Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Listor & Tips

Darth Vader genom åren

Darth Vader är onekligen en av filmhistoriens allra mest välbekanta skurkar. Men vem som spelar karaktären på film är däremot inte helt självklart, varken vem som hörs eller syns. Här följer en förhoppningsvis komplett redogörelse för vilka som varit Darth Vader genom åren i de officiella Star Wars-produktionerna.

David Prowse

Den första mannen i den ikoniska dräkten är en före detta kroppsbyggare från England. David Prowse spelade Darth Vader i de tre första filmerna, dvs episod 4, 5 och 6. Han gjorde sig ovän med George Lucas, och åker nu mest runt och surar på de diverse scifi-konvent han fortfarande får en inbjudan till. Jag gissar att han inte riktigt kommit över att hans röst ansågs för mesig för att gestalta galaxens elakaste skurk, men framförallt fick han heller inte vara ansiktet när masken tas av i Return of the Jedi.

James Earl Jones

Rösten fick istället gå till baskaggen tillhörande James Earl Jones, och det måste ju vara ett av de bättre valen i filmhistorien. Jones gör rösten i episod 4, 5 och 6 med den äran, men lite uppseendeväckande är han uncredited för de två första. I intervjuer har han dock sagt att det var ett eget val, han tyckte inte att hans röstinsats var stor nog för att få vara med i eftertexterna. Vid tiden för den tredje filmen hade dock Star Wars och Darth Vader vuxit till ett intergalaktiskt fenomen och han ändrade uppfattning. Han kommer även tillbaka och gör den klassiska rösten i Rogue One.

Sebastian Shaw

När masken på Darth Vader tas av i Return of the Jedi är det Sebastian Shaw som finns där bakom. Den brittiska skådespelaren var enligt David Prowse god vän till Sir Alec Guiness (Obi-Wan Kenobi) som ordnade denna roll efter ett snack med George Lucas. Ni fattar nog att Prowse är en ganska bitter kille vid det här laget.

Bob Andersson

Något som var en välbevarad hemlighet under många år var det faktum att en herre vid namn Bob Andersson inte bara koreograferade alla häftiga fäktningsscener utan var också den som var i dräkten och utförde alla fäktningsscener som Darth Vader i Empire Strikes Back och Return of the Jedi. Gissar att en återigen dissad Prowse var i upplösningstillstånd nu, men undrar samtidigt lite varför han fick vara kvar överhuvudtaget.

C. Andrew Nelson

Den inte helt kände C. Andrew Nelson som främst jobbar med specialeffekter, hoppade in som Darth Vader kommande 20 år när det kom till exempelvis datorspel som Dark Forces. Men han fick också en scen i 1998 års Special Edition av Empire Strikes Back där Darth Vader går på och av en skyttel. Stort. Han hävdar förövrigt att vara den som haft på sig dräkten längst tid av alla på den här listan också.

Scott Lawrence

Det här med att hitta någon som kan vara både kropp och röst till Darth Vader misslyckas återigen då Nelson inte får prata i datorspelen. Det får istället Scott Lawrence göra i 13 spel, exempelvis i Star Wars: TIE Fighter och Empire At War.

Jake Lloyd

Äntligen dags för George Lucas att knyta ihop sagan, och 1999 kommer The Phantom Menace med en 9-årig Jake Loyd som spelar unge Anakin Skywalker. En liten roll i Cityakuten står redan på hans CV, men efter episod 1 lägger han snart ner skådespelarkarriären. Enligt Internet verkar killen tyvärr ha en del problem, och suttit både i fängelse och varit instängd på psykvård sen podracandet.

Hayden Christensen

När Anakin växer upp är det kanadensaren Hayden Christensen som får axla manteln som Darth Vader. Killen har ett skapligt utseende, helt klart, men med en scennärvaro i paritet med en bit granit från Bohuslän. Kärleksscenerna med värdens finaste Natalie Portman (Padmé Amidala) gav rysningar av helt fel sort om man så säger. Men han kämpar sig genom Attack Of The Clones, och i Revenge Of The Sith får han ta på sig Vader-dräkten.

Gene Bryant

Ännu en okänd aktör får nog Gene Bryant anses vara. Hans bidrag till Darth Vader består i en slutscen i episod 3 när Vader går på en Star Destroyer. Då är det inte Hayden i dräkten utan Gene. Något att skryta om för barnbarnen (och en och annan Star Wars-nörd) såklart.

Mat Lucas och Matt Lanter

Den muppiga serien Clone Wars har jag personligen undvikit, men klart att Darth Vader är representerad där också, i alla fall som Anakin. Rösten görs först av Mat Lucas i 2D-versionen, när det går över till CGI är det Matt Lanter (bilden) som får den äran. Den sistnämnde får även göra rösten i Rebels.

Spencer Wilding och Daniel Naprous

Som nämnts gör James Earl Jones åter rösten i Rogue One, men i dräkten hittar vi nu brittiska skådespelaren Spencer Wilding (vänster) och stuntmannen Daniel Naprous (höger), dock inte samtidigt. Wildings scener användes i trailers, men i övrigt är han rätt bortklippt. Naprous gör alltså den största Vader-insatsen i Rogue One.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Synthare och Arsenal-fan som bygger webbar till vardags. Föredrar intresseväckande dialog före explosioner, och gäspar vanligtvis när det blir för mycket action såvida det inte sker i rymden. Tycker Totoro är det gulligaste djuret som någonsin fångats på film.