Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Listor & Tips

En massa George

Idag är det Sankt Georgsdagen som uppmärksammar det oomtvistliga faktum att en George, eller kanske Göran beroende på var man bor, dödade en drake en gång i tiden och räddade därmed en stad, och eventuellt en prinsessa också. Coolt.

Klart att vi ska hylla George lite extra idag efter en sådan prestation. Här listar jag därför andra vid namn George som kanske inte riktigt gjort lika modiga grejer i verkligheten som Sankt George, men ändå gjort förtjänstfulla insatser för film och TV. Ni vet, sånt där som vi på Onyanserat bryr sig om.

Det man kan konstatera är att de flesta som heter George är gråhåriga, gamla gubbar, om de inte rent av dött redan. Några George ni saknar förresten?

George R. R. Martin

Fantasyförfattaren till Sagan om Is och Eld som HBO gjorde den inte helt okända TV-serien Game of Thrones av. Bäst att George ökar takten på skrivandet dock, för hans serie är inte avslutad och senaste säsongen av TV-serien hade ett märkbart forcerat och tunt manus tyvärr. Men det räckte nästan med en odöd drake i slutet för att jag inte skulle klaga.

George C. Scott

En riktig favorit-George även om han sägs varit rätt svår att arbeta med. Men med genialiska insatser i filmer som Dr. Strangelove, or How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb och Patton är han ändå förlåten. Den sistnämnde vann han en Oscar för, men som han inte hämtade ut. Det där med skådespeleri kan man ju inte tävla i, menade han. Dog 1999.

George Takei

Som en av originalbesättningen på rymdskeppet Enterprise i Star Trek skriver man givetvis in sig i historieböckerna, och där gjorde Georg Takei rollen som piloten och löjtnanten Hikaru Sulu. Numera ägnar han sig mest åt gay-aktivism och att sprida lustiga saker på nätet.

George Orwell

Förutom att uppenbart experimentera lite med nationalsocialistiska mustascher som bilden skvallrar om skrev George Orwell, eller som han faktiskt hette egentligen Eric Arthur Blair, bland annat Djurfarmen och 1984. Den sistnämnde har ju blivit ett slags referensverk för dystopiska Big Brother-varianter fullt med tankepoliser, totalitär byråkrati och propagandadepartement. Grymt soundtrack med Eurythmics också förstås. Dog 1950.

George Lucas

Inte helt obekant herre såklart med Star Wars i CV:t, men han är ju även upphovsmakare till bland annat Indiana Jones också. Lite trivia: han drömde om att bli rallyförare en gång i tiden, men efter en olycka där han låg i koma två dagar kom han på andra tankar. Det ångrar han nog inte, och vi tackar han för karriärsvalet.

George Clooney

Denne stilige George har satt kvinnors hjärtan i brand sen hans intåg i Cityakuten på 1990-talet. När han inte vinner utmärkelsen Världens sexigaste man (1997 och 2006) gör han bra filmer mellan varven. Blockbusters som O Brother, Where Art Thou? och Ocean Eleven-filmer varvas med mindre publikvänliga men desto mer politiskt laddade som Syriana och Argo. Mångfacetterad herre, helt klart.

George Lazenby

Mest känd för att spelat James Bond och bara i en film, I hennes majestäts hemliga tjänst. I mitt tycke en av de allra bästa Bond-filmerna och även George själv funkade bra som Bond tyckte jag. Men trots att han blivit kontrakterad på fler filmer betalade han tillbaka förskottet och hoppade av, då han inte trodde att James Bond skulle funka i längden. Något han säkert bittert ångrade i efterhand.

George A. Romero

Stilbildare inom zombiegenren med Night of the Living Dead-filmerna där den första filmen kom så tidigt som 1968. Gott ändå att han fick uppleva den revival av zombiekaos som svept runt världen senaste åren. Dog (?) 2017.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Synthare och Arsenal-fan som bygger webbar till vardags. Föredrar intresseväckande dialog före explosioner, och gäspar vanligtvis när det blir för mycket action såvida det inte sker i rymden. Tycker Totoro är det gulligaste djuret som någonsin fångats på film.