Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film Recension

War Horse – Recension

Steven Spielbergs senaste storfilm War Horse baseras på Michael Morpurgos roman med samma namn. Hästen Joey växer upp på den engelska landbygden. När Första Världkriget bryter ut skiljs hästen från sin ägare och kastas ut på Europas slagfält. Där kämpar den för sitt liv, på båda sidorna om fronten.

Det var med låga förväntningar jag gick in i biomörkret för att se en förhandsvisning av Spielbergs femfaldigt oscars-nominerade storfilm. Jag utgick från att filmen skulle kännas som en utdragen version av första scenen i Walt Disneys Bambi; en 2 timmar och 27 minuter lång plåga där Bambis mamma jagas igenom krigets Europa, där storögda djur när som helst kan brista ut i sång. Lyckligtvis hade jag fel.

I romanen är det hästen som har berättarrösten, men Spielberg har varit klok nog att fokusera på människorna. Filmen är helt utan talande djur, tonen känns mer som Rudyard Kipling än Walt Disney. Ett klassikt pojkäventyr.

Hästen slits mellan soldater och civila på båda sidorna av skyttegravarna. Det blir en stafett där hästen byter ryttare gång på gång och det berättarperspektivet fungerar rätt bra. I ena stunden följer vi några brittiska officerare, i nästa stund följer vi tyska desertörer. Det ger berättelsen ett driv och lite av en episodfilms-kvalitet – ett originellt grepp för att vara storfilm.

War Horse är sentimental och kitchig och den skäms inte för det. Det här är klassisk Hollywood, det är matiné i samma stora stil som Lawrence av Arabien och Borta med vinden. Spielberg sparar inte på krutet. Han vräker på med europeiska stereotyper, plastiga franska och tyska brytningar. Han skapar en löjligt pittoresk engelsk landsbygd som matchar Sagan om ringen-filmernas The Shire i anglofilt mys.

Filmens åldersgräns på 11 år känns inte orimlig. Trots att skadade hästar nådaskjuts, desertörer arkebuseras och en hel generation pojkar dör bland bajonetter och nervgas blir det aldrig riktigt otäckt. Filmen är fylld av innovativa bildlösningar för att tona ner blodet. Spielberg förvandlar krigets vansinne till familjefilm.

Det är skickligt genomfört men resultatet men kriget reduceras ner till en effektfull fond. Kvar finns endast en stor kuliss och en välgjord familjfilm om en pojke och hans häst…

Recension skriven av Samuel Gustafsson

War Horse  har svensk biopremiär 24 februari 2012.


LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ibland tar vi in olika gästrecensenter. Just den här är skriven av en av dom.