Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Listor & Tips

Måndagslistan: Blue Monday

mandagslistan

Blue Monday är som de flesta säkert känner till namnet på en monsterhit av New Order. Det sägs också vara benämningen på den tredje måndagen i januari, precis som det av en händelse är just idag. En dag då det är uselt med pengar efter jul och nyår, mörkt och jävligt ute och allmänt deprimerande.

Men missmodet kan stävjas med världens bästa medicin såklart: film. Här är några hyllade blå filmer:

Blå är den varmaste färgen (2013)

bla-ar-den-varmaste-fargen

16-åriga Adèle är ung, oskuldsfull och inte helt säker på vad hon vill göra av sitt liv. När hon träffar Emma, en punkig tjej med blått hår och starka åsikter, öppnas hennes ögon för kärleken och för frigörelse.

Blue Valentine (2010)

blue-valentine

Blue Valentine är en berättelse om kärlek. Om att finna kärleken och om att förlora den. Genom växlingar mellan nutid och tillbakablickar får vi följa kärlekshistorien mellan Cindy och Dean från den första lekfulla förälskelsen fram till ett desperat försök att rädda sitt äktenskap under en kärleksnatt på hotell.

Det stora blå (1988)

the-big-blue

Jacques och hans konkurrent Enzo är mästare i fridykning och har gjort en karriär av detta. Jacques livslånga fixering av dykning kommer från hans ovanliga och starka förbindelse med havet, medan Enzo frodas av utmaningarna av dess naturliga fara. I Jacques resor möter han Johanna som blir attraherad och följer honom genom Europa för att dela hans äventyr, triumfer och band med Enzo.

Frihet – Den blå filmen (1993)

frihet-den-bla-filmen

En bil går av vägen och två passagerare dör. Den överlevande från kraschen är en ung kvinna, Julie. De två offren är hennes dotter och man. Julie har förlorat allt och fått hela sin verklighet bortryckt. Men hon har också, genom den tragiska olyckan, uppnått något som skulle kunna kallas frihet?

Blue Velvet (1986)

blue-velvet

Jeffrey hittar ett avhugget öra, anmäler det till den lokala polisen men bestämmer sig för att starta en egen utredning tillsammans med polismannens dotter. Det är upptakten till en resa till erotikens bakgård där den offentliga moralen bryter samman.

Läs tidigare måndagslistor:

 

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Synthare och Arsenal-fan som bygger webbar till vardags. Föredrar intresseväckande dialog före explosioner, och gäspar vanligtvis när det blir för mycket action såvida det inte sker i rymden. Tycker Totoro är det gulligaste djuret som någonsin fångats på film.