Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Listor & Tips

Måndagslistan – Fiktiva farsor

Igår var det Fars dag. Överallt såg man hyllningar till fina fäder och mor- och farföräldrar. Vissa hyllade även sina mammor och andra hyllade bonusfäder. Mycket kärlek med andra ord. Jag tänkte inte trötta ut er med hyllningar till de fäder som jag har omkring mig, utan såklart de fina papporna vi ser på vita duken och som vi kan streama fram om vi vill se sådär lite extra fint faderskap. Här kommer några av mina favoriter bland de fiktiva farsorna. Vilken är din favorit?

Phil Dunphy (Modern family)

I mina ögon är Phil Dunphy (Ty Burrell) ungefär den mest perfekta fiktiva pappan som finns. Han är otroligt lyhörd och engagerad i sina barns liv, han är rolig men kan vara seriös, och han sätter alltid familjen först. Phil älskar att umgås med sin familj, men är också alltid ärlig mot sig själv och sina egna intressen. En fantastisk förebild för alla pappor och fadersfigurer där ute.

Daniel Hillard (Mrs Doubtfire)

Det finns en ganska fin linje här mellan att se Daniel Hillard (Robin Williams) som en fantastisk pappa, eller som ett creep som klär ut sig och spionerar på sin familj och sin exfru. Jag väljer den första aspekten, och ser en pappa som till varje pris vill vara nära sina barn, även om han måste vara någon annan för att det ska kunna gå vägen.

Marlin (Hitta Nemo)

När Marlin förlorar allt han älskar, utom sin lilla son Nemo, blir han en enstöring som knappt vågar gå utanför dörren. Han vill skydda den sista länk han har kvar till sitt tidigare så lyckliga liv, och tyvärr skapas då ett väldigt isolerat liv för lilla Nemo. Så typiskt då när Nemo för första gången får ta sig ut på egen hand så blir han bortrövad av en välvillig tandläkare som tror att han hjälper till. Marlin tvingas då ut ur sin trygga sfär och tar sig hav och rike kring för att hitta sin son. Ibland så måste man göra saker som man själv inte trodde att man skulle klara av, när man är förälder.

Mac Macguff (Juno)

Jag tror att Mac Macguff (JK Simmons) är den coolaste pappan jag någonsin sett. Han tacklar allt som kommer hans väg, och är en enorm stöttepelare för sin gravida tonårsdotter. Han gillar inte det som sker, men han älskar sin dotter och det går alltid i första rummet. Något som alla pappor skulle må bra av att anamma.

”Look, in my opinion, the best thing you can do is find a person who loves you for exactly what you are. Good mood, bad mood, ugly, pretty, handsome, what have you, the right person is still going to think the sun shines out your ass. That’s the kind of person that’s worth sticking with.” – Mac Macguff.

Big Daddy (Kick-Ass)

Att härda sin dotter genom att skjuta på henne kanske inte kan klassas som bra faderskap, men ändå har Big Daddy (Nicholas Cage) (i sin egen uppfattning av världen) identifierat stora hot mot sin lilla flicka, och är bestämd i sin åsikt att hon ska kunna ta hand om sig själv även om något skulle hända honom. Hit Girl blir ju också en av världens coolaste tjejer, så nog kan man säga att han lyckats ganska bra med hennes uppfostran.

Noah Levenstein (American Pie)

Att tala öppet och ärligt om sexualitet med sina barn är något som många föräldrar har svårt med, men det har inte Noah Levenstein (Eugene Levy). Noah talar vitt och brett om sex och öppenhet om sexualitet, vilket är uppfriskande i sammanhanget och något som jag tror att unga vuxna kan behöva prata om i en trygg och öppen miljö.

Terry Jeffords (Brooklyn nine nine)

Att vara en förälder kan också kräva att du antar olika roller. Terry Jeffords (Terry Crews) är en hård kille, med svällande muskler och en no-nonsense-attityd. En roll som han lämnar på jobbet och inte visar upp lika ofta hemma med sina underbara små döttrar Cagney och Lacey. Med dem är han en lammunge med en stor gnutta humor och en enorm kärlek. Att visa kärlek för sina barn är enormt viktigt, och man kan inte ge eller få för mycket av det, så ös ös ös. Kärlek kan aldrig överdoseras.

Michael Sullivan (Road to perdition)

Ibland måste man ta tuffa beslut när ens barn är inblandade. Michael Sullivan (Tom Hanks) är en av dem. Som en del i maffian krävs en viss diskretion, så när Sullivans son ser något han inte borde, så måste Sullivan lämna allt bakom sig för att rädda sin son. Han gör enorma uppoffringar, och det är en stor del i att vara förälder.

Gru (Dumma mej)

Även superskurkar kan vara fantastiska fäder, och när Gru tar hand om tre små flickor, så suddas skurkigheten ut och ersätts med en rolig och kärleksfull vardag med mysiga godnattsagor och fluffiga enhörningar. Gru är inte en biologisk pappa, men han är precis lika mycket en far som vilken pappa som helst. Blodsband är ingenting om inte kärleken finns där.

Jay Pritchett (Modern family)

Modern family är en serie med stort fokus på familj över huvud taget, och jag nämnde ju tidigare Phil från samma serie, som är en helt fantastisk pappa. I den här serien hittar vi även Jay (Ed O’Neill). Jay skulle nog egentligen inte platsat på den här listan om man tittade på hur han var med sina första barn, som är vuxna nu, men han är ett bra exempel på hur det kan bli när man tar tag i sig själv och faktiskt försöker förändra gamla vanor och att bli en bättre människa. För man kan faktiskt lära gamla hundar att sitta.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En biolog som vill känna sig invigd och därför alltid letar efter detaljer och dolda budskap. Älskar riktigt bra karaktärsbeskrivningar men hatar övertydlighet. Har även en förkärlek till Will Ferrell och tecknat.