Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film Listor & Tips

5 fantastiska förebilder på film

Njuter du för närvarande också av en skön semester? Det hoppas jag. Att se bra film är såklart en obligatorisk del av en lyckad ledighet – i alla fall för mig. Kanske för dig också. Föreslår att även du spenderar några av sommarens timmar i sällskap av en filmkaraktär som kan definieras som en förebild, dvs. någon du lär dig någonting av, en person som du känner igen dig själv i och som gör någonting som du också skulle kunna göra – eller i alla fall hämta en ordentlig inspirationsboost från. Såklart är det inte alls säkert att vi har samma förebilder, men här kommer hursomhelst några av mina.

Captain Marvel

Jag vet, varken jag eller du lär någonsin kunna göra vissa av de saker som superhjälten Captain Marvel kan göra, men jag anser ändå att denna kämpe som står upp för sig själv och aldrig tvekar att hjälpa andra lätt kvalar in som förebild. I detta actionäventyr spelar Brie Larson en stridspilot som får superkrafter. Filmen är både underhållande och spännande. Hela tiden med glimten i ögat. Filmens coola superhjälte är rent ut sagt lysande, men filmens största behållning är trots detta faktiskt en katt.

En kvinna bland män

Den här filmen handlar inte om en fiktiv karaktär, för denna minst sagt fantastiska kvinna finns tack och lov på riktigt! Det är svårt att inte bli imponerad av Ruth Bader Ginsburg i hennes ihärdiga kamp för jämlikhet. Jag såg denna viktiga film härom kvällen i sällskap av min familj. En bit in i handlingen utbrast tonårssonen ”Mamma, du sade att filmen är baserad på en sann historia, men det här kan väl inte ha hänt på riktigt?” Önskar att han hade rätt och jag förstår att han blir förbryllad. Storyn känns onekligen orealistisk ju mer jag tänker på det, men saker som vi numera tar för givet i vårt samhälle har tyvärr inte alltid varit så. Skrämmande.

Ben is Back

Ben is Back

Julia Roberts är fullkomligt briljant i rollen som mamma till en knarkande tonåring. Den 19-åriga Ben (Lucas Hedges) lämnar rehab och återvänder oväntat hem till sin familj på julaftonsmorgon. Bens mamma Holly (Julia Roberts) är lättad och välkomnar honom, men samtidigt är hon djupt oroad över risken att han ska ta droger igen. Det blir ett intensivt och turbulent dygn.

Julia Roberts är som sagt helt fantastisk i rollen som Bens mamma. Holly är omtänksam, handlingskraftig, försöker förstå och kan konsten att lyssna. Precis den sorts förälder jag strävar efter att vara, vilket definitivt inte är det lättaste. Här är min recension från tidigare i år.

Wonder

Även i denna film spelar Julia Roberts en kämpande mamma. Baserad på den bästsäljande boken om August Pullman, en pojke med en ansiktsdeformation. Han ska börja femte klass och för första gången gå på en vanlig grundskola. Hans livsglädje och personlighet förändrar livet för alla runt omkring honom. Trots en del klyschiga scener lyckas Wonder förmedla både äkthet och värme. Det är en väldigt fin berättelse om att hitta sin styrka och välja att vara snäll. Jacob Tremblay visar återigen vilken skådespelartalang han är.

Döda poeters sällskap

Det går ju inte att prata om förebilder utan att nämna Robin Williams underbara lärare John Keating i 80-tals klassikern Döda poeters sällskap. Denna fantastiska film som fick mig och många andra att under tonåren ständigt babbla om Carpe Diem, att för evigt älska dufflar och känna en stark lust att ställa oss upp på bord i klassrum. Tänk vilken förmån att få ha en sån fantastisk lärare och förebild då man är ung. Och det hade jag ju faktiskt – tack bästa Janne Melin! O Captain! My Captain!

Bubblare:
Christian i Moulin Rouge, Rey i Star Wars, Tick / Mitzi i Priscilla – Öknens drottning och Tintin.

 

Foto:
En kvinna bland män: Nordisk Film
Ben is Back: Noble Entertainment

Filmvetare som jobbar på världens bästa kommunikationsskola. Älskar Hollywoodgalor och musikvideos. Väldigt intresserad av casting. Har en förkärlek till skådespelare som brister ut i sång. Ser helst filmer och serier som utspelar sig i kontorsmiljö, på en skola eller i rymden. Var redaktionsmedlem juni 2018 – juni 2021.