Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film Listor & Tips

Kärleksspäckat på alla hjärtans dag

Idag är det årets mest kärleksfulla dag. Vare sig du har en het dejt, mysigt soffhäng med ungarna, jobbar kväll eller hänger ensam så kan det vara fint med lite extra kärlek idag. Det kan vara mellan två kära personer, mellan familjemedlemmar, men också mellan vänner och såklart husdjur. Här kommer de filmer som vi tycker är de allra mest kärleksfulla, och som passar perfekt att se en dag som denna.

Thereses val:

Jag tycker att den finaste kärleken är den självklara. Där det inte behövs kaos och stora prövningar för att vi ska uppskatta den. När jag tänker på en film med mycket kärlek i så sticker Big Fish ut lite extra. Att höra hur Edward beskriver sin kärlek för Sandra redan från första gången de var i samma rum är så magisk, och den viker aldrig. Fantastisk film, och kärlek mellan vänner, familj och till sin partner.

”They say when you meet the love of your life, time stops. And that’s true. What they don’t tell you, is that once time starts again, it moves extra fast to catch up.”

Anettes val:

Moulin.Rouge

Moulin Rouge – Kärleksfilmernas kärleksfilm. Jag älskar precis allt med denna fantastiska film. Nicole Kidman och Ewan McGregor är som gjorda för att spela detta underbara kärlekspar. Storyn, scenografin och regin är också fantastisk. Och musiken! Elephant Love Medley, Come What May, Nature Boy och Your Song är mina favoriter. Favoritlåten Come What May förgyllde mitt bröllop i maj 2003.

”The greatest thing you’ll ever learn is just to love and be loved in return”

Lindmans val:

På alla hjärtans dag blir det klassiskt så det förslår. Brinnande passion i krigstider, hemliga kärleksbrev och så ett härligt triangeldrama på det, kärlek får aldrig vara för enkelt. Casablanca, som sopade mattan med konkurrensen när det begav sig, är kärleksberättelsen som aldrig bleknar. Kemin mellan Bogart och Bergman är dessutom så brutalt bra att självaste Roger Ebert summerade insatsen med den numera ikoniska textraden ”she paints his face with her eyes.” Det är så vansinnigt vackert att man inte riktigt vet vart man skall ta vägen.

“Kiss me. Kiss me as if it were the last time.”

Emmas val:

Draktränarfilmerna skapar alltid fuktiga ögon hur många gånger jag ser dem. Ja, jag har sett dem flera gånger trots att jag inte har något barnalibi, so what. Möjligtvis eftersom draken Tandlöse är så sjukt lik min svarta hittekatt Ingmar Bergman,  de intensivt gula ögonen och de gulliga öronen, som väl inte är öron. Men Draktränaren är by far den allra bästa skildringen av det speciella och märkliga bandet och kärleken mellan människa och djur som kan uppstå. Den ordlösa kommunikationen. Om en tänker närmare på det är Tandlöse är typ tre husdjur i ett! Katt för utseendet och ansiktsutrycken, hund för lojaliteten och häst för att han går att rida på!
Tandlöse/Hicke-relationen visar också hur relationer borde vara i övrigt, oavsett art. Något att sträva efter. Kärlek, tillit, att lyssna och ha tålamod är ju ofta lösningen på många konflikter, egentligen. Relationen mellan nattfaran tandlöse och Hicke blir också lösningen på konflikten mellan drakar och människor. Som en slags icke-romantisk Romeo och Julia med ett lyckligt slut.

Emblas val:

Hachi är den sanna historia om en hund som alltid följer sin husse till Shibuya Train Station i Tokyo och väntar på honom där medan han är på jobbet. En dag dör hussen och hunden sitter kvar dag ut och dag in och väntar och sörjer. Människor som passerar stationen börjar ta hand om honom tills en dag då han själv dör.

Det här är så vackert och hjärtskärande att jag inte vet var jag ska ta vägen. Ett är dock säkert – de flesta av oss är inte värda den enorma kärlek som ryms i en liten hund. Allra minst med tanke på den dagsaktuella debatten om hundarna som offrar livet för våra tandimplantat på Göteborgs universitet.

Cissis val: 

Brokeback Mountain är en fin men samtidigt grym kärlekshistoria som äntligen öppnade upp Hollywoods ögon för att kärleksfilmer inte endast ska vara av heterosexuell art. Det är en historia om två cowboys, Jack (Jake Gyllenhaal) och Ennis (Heath Ledger) som blir upp över öronen förälskade i varandra en sommar när de skall vakta boskap tillsammans. En förbjuden kärlek under denna tid och man får följa deras olika livsval under återstående tid av deras liv. Denna pärla av Ang Lee tog hem storslam på de flesta galor men tyvärr inte för bästa film på Oscarsgalan som var en skandal i mitt tycke. Gyllenhaal och Ledger formade en stark vänskap som höll i sig enda tills Ledger gick bort alldeles för tidigt 2008.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Den här artikeln är producerad av Onyanserats redaktion.