Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Film Recension

The Tourist – Recension

Under en improviserad resa till Europa för att laga ett brustet hjärta, snubblar Frank oväntat in i ett flirtigt möte med Elise, en extraordinär kvinna som medvetet har korsat hans väg. Med det hisnande vackra Venedig och Paris som bakgrund, utvecklas deras romans snabbt och omedvetet och snart befinner de sig i en dödligt katt och råtta lek.

”The Tourist” följer trenden av Hollywoods nya favoritgenre – Romantisk actionkomedi. Men där Knight and Day underhöll mig i två timmar, tittar jag gång på gång på min klocka och undrar hur långt det är kvar och ”bokade jag tvätt-tid på lördag eller söndag?” – Inget bra tecken. Filmen är baserad på den franska filmen Anthony Zimmer som är långt från ett mästerverk.

Jag ska gå rakt på sak. ”The Tourist” är en dålig film. En film med monstruösa logiska luckor och ett skådespel på gränsen till Vallarnas friluftsteater.

Florian Henckel von Donnersmarck (så sjukt lugnt namn) regisserade den fantastiska ”De andras liv”. Därav kanske också anledningen till varför jag känner mig så oerhört besviken. Hur kan man gå från den till det här? (det är lite som om Siegfried och Roy gått från sina vita tigrar i Las Vegas till att göra marsvin shower i Vetlanda)

Visst,  visuellt är det mycket vackert (svårt att misslyckas med Venedig och Paris) men dialogen och spelet är verkligen inte bra.

Vilket leder mig till Angelina Jolie och Johnny Depp…

"Är vi framme snart?"

Sällan har jag skådat sämre kemi mellan två så etablerade skådespelare. Fullständigt dött och avsexualiserat. Det finns inget som får mitt lättsmälta hjärta att ta ett flämtande extra slag. Saker som att Depps karaktär struntar i rökförbudet och Jolie tittar förföriskt på honom (nåja) och säger: “I like a man who does exactly as he pleases” är det ”sexigaste” denna film har att erbjuda. Fattar ni nivån? Bra.

Angelina är inte där. Hon tänker på något helt annat, kanske ”hur långt är det kvar av inspelningen?” eller ”bokade jag tvätt-tid på lördag eller söndag?” och Johnny Depp…

… jadu, är det inte dags att, bara för omväxlings skull, pröva att göra någonting annat än en variant på Jack Sparrow? Hans skådespel är så fullständigt överdrivet att, ja, minsta lilla blinkning ska tydligen synas var du än sitter i biosalongen. Det är tröttsamt, irriterande och riktigt dåligt.

Den enda som kämpar och behåller någon typ av värdighet i denna kraschlandning är Paul Bettany som spelar polisen på gränsen till nervsammanbrott. Han lyckas hålla sig på rätt sida hela tiden och lyckas få någorlunda liv i sina scener. Det kan sannerligen inte varit lätt och för det ska han ha all respekt.

Nej, Florian. Bättre kan du. Mycket bättre.

och Johnny – dags att låta Sparrow bli turist på heltid va?

En sista grej, det var lördag jag hade tvätt-tid.

The Tourist har biopremiär den 5:e januari


Expressen: 1 av 5 : Aftonbladet: 2 av 5 : SVD: 3 av 6

4 COMMENTS

  1. Har alltid haft svårt för den i mitt tycke pretentiöse Johnny Depp. Att han hyllats så för sin överspelsorgie i den trötta Pirates-trilogin är för mig fullständigt obegripligt.

  2. Jag förstår inte riktigt hur du tänkte när du skrev ”Saker som att Depps karaktär struntar i rökförbudet och Jolie tittar förföriskt på honom (nåja) och säger: “I like a man who does exactly as he pleases” är det ”sexigaste” denna film har att erbjuda.” med tanke på att det inte alls var så det gick till. Det kanske inte är så konstigt att man inte finner detta särskilt sexigt när man inte förstår dialogen.

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *