Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Listor & Tips

Källkritikens dag – Vi listar bästa mockumentärerna där ute

Idag firar vi källkritikens dag, och aldrig någonsin har det var mer relevant att uppmärksamma än nu. Med Trump som USAs president och korruption som styr i stora delar av världen har media ett stort ansvar och tyvärr lite för stort inflytande. Vi som följde House of Cards fick se hur en terrorgrupp kunde skapas från tomma intet, och sprida skräck i en hel nation. Ett skräckfokus som vi ser hända dagligen även här hemma i vår sköna nord.

Jag tänkte uppmärksamma dagen på ett lite lättsamt sätt, och lista några av guldkornen bland mockumentärerna där ute, så att du har något att titta på medan du faktakollar dina vänners delade inlägg från Fria tider och Avpixlat.

 

Först ut kommer Niell Blomkamps fantastiska film District 9. Här får vi stöta på främlingsfientlighet och flyktingfrågan i ett lite annorlunda format. Byt ut utomjordingar mot syrier så har ni ungefär så som världen ser ut idag. En av världens bästa filmer enligt mig.

 

Joaquin Phoenix levererar alltid på topp, och inte minst i mockumentären I’m still here från 2010, där vi får följa Phoenix efter att han pensionerats från skådespeleriet och tagit upp en karriär som hiphop-artist. När det begav sig var till och med många osäkra på huruvida detta inte var en dokumentär film.

 

Komediserier gör sig väldigt bra som mockumentärer och två av de jag tycker bäst om är Modern family och Parks and recreation. I denna serie får vi följa familjemedlemmarna i en riktigt skön familj och allra roligast är ena pappan Phil. Här ovan ser vi ”Best of Phil Dunphy”, och han är verkligen Modern familys absolut roligaste karaktär.

 

Parks and recreation är fortfarande hysteriskt rolig och jag själv använder fortfarande gifar och memes från serien titt som tätt. Med roliga karaktärer och smart manus kan man skapa komik av kommunarbete, och här har de lyckats med bravur.

 

Ingen har väl missat den här klassikern? This is Spinal tap kom ut 1984 och är lika rolig idag som den var då. Följ rockbandet Spinal tap på sin väg upp på listorna, tillsammans med groupies och rockstar-drama.

 

Även om mockumentärer gör sig riktigt bra i komediform, så finns den en till genre som måste nämnas, och det är skräck. När Blair witch project kom ut sändes samtidigt en mockumentär som skulle beskriva utredningen om de saknade ungdomarna och vad som hittades i häxans stuga efter att filmen utspelat sig. Jag var ordentligt rädd efter den filmvisningen kan jag säga.

 

Detta är bara ett axplock av alla grymma filmer som ryms i den här genren. Vilken mockumentär tycker du är bäst?

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En biolog som vill känna sig invigd och därför alltid letar efter detaljer och dolda budskap. Älskar riktigt bra karaktärsbeskrivningar men hatar övertydlighet. Har även en förkärlek till Will Ferrell och tecknat.