Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Film Recension

Unknown – Recension

Tänk er följande scenario inför inspelningen av actionpärlan ”Taken”. Den stackars regissören kommer in på producentens kontor och är måttligt pressad.

– Nu har Bruce Willis, Tom Cruise, Sylvester Stallone, Vin Diesel och The Rock tackat nej.

Producenten skakar på huvudet.

– Helvete. Då får den där förbannade engelsmannen göra rollen.

– Du menar Jason Statham? Nej, tyvärr håller han på med Transporter 4.

Producenten faller uppgivet i gråt.

– Vi börjar spela in om en månad och vi har ingen som spelar huvudrollen. Ta vem som helst. Ta min morsa! Låt min hund göra rollen! Ta vem fan du vill, Ta Liam Neeson!

Producenten slänger ursinnigt en vas med blommor i väggen och regissören försvinner fort därifrån.

Spola fram ett par timmar. Producentens mobil ringer.

– Ja?

– Han är med.

– Vem?

– Liam Neeson.

– Vänta, vad fan pratar du om?

– Ja, du sa ju att jag skulle höra med Liam Neeson? Schindlers List… hallå? Hallå?

Producenten har hoppat ut genom fönstret.

Så gick det till när träbocken Liam Neeson blev actionhjälte.

Nej. Såklart inte. Men visst är det ett mysterium hur Neeson blev just det. Men jävlar vad han klarar det bra.

Dr. Martin Harris (Liam Neeson) vaknar upp efter en bilolycka i Berlin och upptäcker att hans fru Elizabeth (January Jones) inte längre vet vem han är, och att en annan man har antagit hans identitet. Ensam finner han sig jagad av både myndigheter och lönnmördare och med  taxichauffören Gina som enda hjälp försöker han finna sanningen och ta tillbaka sitt liv.

Unknown är i stort sett samma film som Taken. Men istället för Paris utspelar sig handlingen i ett grått Berlin. Liam är lite äldre och inte lika bra på att slåss (till en början …) men hans olyckliga och desperata blick är intakt från Paris. Filmens tempo är högt och filmens regissör Jaume Collet-Serra (Goal 2, House of wax och Orphan) lyckas skapa en visuellt snygg ”rulle”. För det är verkligen en typisk ”rulle” med en skön twist. Scenografin i form av Berlin skapar något dystert och skitigt och det är till filmens fördel. Staden känns hotfull och stirret i Liams ögon blir plötsligt väldigt trovärdigt. Nu kämpar han inte bara mot onda människor utan hela staden.

Liams laserblick. Minus laser.

Det finns lika många logiska luckor som det fanns delar av Berlinmuren på folks hyllor i början av nittiotalet (”det är en bit av Berlinmuren! Jag lovar!). Men lika förlåtande som jag var mot människor som reste till Berlin för att plocka mur, lika förlåtande är jag mot Unknown. För det är nämligen efter man sett filmen som man börjar tänka; ”vänta lite. Det där funkade ju inte.”

För under filmens gång är man helt upptagen med att bli underhållen.

Något jag däremot inte ser med blida ögon är skådespelarnas minst sagt ojämna spel och då pratar jag främst om January Jones. Det var längesen jag såg en skådespelerska som har lika mycket trovärdighet och skådespelartalang som en statist i Beck. Aidan Quinn som filmens elaking sviktar han med några gånger och spelar på gränsen.

"Hejsan. Jag heter Liam och jag skulle vilja anmäla January till nybörjarkursen i skådespeleri."

Så när Bruno Ganz (Hitler i Undergången) dyker upp på duken märker man en sådan enorm skillnad på skådespelet och det stavas NÄRVARO. (Om ni som jag varit lite allergisk mot ordet Närvaro och svurit åt att DN använder det i var och vartannan recension, ber jag er se Unknown och Ganz för att förstå vad ordet i skådespelarsammanhang betyder. Skulle ni även söka på ordet är det inte omöjligt att en bild på Bruno dyker upp.)

Unknown är inte lika bra som Taken, men det är verkligen en bra film.

Frågan är vad actionhjälten Neeson reser nästa gång? Kan hans svenska pappa försvinna under en midsommarfest i skärgården?

Kom ihåg var ni läste det först.

Unknown har premiär 17 juni

Vad tycker andra?

Expressen: 2 av 5 : DN: 2 av 5 : SVD: 4 av 6 : GP: 3 av 5

3 COMMENTS

  1. Är alltid peppad på Liam i action så länge han inte spelar ”gubben som lär hjälten slåss”. Det har jag varit sedan underskattade knas-actionrullen Darkman.

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *