hundälskande dykinstruktör som fascineras av det magiska samhället under ytan i tropikerna, tunga dramer och George Clooney. Svart humor är meningen med livet och Denis Leary är ett missförstått geni som är en bestående stjärna på min himmel.