Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film Listor & Tips

De viktigaste filmerna om Förintelsen

 

Idag är det Förintelsens minnesdag. Ju längre bort hemskheterna kommer, desto lättare är det för oss att glömma dem. Och glömma dem – det är något vi aldrig får tillåta oss att göra. Snart är den sista överlevande människan från den tiden död och kan inte berätta om vad som hände. Men det finns många filmer som kan ta oss dit med ett knapptryck. Här är våra egna favoriter.

EMBLAS VAL: LIVET ÄR UNDERBART

lavita

När jag ser hur tröskeln ”främlingsfientligheten” omkring oss höjs och det som var otänkbart att säga och göra för bara några år sedan plötsligt tar plats blir jag livrädd för att vi närmar oss någon slags upprepning av historien. Så egentligen skulle jag vilja tipsa om något avskräckande, svart och hemskt. Men frågan är om inte det positiva i all skit berör mer. Livet är underbart är filmen där en pappa i koncentrationsläger gör allt för att sonen inte ska förstå vad som pågår omkring de, för at ge honom en chans att komma därifrån utan trauman för livet utanför murarna.

LINDMANS VAL: SCHINDLER’S LIST

schindler_zpse2693aa5

Spielbergs hyllade berättelse om Oskar Schindlers blåsning av tredje riket har lyfts till skyarna som en av tidernas bästa filmer om denna nattsvarta epok i vår långa historia men den har också fått utstå en hel del kritik. Filmen har beskrivits som ”en alldeles för kort och fartfylld skildring av historien” och ”en kommersiell mjölkning av en tragedi.” Det kommer alltid att finnas belackare, det kan man vara helt säker på och det är klart att man kan ha synpunkter på en stenrik regissörs uppsåt. Är han genuint intresserad av att göra ett avtryck och ta ställning eller vill han bara casha in? Personligen tycker jag att Spielberg har lyckats väl i avvägningen dokumentär/spelfilm. Det finns givetvis inte heller något enkelt sätt att hantera förintelsen på film. Du kan inte manipulera historien utan att trampa på ömma tår men du kan inte heller bli för dokumentär i ditt berättande. Då kommer ingen att vilja se filmen. Det är bara att titta på Claude Lanzmanns Shoah, ett nio timmar långt dokument som endast ett fåtal klarade av att se på bio så visst är det lite av ett moment 22.

Skeptiska röster har dessutom höjts kring fotot som, förutom vid ett par korta ögonblick är helt i svart/vitt. Själv tycker jag att valet är perfekt och det bidrar till och ger ytterligare en dimension till realismen.

Schindler’s List ger oss insyn i hur förintelsen gick till men vi får ingen förklaring till varför och hur förklarar man egentligen att människor, människor ursprungligen som vilka andra människor som helst plötsligt kan förvandlas till kallblodiga monster som utan att tveka sätter en kula i nacken på sin barndomsvän? Hur förklarar man att vuxna män med utbildning och normal uppväxt skrattande kan gasa ihjäl en mamma med sitt gråtande barn i famnen? Hur förklarar man det?
Liam Neeson är magnifik i rollen som Oskar Schindler och Ralph Fiennes har aldrig varit bättre. Hans agerande som Kommendant Amon Goeth hade nästan varit parodiskt ond om det inte hade varit för att den tyvärr är helt sann och dessutom kraftigt nedtonad. Han var alltså ännu mer sadistisk i verkligheten.
Spielbergs och filmens styrka är å andra sidan inte att förklara ondskan, nej det är snarare att förklara för oss som varje dag tvivlar på mänskligheten att godhjärtade människor kan existera även i de mörkaste av tider och att godheten alltid segrar till slut.
CHRISTOPHERS VAL: FALSKMYNTARNA
falsk
Falskmyntarna är den sanna historien om Salomon Sorowitsch som är en judisk konstnär som i koncentrationslägret Sachsenhauseningick i nazisternas plan Operation Bernhard. För att rädda sitt eget liv samarbetar Salomon med nazisterna för att förstöra de allierades ekonomi genom att infiltrera falska pengar. Filmens manus är baserat på Adolf Burgers memoarer. Adolf Burger var gruppens ljustrycksexpert som ansvarade för kopiering av sedlarna. En film om den lilla människan och känslan av att gå emot allt man står för, inte bara för att överleva själv utan också rädda sin broder. Filmen såg jag två gånger på bio och blev lika tagen varje gång. Att filmen också vann Oscar för bästa utländska film säger kanske inte så mycket, men jag berättar det ändå om någon därute behöver det som motivation att se den. En ”viktig” film. På riktigt.
THERESES VAL: POJKEN I RANDIG PYJAMAS
Det här är egentligen långt ifrån en favoritfilm. Däremot skildrar den livet i och omkring Auschwitz på ett väldigt speciellt sätt, genom ögonen på en liten pojke. Filmen är baserad på en bok med samma namn, och även om boken är långt mycket bättre så är denna film något jag ofta tänker på nära den här dagen på året. I boken får vi på ett bättre sätt insyn i pojkens tankar, då det mer smyger fram var vi egentligen befinner oss och vem den nya kompisen som har turen att alltid få gå i pyjamas faktiskt är. Vad filmen däremot skildrar mycket bättre är hur människorna i pojkens närhet faktiskt mår. Mamman till exempel får en större roll då hon syns även om pojken inte är med, och hennes förfall av att leva så nära en så hemsk plats och med en man som styr över koncentrationslägret blir påtaglig. Detta är ingen film du ska se om du vill må bra, men det finns nog ingen på temat som gör det. Däremot är detta en fin vinkling då det är värt att veta att inte alla var onda utanför lägren, särskilt inte barnen.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Den här artikeln är producerad av Onyanserats redaktion.