Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Film Listor & Tips

En nyanserad kvinnodag.

8 mars. Kvinnornas dag. Vi har haft lite olika takes på våra kvinnolistor under åren som har gått. Vi har till exempel listat feministiska filmer, usel manlighet på vita duken och så vidare. I år tänkte vi slå ett slag för kvinnligheten – i alla former den må komma. För vi är ju inte jämställda förrän vi ALLA har samma villkor. Och du vet reglerna nu va? Inga grattis.

EMBLAS VAL – LAVERNE COX, ORANGE IS THE NEW BLACK

Kvinnlighet i all ära, vad det nu ens är, men vem är kvinna? Det är tydligen mycket som kan vara svårt med att fatta att det kön man känner sig som är det kön man är, men i år, när det har pratats om att operationer för könskorrigeringar ska dras in, är det viktigare än någonsin att slå ett slag för alla som inte känner sig hemma i sitt biologiska kön. En otroligt utsatt grupp som får utstå de hemskaste saker man kan tänka och där nästan hälften någon gång har funderat på att ta sitt liv. På film får dessa människor alltför sällan ta plats och om de gör det är det nästan alltid med en kommentar kring just könsidentiteten. Därför är det så jävla fint att se Laverne Cox i Orange is the New Black – där transgrejen inte är en grej, alls. Mer kvinna än så här kan man inte bli – och behöver inte heller vara. Och jag hoppas att vi får se mycket mer okommenterad mångfald på film framöver.

ANETTES VAL – DANIELA VEGA, EN FANTASTISK KVINNA

En_fantastisk_kvinna

Åh vad svårt att välja, det finns så många fantastiska kvinnor på film! Det första som poppade upp i mitt huvud då jag läste ordet kvinnlighet var vackra Keira Knightley iförd den långa gröna klänningen i filmen Försoning. Julia Roberts porträtt av en mamma som gör allt för sin familj i Ben is Back är en annan kvinna jag tänker på, Star Wars-seriens coola karaktär Rey som spelas av Daisy Ridley är en tredje.

Mitt val till denna text går slutligen till Daniela Vegas porträttering av transkvinnan Marina i det chilenska dramat En fantastisk kvinna. För mig är hon kvinnlighet personifierad! Sebastián Lelios fantastiska film vann förra året en mycket välförtjänt Oscar för bästa utländska film. Manus och skådespeleri är otroligt bra! Precis som min kollega Embla längtar jag dock efter en värld där historier som denna inte längre ska behöva berättas. Men fram tills dess, missa för allt i världen inte denna filmpärla! Vill du sedan se mer av Sebastián Lelio har hans senaste film Gloria Bell biopremiär idag.

THERESES VAL – KATE WINSLET

Kvinnlighet alltså, vad är det ens? När jag tänker på vad jag förknippar med ordet så är det enbart positiva attribut. Aldrig skulle jag säga ”Vad kvinnlig du är” för att benämna något negativt. Mjukhet, moderlighet och vänlighet är beskrivningar som passar in på en kvinnlig person. När jag tänker på vem den personen är i filmvärlden så ser jag Kate Winslet framför mig, då hon ofta porträtterar starka, mjuka och kloka roller på vita duken.

CISSIS VAL – FRANCES MCDORMAND

En av mina idoler är definitivt Frances McDormand. Förutom att vara en av de mest talangfulla skådespelare amerikat någonsin producerat är hon en förebild i kampen för kvinnliga rättigheter. Hon ber inte om ursäkt för något och kör sitt race fullt ut. Förra året då hon vann en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll för Three Billboards Outside Ebbing, Missouri höll hon ett minnesvärt tacktal där hon uppmanade filmindustrin att ta kvinnor på allvar med orden: ”We all have stories to tell and projects we need financed. Don’t talk to us about it at the parties tonight. Invite us into your office in a couple days, or you can come to ours, whatever suits you best, and we’ll tell you all about them”. Amen!

EMMAS VAL – PRINCESS BUBBLEGUM

På ytan är kan Princess Bubblegum från den animerade tv-serien Adventure Time tjejernas tjejigaste tjej. Hennes kungarike består av godis – hus och invånare, alla är gulliga godiskaraktärer. Och själv är hon gjord av rosa tuggummi. Men hon är så mycket mer än det. Hon är också en upplyst despot, som Elizabeth I och hon är en übersmart och smått galen Doktor Frankenstein som bokstavligen har skapat alla sina undersåtar i Godisriket och nu övervakar och vaktar dem. Hon har styrt sitt rike ensam i lite drygt ett millennium. Alldeles utmärkt. Den ibland smått syratrippiga Adventure Time har många fina kvinnokaraktärer, men för mig är Princess Bubblegum ett utmärkt exempel på att det går att vara både femme, badass, galen och nördig samtidigt.

EDUARDOS VAL – WETLANDS

För några år sedan – nådens år 2014 ungefär så skrev jag och Lindman om Wetlands här på Onyanserat. Medans pöbeln suckade och gav den 4.6 på IMDB så var vi två eniga om genialiteten i filmen och lassade på en stark 4 av 5 möjliga. Wetlands följer den unga tyskan Helen som vaknar med hemorrojder – grafiskt beskrivande genom ett kraftigt kraffsande i de bakre regionerna och hennes livliga fantasier om sex, flytningar och offentliga toaletter. Det grafiska språket och utforskande av det egna könet, ägandet av sin sexualitet och fascination av kroppsvätskor vars enda gemensamma faktor är den totala oräddheten är lika underhållande som fantastisk. Helen blir de snuskiga livskomponenternas Jean D’arc och trots att det gått närmare 5 år sedan så etsar sig hon sig kvar på filmhinnan som en av de mest orädda hjältinnorna vi sett på senare tid utan att för den del försöka anamma någon action-machohet. Det finns stora hjältar i små sakerna.

 

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Den här artikeln är producerad av Onyanserats redaktion.