Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Listor & Tips

Måndagslistan – Filmtips till folk med bruna skjortor

I helgen vandrade ett gäng dårar mellan Ica och ett annat Ica i Göteborg. Jag tänkte jag skulle tillägna Måndagslistan till att ge dom 3 filmtips. För ärligt talat – det måste ju finnas roligare och mer meningsfulla saker att ägna en lördag åt. Varsågoda!

Life is Beautiful / La vita è bella.

Filmen börjar som en romantisk komedi och berättar historien om en italiensk jude, Guido Orefice (spelad av Roberto Benigni), som i 1930-talets Italien kommer till en ny stad och uppvaktar sitt hjärtas dam Dora. Guido och Dora blir med tiden ett par och får en son, Giosuè. Men plötsligt startar andra världskriget och Guido får veta att han och hans son skall deporteras till ett koncentrationsläger. För att hålla hoppet och humöret uppe försöker Guido övertala sin son att lägret endast är en lek där det gäller att samla poäng för att kunna vinna en stridsvagn.

Schindlers List.

Filmen handlar om Oskar Schindler, en tysk affärsman som räddade livet på cirka 1 200 judar från Förintelsen genom att låta dem arbeta i sina fabriker. Det är nog den filmen som gjort mest intryck på mig – någonsin.

God Afton Herr Wallenberg

Stellan! Satan så jävla bra han är här. Fint regisserad av Kjell Grede, men också lite bortglömd. Filmen handlar om Raoul Wallenbergs sista veckor i Budapest, från julen 1944 till januari 1945. Den centrerar kring två händelser; Raouls försök att befria ett tjugotal tillfångatagna människor på en lastbil och att rädda 65 000 människor som är instängda i ghettot.

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *